Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tütünsüz bir jenerasyon için dünyada bir ilk: Yeni Zelanda, gelecek nesillere sigara satışını yasaklayacak yasayı onayladı

Yeni Zelanda’da tütünsüz bir nesil yaratmayı hedefleyen ve sigara şirketlerinin hakimiyetini kırmak için gelecek nesillere sigara satışının yasaklanmasını öngören yasa parlamentodan geçti. Yasaya göre, 2008’den sonra doğanlar tütün ve tütün ürünleri satın alamayacak. Bu yasa, dünyada bir ilk olarak kabul ediliyor.

Yeni Zelanda milletvekilleri, sigara şirketlerinin hakimiyetini kırma sözü vererek gelecek nesillerin sigara satın almasını engelleyecek yasayı onayladı. Sağlık Bakanı Ayesha Verrall, bu yasanın sigarasız nesiller için atılan bir adım olduğunu söyledi ve şöyle konuştu:

“Binlerce insan daha uzun, daha sağlıklı yaşamlar sürdürecek. Sağlık sistemimiz ise sigara içmekten dolayı kaynaklanan rahatsızlıkları tedavi etmek zorunda kalmayacak ve 3.2 milyar dolar tasarruf edecek.”

Parlamentoda tartışılan yeni önlemler dünyada bir ilk olarak kabul ediliyor. Yeni yasa, sigara içme yaşının kademeli bir şekilde değişmesinin yanı sıra sigaralardaki nikotini önemli ölçüde azaltacak. Bunlarla birlikte yasa, sigaraların, dükkanlar ve süpermarketler yerine yalnızca özel tütün mağazalarında satılmasını da içeriyor.

Neler hedefleniyor?

“Dumansız Hava Sahası Yasası” olarak da bilinen yasa, 2025 yılına kadar vatandaşların sigara içme oranını düşürmeyi hedefliyor.

Öte yandan ülke genelinde tütün ve tütün ürünleri satan dükkan sayısı da 600’e düşürülecek. Şu an bu sayı 6 bindi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.