Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 155. gün: Kiev’e roket saldırıları düzenleniyor, Ukrayna Herson’u geri almak için harekete geçti

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Ukrayna, Rus işgali altındaki Herson bölgesini kurtarma operasyonu başlattığını açıkladı. Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın Kiev bölgesine roket saldırısı düzenlediğini bildirdi. Rus güçleri, Ukrayna’nın en büyük ikinci elektrik santrali Vuhlehirska’yı ele geçirdiğini açıkladı.

Ukrayna, dün (27 Temmuz) önemli Rus tedarik yolu Antonivskiy Köprüsü’nü vurduktan sonra Herson’u kurtarma operasyonunun başladığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Danışmanı Oleksiy Arestoviç, Ukrayna’nın Rus kuvvetlerini izole etme stratejisini doğruladı. Arestoviç, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin, Rusya’nın askeri operasyonlarını tecrit etmek için belirli bir planı olduğunu savundu ve şunları söyledi:

“Düşman, Dinyeper’ın batı yakasında ne kadar güç elde ederse etsin, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri önce onları mühimmat deposuz, yakıtsız, iletişimsiz ve komutasız bırakacak ve ardından onları temizleyecektir.”

Arestoviç, Rusya’nın Melitopol ve Zaporijya bölgelerine ve Herson’a asker gönderdiğini ve stratejilerinde bir değişikliğe gittiğini de söyledi. Arestoviç’e göre Rusya, Herson’da yeniden konuşlandırma girişiminde bulunuyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı’na göre de Ukrayna’nın Herson’daki karşı saldırısı ivme kazanıyor. Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Rusya’nın işgal ettiği siyasi açıdan en önemli merkez olan Herson, şimdi diğer işgal altındaki topraklardan fiilen kopmuştur. Herson’daki kaybı, Rusya’nın işgali bir başarı olarak gösterme girişimlerini ciddi şekilde baltalayacaktır.”

Herson’daki Rusya destekli askeri-sivil yönetimin başkan yardımcısı Kirill Stremousov ise bu sabah (28 Temmuz) Telegram hesabından, “Herson bölgesindeki ‘Ukronazi’ karşı saldırılarına ilişkin tüm hikayeler tamamen yalandır” açıklamasında bulundu. Ancak Stremousov’un açıklamasını destekleyici hiçbir kanıt bulunamadı.

Rusya, Kiev’e roket saldırısı düzenledi

Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın bu sabah (28 Temmuz) erken saatlerde Kiev bölgesindeki altyapıya saldırı gerçekleştirdiğini bildirildi.

Kiev Bölge Valisi Oleksiy Kuleba, başkentin hemen kuzeyindeki Vışhorod bölgesine roket saldırısı düzenlendiğini söyledi.

Rus güçleri Ukrayna’da bir elektrik santralini ele geçirdi

Cumhurbaşkanı Danışmanı Oleksiy Arestoviç, Rus kuvvetlerinin Ukrayna’nın en büyük ikinci elektrik santralini ele geçirdiğini açıkladı.

Rus güçleri de dün (27 Temmuz) yaptığı açıklamada, Sovyet döneminden kalma kömürle çalışan Vuhlehirska Elektrik Santralini sağlam şekilde ele geçirmelerinin Moskova’nın üç haftadan uzun süredir ilk önemli kazanımı olduğunu belirtti.

Mikolayiv’e yapılan saldırının detayları paylaşıldı

Mikolayiv Belediye Başkanı Oleksandr Siyenkeviç, kente bu sabah (28 Temmuz) saat dörtte yapıldığını söylediği füze saldırılarıyla ilgili daha fazla ayrıntı açıkladı.

“Bugün roketli saldırılarda eğitim kurumları ve konut binaları hasar gördü. Rus teröristler alaycı bir şekilde Mikolayiv’in sivil altyapısını bombalıyor” diyen Siyenkeviç, füze saldırısı sonunda gerçekleşen hasarı şu sözlerle anlattı:

“Bir okul neredeyse tamamen yıkıldı. Binanın bir kısmı orada çöktü. Kurumun güvenlik görevlisi yaralandı. Yakındaki özel evlerin camları ve çatıları kırıldı.”

Siyenkeviç, roket saldırıları sırasında, yakındaki bir kilisenin camlarını kırıldığını da aktardı.

Savaştaki diğer önemli gelişmeler ise şöyle:

  • Çernigiv Bölge Valisi Viacheslav Chaus, Belarus topraklarından bu sabah saat 5 civarında Goncharivska bölgesine isabet eden ondan fazla füzenin ateşlendiğini söyledi.
  • ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile telefonda görüşeceğini söyledi.
  • Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna kuvvetlerinin ülkenin güneyindeki Herson bölgesindeki stratejik Rus tedarik yolunu vurmasının ardından Antonivskiy Köprüsü’nü ve bölgedeki diğer geçişleri yeniden inşa edeceğini söyledi.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.