Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 153. gün: Gazprom, AB’ye gaz akışını kısacak, Zelenskiy’den “Gaz savaşlarını durdurun” çağrısı

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Bir önceki saldırının yankıları devam ederken Rusya, Odessa’ya bugün erken saatlerde yeniden füze saldırısı düzenledi. Ukraynalı yetkililer, birkaç gün içinde Karadeniz limanlarından çıkartacakları gemilerle tahıl ihracatına başlayabileceklerini söyledi. Rus enerji devi Gazprom’un yarından itibaren gaz akışını durduracağını açıklaması üzerine Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Avrupa’yı Rusya’ya karşı yaptırımlarını artırmaya çağırdı.

İzleyin: Rusya, Odessa’yı vurdu | Tahıl anlaşması başlamadan bitti mi?

Ukraynalı yetkililer, Rus kuvvetlerinin bu sabah (26 Temmuz) erken saatlerde Ukrayna’nın güney liman kenti Odessa’yı bir kez daha vurduğunu bildirdi.

Odesa Askeri Yönetim Başkanı Serhiy Bratchuk, Telegram’dan paylaştığı gönderisinde, “Odessa’ya stratejik uçak kullanarak füze saldırısı gerçekleştirildi” dedi. Yetkililer, birden fazla füzenin Odessa’ya fırlatıldığını belirtti.

Rusya daha önce de Odessa Limanı’nı seyir füzesi saldırılarıyla hedef almıştı.

“Tahıl ihracatına birkaç gün içinde başlanacak”

Ukrayna, birkaç gün içinde Karadeniz limanlarından gemilerle tahıl ihracatına başlamayı umduklarını açıkladı. Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, Çornomorsk, Odessa ve Pivdennyi limanlarından başlayarak tahıl ve gıda ihraç etme hazırlıklarına devam edileceğini de belirtti.

Rusya’nın saldırıları devam ediyor

Harkov Belediye Başkanı Igor Terekhov, Rus birliklerinin dün (25 Temmuz) sabah saat 05:00 sularında şehir merkezine bombardıman düzenlediğini söyledi.

Şu anda can kaybıyla ilgili resmi kaynaklardan bir bilgiye rastlanmıyor.

Ukrayna’nın askeri istihbaratına göre Rusya, askeri teçhizat konvoylarını Herson’a taşıyor.

“Gaz savaşına karşılık verin!”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Avrupa’yı Rusya’nın gaz savaşına karşılık Moskova’ya karşı yaptırımlarını artırarak yanıt vermeye çağırdı.

Zelenskiy, Avrupa’ya şu sözlerle çağrıda bulundu:

“Kuzey Akım türbinine ilişkin imtiyazına rağmen Rusya, sözleşme gereği yapmak zorunda olduğu gibi Avrupa ülkelerine gaz tedarikine devam etmeyecek. Bütün bunlar, Avrupalıların kışa hazırlanmalarını mümkün olduğunca zorlaştırmak için Rusya tarafından kasıtlı olarak yapılıyor. Bu, Rusya’nın birleşik bir Avrupa’ya karşı yürüttüğü açık bir gaz savaşıdır ve tam olarak böyle algılanmalıdır. İnsanlara ne olacağı, nasıl acı çekeceği umurlarında değil. Bunlar sadece terörün farklı biçimleridir.”

Rus enerji devi Gazprom, yarından (27 Temmuz) itibaren ana boru hattı üzerinden Avrupa’ya gaz teslimatında sert bir kesinti olacağını duyurmuştu.

Gazprom pazartesi (25 Temmuz) günü de “motorun teknik durumu” nedeniyle son çalışan iki türbinden birinin işletimini durdurduğunu ve Kuzey Akım boru hattı üzerinden günlük gaz dağıtımını günde 33 milyon metreküpe indirdiğini duyurmuştu. Almanya Ekonomi Bakanlığı ise gaz dağıtımının azalması için bir teknik arızanın olmadığını bildirmişti.

İngiltere’den ve Almanya’dan silah tedariki Ukrayna’ya ulaştı

Ukraynalı yetkililere göre altı İngiliz Stormer HVM uçaksavar füze sistemi ve Almanya tarafından tedarik edilen Gepard hava savunma sistemleri Ukrayna’ya ulaştı.

Kıdemli Başkan Danışmanı Anton Gerashchenko, Twitter’dan füze sistemlerinin kısa bir videosunu yayınlayarak, “Savaşçılarımızın onları çok iyi kullanacaklarından eminim!” dedi ve silahların Ukrayna’ya varışını kutladı.

Savaştaki diğer önemli gelişmeler ise şöyle:

  • Ukrayna, dün (25 Temmuz) Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) tedarik edilen yüksek hareketli topçu roket sistemlerini (Himars) kullanarak 50 Rus mühimmat deposunu imha ettiğini duyurdu.
  • Rus yetkililer, dün yurtdışından Moskova’ya dönen 72 yaşındaki liberal politikacı ve Putin muhalifi Leonid Gozman’ı gözaltına aldı.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.