Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TFF’den “VAR ve saha hakemleri” kararı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “VAR ve saha hakemlerini” ayırma kararı aldıklarını açıkladı.

TFF, VAR ve saha hakemlerini ayırdı

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı (TFF) Mehmet Büyükekşi, TFF Yaz Semineri Açılış Töreni’nde açıklamalarda bulundu. Türk hakemlerine sonuna kadar güvendiklerinin altını çizen Büyükekşi, şöyle konuştu:

“Özellikle VAR ve saha hakeminin ayrılması bizim açımızdan son derece önemli çünkü geçen sezon baktık ki bazı hakemlerimiz üç gün önce VAR’da, üç gün sonra sahada… İnanılmaz bir trafik içerisinde maç yönetmişler. Bunun da birçok kesimden tepki aldığını gördük. O yüzden VAR ve saha hakemlerini ayırma kararı aldık ki çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Hakemlerimizin bu konuda mutlaka ve mutlaka çok daha iyi deneyimlerinin olacağını tahmin ediyoruz çünkü her konuda gittikçe uzmanlaşmaya ihtiyaç var. VAR hakemleri de bu konuda çok daha uzman hale gelecek diye düşünüyoruz.”

VAR ve saha hakemleri arasındaki ücret farkına da değinen Büyükekşi, “Şu anda bunu da ortadan kaldırıyoruz. VAR hakemliğini de cazip hale getiriyoruz” dedi.

Süper Lig hakem atamalarında değişiklik

MHK Başkanı Sabri Çelik

Seminerin açılış konuşmasını yapan Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Sabri Çelik ise yeni sezondaki uygulamalara ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Süper Lig atamalarını hibrit sistemle yapacağız. Yazılan ve test edilen bir uygulamayla üç ayrı havuzda toplanan yaklaşık 40 ayrı input ile atamalar otomatik olarak önümüze gelecek. MHK takdiri ancak zorunlu olursa devreye girecek. Bu programın detaylarını şeffaflık adına futbol paydaşlarına açmaya hazırız. Sezon boyunca uygulayacağımız VAR çizgisi, UEFA’nın çizgisiyle aynı olacaktır. FIFA’da yapılan uygulamaya benzer şekilde ayrı bir VAR kadrosu kuracağız. Bunun için çeşitli aşamalarla yaptığımız çalışmaları tamamladık. Bu çalışmalarda mümkün olduğu kadar herkesin fikrini ve onayını almak temel prensibimiz oldu. Ayrıca gerekli olduğunda diğer ülkelerden de VAR hakemleri devreye sokulacak.”

Toplantının ardından TFF MHK Eğitim Danışmanı Hugh Dallas, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ayrıca UEFA VAR Eğitimcisi Pawel Gil tarafından UEFA’nın VAR yaklaşımı anlatıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.