Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 152. gün: Rusya’nın Odessa’ya saldırısının yankıları sürüyor, Ukraynalı yetkililer Herson’u geri alacaklarını söylüyor

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Alexander Bastrikin, Ukraynalı 92 askerin insanlığa karşı suç işlediğini ileri sürdü. Odessa’daki limana gerçekleştirilen saldırı sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, saldırının tahıl sevkiyatı anlaşmasını durdurabileceği konusunda uluslararası kamuoyunu uyardı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Mısır’a tahıl tedariki konusunda güvence verdi.

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Alexander Bastrikin, Moskova’nın Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin 92 üyesini insanlığa karşı suç işlemekle suçladığını söyledi. Bastrikin ayrıca Rossiskaya Gazeta’ya verdiği demeçte bin 300’den fazla soruşturma açıldığını belirtti.

Bastrikin, insanlığa karşı suç işlediğini iddia ettiği Ukraynalı askerlerin yargılanması için Bolivya, İran ve Suriye destekli bir uluslararası mahkeme kurulmasını önerdi.

Ukrayna ise savaş suçu hakkında kendi soruşturmalarını sürdürüyor. Kiev hükümeti, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlamasının ardından, Rus kuvvetleri tarafından işlendiği iddia edilen 21 binden fazla savaş suçunu incelediğini belirtti.

Rusya tahıl tedariki konusunda Mısır’a güvence verdi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İstanbul’da imzalanan tahıl koridoru anlaşmasından sonra dört ülkeyi kapsayan bir Afrika turuna çıktı. Lavrov, turunun ilk durağı Mısır’da, Mısır yönetimine tahıl tedariki konusunda güvence verdi.

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile Kahire’de yaptığı görüşmenin ardından Lavrov, “Rus tahılı ihracatçılarının siparişlerini tam olarak karşılama taahhüdünü doğruladık. Bu alanda işbirliğini tartıştık, daha fazla temas üzerinde anlaştık ve tahıl krizinin nedenleri hakkında ortak bir anlayışa sahibiz” dedi.

Dünyanın en büyük buğday ithalatçılarından biri olan Mısır, geçen yıl buğdayının yüzde 80’ini Rusya ve Ukrayna’dan satın aldı.

“Tahıl anlaşması durabilir”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin “barbarlık” diye nitelediği Odessa’daki limana çift seyir füzesiyle gerçekleştirilen saldırı, uluslararası kınamalara yol açtı. Zelenskiy, bu saldırının Rusya tarafından gerçekleştirildiğini ve saldırının tahıl anlaşmasını durdurabileceğini belirtti.

İhracatın yeniden başlamasına izin veren anlaşmaya aracılık eden Türkiye ise Moskova’dan aldıkları bilgiye göre saldırıdan Rus kuvvetlerinin sorumlu olmadığını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı ise dün (24 Temmuz) yaptığı açıklamada saldırıların bir donanma gemisini ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından teslim edilen silahları imha ettiğini söyledi. Kiev, Rus savaş gemilerinden atılan iki Kalibr füzesinin bir pompa istasyonunun çevresini vurduğunu, ardından iki füze daha atıldığını belirtti.

Ukraynalı yetkililer: “Eylüle kadar Herson’u geri alacağız”

Ukraynalı askeri yetkililer, ülkenin Rus kuvvetleri tarafından ele geçirilen ilk büyük şehri Herson’u eylüle kadar geri almak için Batı’dan aldıkları silahları kullanacaklarını söyledi. Yetkililer, Herson’un geri alınmasının savaşta bir “dönüm noktası” olacağını iddia etti.

Herson İdari Başkanının Yardımcılarından Sergiy Khlan, dün (24 Temmuz) bir yayında verdiği röportajda şunları söyledi: 

“Savaş alanında bir dönüm noktası olduğunu söyleyebiliriz. Savunmadan, karşı saldırıya geçiyoruz. Herson’un eylüle kadar kesinlikle kurtarılacağını ve tüm işgalcilerin planlarının boşa çıkacağını söyleyebiliriz.” 

Lavrov: “Yeni bir dönemin başlangıcındayız”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Arap Birliği’ne üye ülkelerin daimi temsilcileriyle bir araya gelerek yetkililere “yeni bir dönemin” başlangıcında olduklarını mesajını verdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın aktardığına göre Lavrov, “Batı’nın dayatmaya çalıştığı çok taraflılığa değil, gerçekte var olan çok taraflılığa doğru bir hareketin olacağı yeni bir dönemin başlangıcındayız” dedi.

Savaştaki diğer önemli gelişmeler ise şöyle:

  • Avrupa Komisyonu Göç ve İçişleri Bakanlığı’na göre, yaklaşık 500 bin Ukraynalı çocuk Avrupa Birliği’nde (AB) okula gidiyor. Bakanlık, savaştan kaçan toplam 492 bin 647 Ukraynalı çocuğun AB’nin ulusal okul sistemlerine entegre edildiğini söyledi.
  • Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle en az 18 sağlık personelinin öldüğünü ve yaklaşık 900 tıbbi tesisin hasar gördüğünü açıkladı. Bakanlık, Rus saldırılarında 50’den fazla sağlık çalışanının yaralandığını ve Ukrayna’daki 123 sağlık tesisinin işgal nedeniyle tamamen tahrip edildiğini, 746 sağlık kuruluşunun da onarıma ihtiyacı olduğunu belirtti.

Kaynak: Guardian, BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.