Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Joe Biden, kadın basketbolcu Brittney Griner’ın serbest bırakılması için Rusya’ya teklifte bulundu

CNN’in haberine göre Biden yönetimi, Rusya’ya Brittney Griner ve Paul Whelan’ın serbest bırakılması karşılığında ABD’de 25 yıl hapis cezasına çarptırılan Rus silah kaçakçısı Viktor Bout’u vermeyi teklif etti.

CNN’in Washington kaynaklı haberine göre, aylarca süren tartışmaların sonucunda, Biden yönetimi, Rusya tutuklanan iki Amerikalı Brittney Griner ve Paul Whelan’ın serbest bırakılması karşılığında, ABD’de 25 yıl hapis cezasına çarptırılan Rus silah kaçakçısı Viktor Bout’u vermeyi teklif etti. 

CNN’e bilgi veren kaynaklara göre, Bout’u Whelan ve Griner ile takas etme fikri bu yılın başından beri tartışıldıktan sonra Başkan Joe Biden tarafından da desteklendiği aktarıldı. Biden’ın bu takas konusunda verdiği destekle, mahkum ticaretine karşı bir duruş sergileyen Adalet Bakanlığı’nın tavrı da geçersiz kılınıyor. 

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, çarşamba günü ABD’nin haksız yere gözaltına alınanlar olarak sınıflandırılan Whelan ve Griner için Rusya’ya haftalar önce “önemli teklif” sunduğunu açıkladı. 

Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Blinken, Biden’ın konuya doğrudan dahil olduğunu ve teklifi imzaladığını söyledi. Blinken, Bout’un anlaşmanın bir parçası olduğunu doğrulamazken, haftalardır Ruslara önerdiğimiz şeylerin ayrıntılarında yer almadığını söyledi. Başkan elbette doğrudan dahil olmadı. Ancak yurtdışında keyfi olarak gözaltına alınan Amerikalılar konusunda yaptığımız teklifleri imzaladı. Blinken ayrıca bu hafta Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yapacağı bir görüşmede konuyu görüşmeyi planladığını söyledi. Aklında Ruslara kendileri adına kilit öncelikleriyle alakalı net mesajlar iletmenin olduğunu söyleyen Blinken, bunların en başında da Griner ve Whelan’ın eve dönüşünü sağlamanın geldiğini belirtti. 

Öte yandan 2018 yılından bu yana casusluk suçlamasıyla Rusya’da tutulan Whelan ve şubat ayından beri uyuşturucu taşımaktan Moskova’da hapsedilen WNBA yıldızı Griner’ın aileleri, Beyaz Saray’ı gerekirse tutuklu değişimi de dahil olmak üzere serbest bırakılmalarını sağlamaya çağırdı. 

Temmuz ayı başlarında mahkemede suçunu itiraf eden, ancak istemeden Rusya’ya esrar getirdiğini belirten Griner, çarşamba günü Rus mahkemesinde 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle ifade verdi. Rus yargı sürecine ve Rusya müzakerelerinin işleyişine hakim olan ABD’li yetkililere göre bir anlaşmaya varılmadan önce davasının sonuçlanması gerekiyor. 

Daha önce Rus basketbol kulübü UMMC Ekaterinburg patronu Maxim Ryabkov da Griner’i savunmuştu:

Kaynak: CNN

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler