Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya’da kediler “istilacı yabancı tür” ilan edildi

Polonya’da bir bilim enstitüsü, kuşlara ve diğer vahşi hayata verdiği zararı gerekçe göstererek, kedileri “istilacı yabancı tür” olarak sınıflandırdı. Polonya’daki bu karar, hayvanseverlerin sert tepkisi ile karşılaştı.

Evcil kedilerin bilimsel adı Felis catus, temmuz ayının başlarında Polonya’da devlet tarafından işletilen Polonya Bilimler Akademisi tarafından enstitünün veri tabanına “istilacı yabancı tür” olarak eklendi. Alınan bu karara, hayvanseverler sert tepki gösterdi.

Öte yandan Polonya Bilimler Akademisi’nin internet sitesinde söz konusu tartışmaya atıfta bulunan bir makale yayımlandı. “Hayvanlara yönelik her türlü zulme karşı olduklarını” vurgulayan enstitü, sınıflandırmasının Avrupa Birliği (AB) yönergelerine uygun olduğunu savundu.

Enstitüde biyolog olarak çalışan Wojciech Solarz, halktan böylesine sert bir tepki beklemediklerini ve insanların medyadaki diğer kedilere ötanazi yapılması çağrısında bulunulmuş gibi izlenim yaratan açıklamalardan etkilenmiş olabileceklerini belirtti ve şöyle konuştu:

“Felis catus muhtemelen yaklaşık 10 bin yıl önce Ortadoğu’nun büyük uygarlıklarının beşiğinde evcilleştirildi ve bu türlerin kesinlikle bilimsel bir bakış açısıyla Avrupa’ya yabancı hale getirildi.”

Kedileri yabancı istilacı türler arasında dahil etme kararlarının kediler tarafından yüzde yüz karşılandığına dikkat çeken Solarz, “Kediler Polonya’da her yıl yaklaşık 140 milyon kuşu öldürüyor” dedi.

Kaynak: Associated Press

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.