Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tescillendi: Ciğer kebabı ve perdeli ciğer Diyarbakır’ın

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından coğrafi işaret tescili yapılan ciğer kebabı ve perdeli ciğer için tarihi On Gözlü Köprü’de tanıtım toplantısı yapıldı. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, “Ciğeri Diyarbakır adına tescillemek çok kolay oldu. Zaten bilinen bir gerçekti. Şimdiye kadar 48 ürünümüzü tescilledik” dedi.

DTSO tarafından coğrafi işaret tescili yapılan Diyarbakır ciğeri ve perdeli ciğerin tarihi On Gözlü Köprü’de yapılan tanıtım toplantısına, eski Tarım Bakanı Bakanı Mehdi Eker, AKP milletvekilleri, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

DTSO Başkanı Kaya: “Tüm Türkiye’yi ciğer yiyeceklerse Diyarbakır’a davet ediyoruz”

DTSO Başkanı Mehmet Kaya, 2020’de başlattıkları coğrafi tescil sürecinde bugün 48 ürüne vardıklarını belirterek, “Son iki tescillediğimiz, kentimizin en önemli ürünü olan ciğer kebabı ve perdeli ciğer oldu. Tescil ile birlikte ciğer kebabı ve perdeli ciğerin Diyarbakır’ın geçmişten günümüze gelen bir ürünü olduğunu onaylattık ve bugün tanıtımını yapıyoruz. Sayısal verilere baktığımızda ciğerin en fazla tüketildiği il olmak ile birlikte aynı zamanda 350 işletmede ciğer kebabı yapılıyor. Yani tescilimiz ticarileşen bir tescildir. Bugün yaptığımız tanıtım ile tüm Türkiye’yi ciğer yiyeceklerse Diyarbakır’a davet ediyoruz. Ciğer kebabı ve perdeli ciğer, tescilini en kolay yaptığımız bir ürünümüz oldu. Zaten biliniyordu. Bize düşen onu onaylatmak oldu” diye konuştu.

DTSO Başkanı Mehmet Kaya

Eski Tarım Bakanı Eker: “Bizim kaderimizde sadece acı ve gözyaşı yoktur, güzellikler de vardır”

Eski Tarım Bakanı Mehdi Eker ise buğday ve ciğerin geçmişinin 11 bin yıl önceye dayandığını, buğday kaynağının Karacadağ, kuzunun ilk evcilleştirildiği yerin ise Ergani ilçesindeki Çayönü olduğunu söyledi. Coğrafya kaderdir sözünü hatırlatan Eker, “Bizim kaderimizde sadece acı ve gözyaşı yoktur, güzellikler de vardır. Son 40-50 yıldır çok acılar yaşandı, çok gözyaşı döktük. Diyarbakır’ın adı hep acı ve gözyaşı ile anıldı. Artık bunlar geride kaldı. Bugün itibarıyla 48 ürünümüz için coğrafi tescil aldık. Kent için hayırlı olsun” dedi.

Tanıtım toplantısına katılan davetlilere, tarihi On Gözlü Köprü üzerinde kurulan tezgahlarda pişirilen ciğer kebabı ve perdeli ciğer ikram edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.