Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ticaret Bakanlığı LGBT ifadesi sebebiyle reklam durdurdu-TTB tepki gösterdi

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, LGBT ifadesi kullanılmasını gerekçe göstererek Hennes & Mauntz (H&M) Tekstil Limited Şirketi’nin “Seçtiğim Ailem” reklam videosunu durdurdu. Karara ilişkin muhalefet şerhlerinin bakanlık sitesinde yayımlanmadığını belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB), bakanlığın kararın oybirliğiyle alındığına dair bir izlenim yaratmaya çalıştığına dikkat çekti.

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, 5 Temmuz 2022 tarihli toplantısında Hennes & Mauntz (H&M) Tekstil Limited Şirketi’nin “Seçtiğim Ailem” başlıklı reklam videosunun durdurulmasına karar verdi. Kurul, reklamda “LGBT” ifadesine yer verilmesinin “çocukların ve gençlerin zihinsel, ahlaki, psikolojik ve toplumsal gelişim özelliklerini olumsuz etkilediği, kültürel ve ahlaki sosyal davranışları bozmaya, değiştirmeye yönelik olduğuna” dikkat çekerek, kelimenin +18 uyarısı gerektirdiğini belirtti.

“Cinsel yönelim istemli bir tercih değildir”

Bakanlık, kararla ilgili muhalefet şerhlerine resmi internet sitesindeki kararlar raporunda yer vermedi. Konuya ilişkin Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) yaptığı açıklamada ise bakanlığın muhalefet şerhine yer vermeyerek kararın oybirliğiyle alındığına dair görüntü çizmeye çalıştığına dikkat çekildi. Açıklamada, kararın TTB’nin de aralarında olduğu sekiz oya karşı 10 oy ile alındığı bilgisi paylaşıldı.
TTB, muhalefet oyuna ilişkin düştüğü şerh açıklamasında; “cinsel yönelimin istemli bir tercih olduğu, eşcinselliğin doğaya aykırı, geçici bir heves, bir ruh hastalığı olduğu ve özendirildiği” gibi inançların yanlış olduğunu ve karşısında durduklarını kaydetti. TTB muhalefet şerhinde, ayrımcılık ve ötekileştirmeye karşı olumlu bir sosyal sorumluluk videosunun yasaklanmasını toplumdaki yanlış inanışların yansıması olarak değerlendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.