Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Karma Komisyon Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz‘in dokunulmazlığının kaldırılmasını kararlaştırdı, karar genel kurulda oylanacak

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz hakkındaki dokunulmazlığının kaldırılması yönündeki beş dosya TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’nda görüşüldü. AKP, MHP ve İYİ Partili üyelerin oylarıyla komisyondan dokunulmazlığın kaldırılması yönünde karar çıktı.

Anayasa-Adalet Karma Komisyonu 25 Temmuz Salı günü saat 11.00’de toplandı ve görüşmeler 12 saati aşkın sürdü. Gece yarısı yapılan oylamada AKP, MHP ve İYİ Partili komisyon üyelerinin oyları ile Salihe Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması kararlaştırıldı. Komisyon oylamasında CHP ve HDP, Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmaması yönünde oy kullandı.

Aydeniz hakkında, “terör örgütü propagandası yapma”, “kamu görevlisine görevini yaptırmamak için direnme”, “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” ile “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme ve bunlara katılma” iddiasıyla beş dokunulmazlık dosyası bulunuyordu.

Kararın olağanüstü toplantıda oylanması bekleniyor

Dokunulmazlığın kaldırılmasına TBMM Genel Kurulu’nda karar veriliyor. CHP’nin talebi üzerine “sağlıkta şiddet” konusunun görüşülmesi üzerine Meclis 1 Ağustos’ta olağanüstü toplantıya çağrılmıştı. Pazartesi günü TBMM’de 200 milletvekili hazır bulunur ve Meclis çalışmaya başlayabilirse, Aydeniz’in dokunulmazlık dosyasının da öncelikli olarak görüşülüp oylanarak karara bağlanması bekleniyor.

Beştaş’ın açıklaması

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, karardan sonra bir açıklama yaptı ve şunları söyledi:

“Bugün gördüğümüz manzara zorbalıktır, faşizmdir, totaliter rejimlerin başvurdukları temel yöntemlerinden biridir. AKP ve MHP, siyasi darbesine kesintisiz devam ediyor. Siyasi darbesinin araçlarından bir tanesi de bu gördüğünüz salon, Karma Komisyon ve Meclis olmaktadır. Tıpkı yargıyı araç haline getirip, silah olarak kullandığı gibi Meclis’i de siyasi darbenin bir enstrümanı haline getirdiler.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.