Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 yılında Fırat Nehri’nin kenarında suya ulaşamayan altı köy: “AKP’nin çok oy aldığı köylerde altyapı sorunu yok, biz HDP’ye oy verdiğimiz için hizmet alamıyoruz”

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde bulunan altı köy yıllardır susuz. Kendi imkanlarıyla köylerde kuyular kazan vatandaşlar kışın dolan kuyulardan su çekebiliyor ancak mayıs başında kuyuların kurumasıyla aylarca suya ulaşamıyor. Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi (ŞUSKİ), yaz aylarında para karşılığında köy halkına su tankeri sağlıyor. Konuya ilişkin olarak, Divriği Köyü’nden bir vatandaş, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü ve HDP Şanlıurfa İl Eş Başkanı Av. Ahmet Atış ile konuştuk.

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesi Orta Fırat bölümünde bulunuyor ve buradaki Divriği, Komağlı, Mengenli, Kurucahöyük, Diktepe ve Yaylacık köylerinin on yıllardır şebeke suyu bağlantısı bulunmuyor. Bu köylerde yaşayanlar kendi imkanlarıyla kuyu açarak iklimin elverdiğince su çıkartıyor. Ancak son yıllarda iklim değişikliğiyle beraber sıcaklığın en çok hissedildiği şehirlerden biri olan Şanlıurfa’da, mayıs ayıyla beraber kuyular kuruyor ve Orta Fırat bölgesinde kalan köylerde susuzluk yaşanıyor.

Su tankeri fiyatı yaklaşık dört katına çıktı

ŞUSKİ, altyapı sıkıntısı çeken halka sadece su tankeri sağlıyor. Divriği Köyü’nde yaşayan bir vatandaş, yaşadıklarını şöyle anlattı:

Yaz aylarında insanlar kendi imkanlarıyla tankerlere başka yerlerden su doldurup köye getiriyorlar. Biz belediyeden istediğimiz zaman bize yardımcı olmuyorlar. ŞUSKİ bize tanker gönderiyor. 20-25 gün önceye kadar tanker başına 70 Türk Lirası’na (TL) tankeri alıyorduk. Şimdi bizden, bir tanker başına 260 lira istiyorlar. Herkesin de maddi gücü olmuyor haftada 260 lira vermeye.” 

“Yapılacak bir şey yok”

Su sorununu çözülmesi için ulaşabildikleri her devlet kademesine başvuran köy halkı, ŞUSKİ Genel Müdürü Sait Güllüoğlu ile yüz yüze konuşmak için defalarca ŞUSKİ binasına gittiklerini söyledi. Bir köylü konuşulanları şöyle anlattı:

ŞUSKİ Genel Müdürü Sait Güllüoğlu ile görüştüğümüzde ‘Bizim yapacak bir şeyimiz yok. Bir arıtma tesisi yapılıyor -artık o da bir sene mi sürer, beş sene mi sürer… Sizin köyünüzü o çalışmaya alacağız. Sizin köyü de ihaleye çıkarttık. Borular döşenecek’ dedi. Bu söyledikleri bir sene önceydi. Biz yalnızca bir sefer değil, genel müdürün yanına dört-beş sefer gittik. ‘Suyumuz yok, ne yapacağız müdürüm?’ diye sorduğumuzda ‘Yapılacak bir şey yok’ dedi bize.” 

“AKP’ye oy veren köylerin altyapı sorunu yok”

Yakınlardaki bütün köylerin bu durumda olup olmadığı sorulduğunda ise vatandaş “Açık konuşayım, bizim köy hep HDP’ye oy vermiş bir köydür. Örneğin; yine Birecik ilçesine bağlı ve Güzelyurt’ta bulunan bazı köylerde AKP’liler yoğunlukta olduğundan altyapı da, üstyapı da kusursuz yapılmış ve bir problemleri yok. Bozdere, Bentbahçesi, Mezra gibi köylerde ya da mahallelerde AKP oyu fazla çıktığından herhangi bir altyapı problemi yaşanmıyor. Her şeyleri yapılmış. Bizim köyün yarısı HDP, bir kısmı CHP, bir kısmı İYİ Parti fakat AKP oyu çok az. Bu yüzden köyümüzde bizim temel ihtiyaçlarımızı karşılayacak altyapı yatırımları bile yapılmadı” diye konuştu.

Su sorununu çözmek için kaymakama, valiye, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı’na gittiklerini belirten vatandaş, AKP ve MHP hariç her partiden yetkililerin köylerine gelip dertlerini dinlediğini fakat hâlâ sorunun çözülmediğini belirtti.

Sizin köyden bize oy çıkmıyor

2019 yerel seçimlerinden önce eski AKP’li Birecik Belediye Başkanı Mahmut Mirkelam, yaklaşık 50 arabalık konvoyuyla oy istemek için Divriği Köyü’ne gelmişti. Orada köy halkıyla konuşan Mirkelam’ın söylediklerini bir vatandaş şöyle anlattı:

Arkadaş, sizin köyden bize oy çıkmıyor. En azından köyün yarısı oylarını bize versin, ben sizin köye su getireceğim. Eğer bu altyapı, devlet tarafından yapılmazsa da, ben kendi fıstık ağaçlarıma (Mirkelam’ın fıstık ağacı tarlası Birecik Merkez ile Divriği Köyü arasındaki Çoğan Köyü’nde bulunuyor) çektiğim sudan sizin köye su çekerim, her türlü getiririm suyu, size söz veriyorum.”

