Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TBMM, CHP’nin talebi üzerine sağlıkta şiddeti görüşmek üzere olağanüstü toplanıyor

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP’nin başvurusu üzerine sağlıkta şiddet konusunu görüşmek üzere Meclis’i 1 Ağustos Pazartesi günü saat 15.00’te olağanüstü toplantıya çağırdı. AKP, MHP ve HDP toplantıya katılmayacaklarını açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel, dün (25 Temmuz) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı basın toplantısında sağlıkta şiddet konusunun görüşülmesi için genel görüşme önerisi vereceklerini ve bu görüşmenin yapılabilmesi için de Meclis’in 1 Ağustos Pazartesi günü olağanüstü toplanması için başvuruda bulunacaklarını açıklamıştı.

Özel’in açıklamasının ardından olağanüstü toplantı çağrısı ve genel görüşme önerisi ile sağlıkta şiddetin önlenebilmesi için kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören 16 maddelik yasa teklifi, CHP grup başkanvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Olağanüstü toplantı için 120 imza şartı sağlandı

CHP 120 milletvekilinin imzasıyla olağanüstü toplantı çağrısı yaptığı için, Anayasa ve TBMM İçtüzüğü gereğince TBMM Başkanı Mustafa Şentop, olağanüstü toplantı çağrısını yapmak durumundaydı. Meclis yetkililerinden alınan bilgiye göre Şentop, gerekli değerlendirmeyi yaptıktan sonra başvuruda bir eksiklik bulunmadığı için TBMM’yi CHP’nin talep ettiği tarihte, 1 Ağustos Pazartesi günü saat 15.00’te toplantıya çağırdı.

En az 200 milletvekilinin salonda bulunması gerekiyor

Meclis’in pazartesi günü çalışmalara başlayabilmesi için de en az 200 milletvekilinin salonda bulunması gerekiyor. Özel, dün gazetecilerin sorusu üzerine ittifak partileri dahil hiç bir parti ile özel olarak görüşmediklerini ve iktidar partisi dahil tüm partilerin bu konuya özen göstereceğine inandıklarını söylemişti. Özel, “Sağlık emekçilerinin hayatını tehdit eden bu sorunu çözmek zorundayız” demişti.

AKP, MHP ve HDP toplantıya katılmıyor

TBMM’nin olağanüstü toplantıya çağrılmasının ardından AKP ve HDP yetkilileri, 1 Ağustos’ta yapılacak olağanüstü toplantıya katılmayacaklarını belirtti. AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, “Bizim sorunlara yönelik yürüttüğümüz çalışmaların istismar ve şov malzemesi haline dönüştürülmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da bu konuda Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, CHP’nin “nezaketen bile olsa” kendilerine danışmadığını belirterek, “Meclis’in erken kapandığını, çalışması gerektiğini biz söylemiştik. CHP’nin de teklifi yapmadan önce bize danışması, uygun olup olmadığımızı sorması gerekirdi. Bunu da göz önüne almadığı için bu talebi reddediyoruz” diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da CHP’nin teklifini dün (25 Temmuz) “siyasi istismar” diye nitelemiş ve görüşmenin gündeme alınmasını yararlı görmediklerini açıklamıştı.

Yasa teklifi ne getiriyor

CHP grup başkanvekilleri Özgür Özel, Engin Altay ve Engin Özkoç’un imzası ile sunulan 16 maddelik kanun teklifinin gerekçesinde, şu görüşlere yer verildi:

“Sağlık hizmetinin bir ekip işi olması nedeniyle, yalnızca tabip ve diş tabiplerinin değil ebe, hemşire ve sağlık hizmeti veren diğer sağlık personelinin de hukuksal koruma altında olması gerekeceği açıktır. Sağlık hizmetinin kamusal niteliği göz önünde bulundurulduğunda, sağlık personelinin hukuka aykırı fiillerle etki altına alınmasının aynı zamanda kamuya karşı işlenen bir fiil olduğunun kabulü de zorunludur.” 

CHP’nin Meclis’e sunduğu kanun teklifine göre, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, taciz gibi hak ihlalleri Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak tanımlanacak ve ilgili hükümlerde değişikliğe gidilecek. Teklifle birlikte tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında ateşli silahla girilmesi yasaklanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.