Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mersin-Akdeniz Belediye Meclisi’ndeki kritik oylama öncesi beş HDP’li belediye meclisi üyesi gözaltına alındı

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında aralarında HDP İl Eş Başkanı Bedriye Kuş’un da bulunduğu beşi HDP’li Akdeniz Belediye Meclisi üyesi 20 kişi gözaltına alındı. HDP Mersin İl Eş Başkanı Hoşyar Sarıyıldız, Akdeniz Belediyesi’nde meclis çoğunluğunun muhalefet partilerinde olduğunu belirterek, “Çok önemli konularda bazı kararlar geçirmeye çalışıyorlar. Mecliste sağlayamadıkları çoğunluğu HDP’li meclis üyelerine operasyon çekerek sağlamaya çalışıyorlar” dedi. CHP Akdeniz İlçe Başkanı Semih Palamut ise gözaltılar ile meclis iradesine ipotek konulduğunu söyledi.

Akdeniz Belediyesi’nde yönetim AKP’de, meclis çoğunluğu muhalefette

AKP’li Mustafa Gültak’ın belediye başkanlığını yürüttüğü Mersin’in merkez Akdeniz Belediyesi’nde meclis çoğunluğu muhalefet partilerinde. Belediyeye borçlanma yetkisini verilip verilmeyeceğinin oylanacağı toplantı öncesi HDP İl Eş Başkanı Bedriye Kuş’un da aralarında bulunduğu HDP’li beş belediye meclis üyesi gözaltına alındı. Operasyon kapsamında gözaltına alınanların sayısı 20’yi buldu.

CHP, HDP ve EMEP protesto etti, olağanüstü toplantı yapılamadı

AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın 25 milyon lira borçlanma yetkisi isteyeceği toplantı öncesinde yapılan operasyona tepki gösteren HDP ve CHP grupları ile EMEP’li meclis üyesi, oturuma katılmadı. Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, toplantı yeter sayısı olan 20 üyeye ulaşılmadığı için olağanüstü toplantının ertelendiğini açıkladı ve olağanüstü meclis toplantısının yarın (29 Temmuz) yapılması için meclis üyelerine çağrıda bulundu.

Meclis üyelerinden belediye önünde protesto

Gözaltılara tepki gösteren HDP ve EMEP’li belediye meclis üyeleri, belediye binası önünde açıklama yaptı. HDP’li meclis üyesi Av. Özgür Çağlar, AKP’li Belediye Başkanı Mustafa Gültak ile görüşme yapmak istediklerini fakat görüşemediklerini söyledi. Borçlanma önergesinin daha önce yapılan iki toplantıda geçirilemediğini belirten Çağlar, “Ne yaparsalar yapsınlar baskılara karşı boğun eğmeyeceğiz. Bizler meclis üyeleri olarak, bugün olağanüstü yapılacak toplantıya katılmıyoruz” dedi. 

HDP İl Eş Başkanı Sarıyıldız: “Seçimle yapamadıklarını operasyonlarla sağlamaya çalışıyorlar”

HDP Mersin İl Eş Başkanı Hoşyar Sarıyıldız, operasyonun amacının mecliste sağlanamayan çoğunluğu operasyon ile elde etmek olduğunu söyledi. Medyascope’a konuşan Sarıyıldız, Akdeniz Belediyesi’nin 37 meclis üyesinin bulunduğunu, 10’u HDP’den, altısı CHP’den, üçü bağımsız ve biri EMEP’ten olmak üzere toplam 20 meclis üyesinin muhalefette yer aldığını belirterek, “AKP’li belediye başkanı 50 milyonluk bütçe dahil önemli bazı kararları meclisten geçirmek istiyor. Buna borçlanma ve satın alma yetkisi dahil. Muhalefetin buna destek vermeyeceğini ve kararın da çıkmayacağını bildikleri için HDP’lilere operasyon çekerek bunu sağlamaya çalışıyorlar. Bugün olağanüstü toplantı öncesi bu operasyonun yapılması bunu gösteriyor. Seçim ile yapamadıklarını böyle algı yaratarak, operasyonlarla sağlamaya çalışıyorlar” diye konuştu.

CHP Akdeniz İlçe Başkanı Palamut: “Meclis iradesine ipotek konulmak isteniyor”

CHP Akdeniz İlçe Başkanı Semih Palamut, operasyon ile meclis iradesine ipotek konulduğunu söyledi. Medyascope’a konuşan Palamut, “Mecliste çoğunluk muhalefet partilerinde olduğu için istedikleri kararları çıkartamıyorlar. Geçen hafta olağanüstü bir toplantı vardı, geçiremeyeceklerini bildikleri için iptal ettiler. Bugün beş meclis üyesinin gözaltına alınması manidardır. Beş meclis üyesinin gözaltına alınması ile şimdi çoğunluğun dörtte biri ile toplantı yapıp, eski belediye binasının satışı veya kiralanması, Yılmaz Güney Gençlik Merkezi’nin Spor Müdürlüğü’ne tahsisi, miting alanındaki 5 dönümlük alanın Milli Eğitim kurumuna verilmesi ve 50 milyonluk borçlanma gibi önemli konularda karar çıkarmaya çalışacaklar. Yapılan işlem, meclis iradesine ipotek koymaktan başka bir şey değildir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.