Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fenerbahçeli taraftarlar Putin lehine tezahürat yaptı – DW muhabiri Batu Bozkürk’ün olay hakkındaki izlenimleri: “25-30 bin kişinin Putin lehine tezahürat yaptığını söylemek mümkün”

Fenerbahçe, UEFA Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turu rövanşında Dinamo Kiev’e yenilerek turnuvaya veda etti. Sarı-lacivertli taraftarların konuk ekip adına filelerimizi sarsan Vitaliy Buyalskyi’nin gol sevinci esnasında “Vladimir Putin” lehine tezahürat yapması ise karşılaşmanın önüne geçti. Olaya dair görüntüleri ilk paylaşan isim olan Deutsche Welle Türkçe muhabiri Batu Bozkürk, izlenimlerini Medyascope Spor Servisi’ne anlattı. 

Müsabakanın 57. dakikasında yapılan “Vladimir Putin” tezahüratı:

Doğa Üründül: 57. dakikaya gelene kadar stadyumdaki atmosfer nasıldı?

Batu Bozkürk: Rövanş maçıydı bu, biliyorsun. İlk maç daha sakin geçti. Hatta Dinamo Kievli taraftarların “Bayraktar” tezahüratları yaptığı da görüldü. Polonya’da oynanan ilk maçta daha olumlu bir hava olduğu söylenebilir. 

Açıkçası ben maça yarım saat kala girebildim. Dinamo Kievli oyuncular sahaya çoktan çıkmıştı. Güvenilir olarak düşündüğüm kaynaklara göre; Dinamo Kievli oyuncular sahaya çıkarken ıslıklandı hatta Lucescu’nun bir fotoğrafı da var bu esnada. Ama alkışlandı diyenler de var o yüzden bu konu hakkında net bir şey söyleyemiyorum. Ancak stadyumda çok iyi bir hava olduğunu söylemek fazla mümkün değil ki zaten şöyle de bir durum var. Fenerbahçe, uzun yıllardır Şampiyonlar Ligi’ne hasret olduğu için şeytanın bacağını kırıp 13 yıl sonra katılmak istiyordu. Ve aynı zamanda sekiz yıldır gelmeyen bir şampiyonluk var. Kısacası stadyumda gergin bir atmosfer vardı. Hatta arkadaşımla maç öncesi konuşurken demiştim ki: “Kuralar çekildiğinde her şey çok iyi başladı; Dostluk, kardeşlik… Ama işte son ana geldiğinde böyle olmayabilir.” Taraftarlık duygusu, bunu da anlayabiliyorum. 57. dakikaya gelindiğinde de anlattığım durumu gördük. Gerginlik had safhaya çıktı diyebilirim. 

Doğa Üründül: 57. dakikada tam olarak ne oldu? Oyuncunun gol sevincini biraz abarttığı söyleniyor. Tabii ki hiçbir abartılı durum da Putin tezahüratını temellendirilemez. O anları bize anlatabilir misin?

Futbolcu golü attıktan sonra normal olarak taraftarlarına gitti. Ama ondan sonra maraton tribününe gitti ve birkaç kez zıplayarak, sanırım el hareketi yaptı. Galiba o sevinç televizyonda çok fazla gözükmedi. O sevinç kameralara çok yansımamış. Maraton tribününe birkaç kez hareket yaptı. Orada ıslıklama sesleri yükseldi zaten. Atıyorum; 10 saniye sevinir ya bir futbolcu… Söz konusu isim, bu sevincinin ardından ekstra olarak maraton tribününe de gitti. Ve ardından Fenerium tribününe de yöneldi. Öyle olunca az önce söylediğimiz ıslıklamaların iyice artmasına neden oldu. Tribün, gol olunca sessizleşmişti. Ama sanırım Okul Açık tribününden başlatılan sesin etkisiyle “Putin” tezahüratları başladı.

Şu yüzden aslında bu durum önemli: Ben, bu tezahüratı 300-500 kişi yapsa paylaşmazdım. Ya da paylaşsam bile bir grup Fenerbahçe taraftarı diye paylaşırdım. Ama videodan da anlaşılıyor ki; basın tribünden de ayrıca video çekilmiş, o videoda da stadın çok büyük bir bölümünün bu tezahürata eşlik ettiğini söylemek mümkün. 45 bin kişi vardı stadyumda; 45 bin kişi değildir belki ama 25-30 bin kişinin buna destek olduğunu söylemek mümkün. Ama çok da uzun sürmedi; o da ayrı bir nokta. Dört-beş kez bağırıldı ve yaklaşık 30 saniye sürdü. 

Ben, bu durumun doğrusu-yanlışında değilim. Ben, gazeteci olarak gördüğümü paylaştım. Fenerbahçeliler de tepki gösteriyor bana. Ben de Fenerbahçeliyim… “Nasıl böyle bir şey yaparsın?” diye tepkiler gördüm. Ben paylaşmasaydım da sonuçta o görüntüler çıkacaktı. Dediğim gibi Fenerbahçeliler kızdı bana. Bir de şöyle yazanlar var, tweette “Futbolcunun abartılı sevinci üzerine Putin diye bağrıldı” dediğim için bu sefer de “Sen bu durumu meşrulaştırıyor musun?” diyenler var. Yani bu iki yorumu da açıkçası pek ciddiye almıyorum. Sonuçta ben, olan şeyi paylaştım. 

Bir not daha eklemek istiyorum. Maç sonunda ne olacak diye biraz daha izledim. 50-60, belki 100 Dinamo Kiev taraftarı ancak vardı. Kievli futbolcular, taraftarlarının olduğu yere gitti maç sonunda. Belki üç-beş kişi “Putin” lehine tezahürat yapmaya devam etti. Ama bu sefer koro halinde bir söylem olmadı.

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.