Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meta’nın çeyrek cirosu ilk kez düştü

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi Meta’nın ikinci çeyrek cirosu, şirket tarihinde ilk kez bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla düştü. Şirketin reklam satışlarındaki düşüşten etkilendiği belirtiliyor.

Meta’nın toplam geliri yüzde 1 düşüşle 28,8 milyar dolara geriledi. Analistler, yıllar süren büyük kazanımlarından sonra şirketin büyümesinin zirve yapmış olabileceğini düşünüyor.

Özellikle TikTok gibi sosyal medya ağlarının hızla büyümesi, Meta’nın sahip olduğu Facebook ve Instagram’ın popülerliğini azaltmış ve bu durum da reklam verenlerin bütçelerine yönelik rekabeti artırmıştı.

Küresel reklam bütçesinin yüzde 20’sinin Meta’ya gittiği belirtiliyor.

Reklam gelirlerinin önümüzdeki aylarda da düşmesini beklediklerini açıklayan Meta, yatırımcılarıyla paylaştığı bilgide bu duruma gerekçe olarak koronavirüs salgını, enflasyon ve Ukrayna’daki savaşı gösterdi.

Meta’nın kurucusu Mark Zuckerberg, önümüzdeki yıllarda şirketin sanal gerçeklik platformu Horizon’un da dahil olduğu belirli alanlarda yatırımlarını artıracaklarını ve bu alanlarda işe alımlara devam edeceklerini söyledi.

Zuckerberg, insanların Meta’nın uygulamalarına daha fazla zaman harcadıklarını dair göstergelerden memnun olduklarını fakat şirketin çeyrek kârının yüzde 20’den daha fazla düşüşle 7,4 milyar dolar olduğunu açıkladı. Şirketin planlanandan daha yavaş bir hızda da olsa yatırım yapmaya devam edeceğini belirten Zuckerberg, “Yakın vadede birtakım zorluklarla karşı karşıyayız ancak yaptığımız yatırımlar bize uzun vadede avantaj sağlamalı” dedi.

CFRA Research’te kıdemli bir araştırmacı olarak çalışan Angela Zino, Meta’nın kullanıcı sayısını artırmakta zorlandığını ve bu durumun da şirketin önümüzdeki yıllarda büyüme beklentisini düşürdüğünü söyledi. Zino, “Meta büyümeyen ya da çok az büyüyen bir şirkete dönüştü” diye konuştu.

Krizden Facebook da etkilendi

2022 yılının başlarında Facebook da ilk kez kullanıcı sayısının azaldığını açıklamıştı. Buna karşılık Meta, Facebook, Instagram ve WhatsApp’taki algoritmalarını değiştirmiş ve TikTok’ta olduğu gibi insanların takip etmedikleri hesapların içeriklerini de göstermeye başlamıştı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.