Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Okyanus dibinde 39 yeni tür keşfedildi

İngiltere Doğa Tarihi Müzesi’nden bilim insanları, Pasifik Okyanusu’nda uzaktan kumandalı bir araç kullanarak 39 potansiyel yeni tür keşfetti. 

ZooKeys dergisinde yayımlanan bir araştırma, derin deniz madenciliği sebebiyle ilginin giderek arttığı Pasifik Okyanusu’nun Clarion-Clipperton Bölgesi’ndeki biyoçeşitliliği keşfetmeyi amaçladı.

Bilim insanları, Pasifik Okyanusu’nun ortasında yer alan ve yarı metaller açısından zengin olan Batı Clarion-Clipperton Bölgesi’nde uzaktan kumandalı bir araçla 55 bentik megafuna örneği topladı. Okyanus dibinde yaşayan 1 santimetreden daha büyük canlılara bu isim veriliyor.

Daha önce yalnızca fotoğraf ve video yöntemleriyle keşif yapılan bu bölgeden toplanan 55 canlının, morfolojik ve moleküler kanıtlar kullanılarak beş farklı âlemden 48 farklı türe ait olduğu saptandı.  Dokuz canlı daha önce bilinen türlerin mensubu iken kalan 39’unun potansiyel yeni türlere işaret ettiği belirtildi.

Bulunan canlılar arasında halkalı solucanlar, çıyanlarla aynı familyadan gelen omurgasızlar, deniz analarıyla aynı familyadan gelen deniz canlıları ve farklı türde mercanlar yer aldı.

36 canlının 4800 metreden daha derinde keşfedildiği araştırmanın öncüsü Dr. Guadalupe Bribiesca-Contreras, “Araştırma yalnızca bulunan potansiyel yeni türler sebebiyle değil, megafuna canlıların daha önce yalnızca görsellerle incelenmiş olması sebebiyle de önemli. Türler ve onların DNA verileri olmadan hayvanları düzgün bir şekilde tanımlayamaz ve kaç farklı tür olduğunu anlayamayız” dedi.

Bulunan canlıların yeni türler olarak sınıflandırılması için daha detaylı bir taksonomik araştırma gerekiyor.

Doğa Tarihi Müzesi 2021 yılı boyunca 552 yeni tür keşfine imza atmıştı.

Kaynak: ZooKeys

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.