Yavuz Donat’ın Sabah gazetesinde Ekim 2021’de kaleme aldığı yazısına göre, 2 bin 500 dönümlük arazisinde 50 bin fıstık ağacı olan Mahmut Mirkelam’ın tarlası Divriği Köyü’ne yaklaşık altı kilometre uzaklıkta. Mirkelam’ın fıstık ağacı tarlasında su bulunuyor, tarlasını sulayabiliyor. Divriği Köyü’nde ise yıllardır su yok. 

Geçen cumartesi (23 Temmuz) günü susuzlukla boğuşan altı köyü ziyaret eden HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, yaklaşık 40 gün önce TBMM Genel Kurulu’nda konuşmasını yapmadan önce Kurucahöyük Köyü’nden arandığını ve su sorunundan bahsedildiğini söyledi. Sürücü, genel kurulda yaptığı konuşmasında bölgede yaşanan su sorununa dikkat çekti.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, yaşananları şöyle anlattı:

Bunu ben TBMM Genel Kurulu’nda dile getirdim, soru önergesi verdim ve hiçbir şey değişmedi. Üstünden yaklaşık 40 gün geçti ve aynı köylüler bizle yine iletişime geçti. Biz, bu sefer köye gidip çevre köylerle de görüştük. İnsanların altyapı sorunu çözülmemiş yıllardır ve son yıllarda daha da derinleşmiş. Fırat Nehri’nin kenarındaki köylerde insanlar suya erişemiyor. Biz köylere gittik ve gördük. İnsanların ağaçları, bağ bahçeleri kurumuş.” 

İnsanlar o bakterili sudan hastalanıyor

Altyapı çalışmalarının zamanında yapıldığını fakat son derece yetersiz olduğunu söyleyen Sürücü, “Birecik ilçesindeki bazı köylerde insanlar içecek su bulamıyor, hayvanlarına verebilecek su bulamıyor. Çünkü altyapı şebekeleri için yapılan o borular çok küçük, kapasiteleri çok yetersiz ve insanlara aylardır su ulaşmıyor. Köydekiler kendi evlerinin önüne küçük havuzlar yapmışlar ve para karşılığında gelen tankerler suyu oraya boşaltıyor. Havuzdaki su haftalarca dışarıda kalıyor. Böcekler, bakteriler suya giriyor ve insanlar o suyu kullanmak zorunda kaldıklarından hastalanıyor” diye konuştu.

Bölgede halkla konuşan Sürücü, “Biz şu an Birecik’teki Kurucahöyük ve o çevredeki beş-altı köye yoğunlaştık ama inanın Birecik’te sadece oralarda su sorunu yok. Mesela, Ayran beldemiz var. Ayran’a bağlı olan bazı köylerde de aynı sorun yaşanıyor ve biz bunları da TBMM’ye taşıdık ama onların da sorunu çözülmedi” dedi

 Bu durumdan AKP iktidarının sorumlu olduğunu söyleyen Sürücü, şöyle devam etti:

“Fırat Nehri’ne 3-5 kilometre uzaklıkta olan köylerdeki vatandaşlarına su götüremiyorsan, insanlar içecek su bulamıyor ve insanların bağ bahçeleri kuruyorsa, bu ülkeyi yönettiğini iddia eden iktidarın ayıbıdır. HDP olarak halkımızın sonuna kadar yanındayız ve sorunlarını dile getirip çözüm noktasında ısrarcı olacağız. Bu sorunun peşini bırakmayacağız ve takipçisi olacağız.”

Belediye başkanının tarlasına su var, köylüye yok

HDP Şanlıurfa İl Eş Başkanı Av. Ahmet Atış da konuyla ilgili olarak “Şu an yaklaşık altı köy, sekiz bin kişi, susuz kalmış durumda. Aslında burada, bir cezalandırma politikası söz konusu. Köylüler defalarca siyasi parti yetkilileriyle, devlet kurumlarıyla, vali ve kaymakamla görüşmüş yine de sorunları çözülmüyor” dedi.

HDP’ye oy veren köylerin bilinçli olarak cezalandırıldığını vurgulayan Atış, şunları söyledi:

“Köylülerden duyduğumuz kadarıyla, ilçe belediye başkanının Fırat Nehri’nden yaklaşık 6 kilometre uzaklığında bir arazisi ve altı bine yakın fıstık ağacı varmış ve belediyenin imkanlarıyla kendi ağaçlarını suluyormuş. Oraya kadar su getirmiş yani. Ancak altı köyde HDP yüksek oranda oy aldığı için o bölge halk cezalandırılıyor.”

Şanlıurfa İnsan Hakları Derneği (İHD) Delegesi ve CHP Urfa İl Sekreteri Av. Ronayi Paydaş da sosyal medya hesabından köy ziyareti sırasında yaşananları yayımladı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.