Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM Güvenlik Konseyi, Zaho saldırısını kınadı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kuzey Irak’ın Zaho bölgesinde ikisi çocuk en az dokuz kişinin hayatını kaybettiği ve 23 kişinin yaralandığı saldırıya dair kınama mesajı yayımladı. Saldırının “en güçlü şekilde” kınandığı belirtilen açıklamada, BMGK üyelerine saldırıyla ilgili soruşturmada Irak makamlarıyla işbirliği çağrısı yapıldı.

İzleyinKuzey Irak’a saldırı – Aydın Selcen yorumluyor

Kuzey Irak’ın Duhok vilayetinin Zaho kentine düzenlenen saldırıda ikisi çocuk en az dokuz kişi hayatını kaybetmiş, 23 kişi ise yaralanmıştı. Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi saldırıdan Türkiye’yi sorumlu tutarken, Türkiye ise saldırının sorumlusu olarak PKK’yı işaret etmişti.

Saldırının ardından acil olarak toplanan Irak Ulusal Güvenlik Kurulu, saldırıyı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) taşıma kararı almış ve Türkiye’yi şikayet etmişti. BMGK’dan paylaşılan açıklamada, Zaho’da sivillerin ölümüne neden olan saldırı kınandı. Açıklama şöyle:

“Güvenlik Konseyi üyeleri, 20 Temmuz 2022’de Duhok vilayetinde düzenlenen saldırıyı en sert şekilde kınadı. Saldırı, aralarında çocukların da bulunduğu en az dokuz sivilin ölümüyle sonuçlandı. Güvenlik Konseyi üyeleri, kurbanların ailelerine ve Irak hükümeti ile Kürdistan Bölgesi’ne en derin taziyelerini ilettiler, yaralananlara acil ve tam iyileşme dilediler ve soruşturmalarla ilgili Irak makamlarına desteklerini ifade ettiler.”

Öte yandan açıklamayla, BMGK üyelerine saldırı ile ilgili soruşturmada Irak makamlarıyla işbirliği çağrısı yapıldı.

Ne olmuştu?

Irak’ın kuzeyindeki Duhok bölgesinin Zaho ilçesinde bulunan bir tatil köyüne geçen çarşamba günü (20 Temmuz) düzenlenen saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu en az dokuz sivil hayatını kaybetmiş, 23 kişi yaralanmıştı.

Saldırı sonrası Irak’ta ulusal yas ilan edilmiş ve Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi saldırıdan Türkiye’yi sorumlu tutmuştu. Kazımi karşılık verme haklarını da saklı tuttuklarını belirtmişti. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise saldırıyı terör örgütlerinin düzenlediğini öne sürmüş ve “TSK’dan aldığımız bilgiye göre sivillere yönelik herhangi bir saldırımız olmamıştır” demişti.

Irak Ulusal Olimpiyat Komitesi (NOCI) de Konya’da 9 Ağustos’ta başlayacak İslami Dayanışma Oyunları’ndan çekilme kararı almıştı. Komiteden paylaşılan açıklamada bu kararın Kuzey Irak’ın Zaho bölgesine geçen hafta yapılan saldırıyı protesto etmek amacıyla alındığı belirtilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.