Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çavuşoğlu ile Baerbock arasında Kavala gerilimi: “Neden bu kadar gündeme alıyorsunuz, çünkü fonluyorsunuz”

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, resmî temaslarda bulunmak için bugün Türkiye’ye geldi. Baerbock ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasında İstanbul’da yapılan görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında “Osman Kavala” gerilimi yaşandı.  

Baerbock, göreve başladıktan sonra Türkiye’yi ilk kez ziyaret etti. Haziran ortasında planlanan ziyaret, Baerbock’un koronavirüse yakalanması nedeniyle ertelenmişti. Sabah saatlerinde Atina’da, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile görüşen Baerbock, öğle saatlerinde ise İstanbul’a geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Baerbock’un görüşmesi sonrasında Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilciliği’nde yapılan ortak basın toplantısı ise gergin geçti.

Osman Kavala göndermesi

Baerbock, haksızlığa uğrayan devletlerin Avrupa Konseyi ile hakkını arayabilmesi gerektiğini belirtirken Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) varlığının önemini vurguladı. Gezi davasında hüküm giyen iş insanı Osman Kavala’nın durumunu hatırlatan Baerbock, “Benim dışişleri bakanı olarak sorumluluğum AİHM kararlarının uygulanmasını sağlamak. AİHM’in Osman Kavala’nın tahliye edilmesi hakkındaki kararı da buna dahil” dedi.

“Kavala’yı fonluyorsunuz”

Çavuşoğlu ise mevkidaşının Kavala hakkındaki sözleri için “Kendi yorumlarıdır” derken başka ülkelerde de bazı AİHM kararlarına uyulmadığını söyledi. Kavala için mahkeme kararının uygulandığını ancak farklı suçlardan cezaevinde olduğunu belirten Çavuşoğlu şunları söyledi:

“Yunanistan’a bunları sormazken neden Osman Kavala’yı sürekli gündeme getiriyorsunuz çünkü Osman Kavala’yı kullanıyorsunuz, fonluyorsunuz. Gezi olaylarında ne kadar fonlandığını biliyoruz. Sizlerin ne kadar destek verdiğini biliyoruz. Bu yüzden gündeme alıyorsunuz.” 

“Oylamalardan önce tehdit ediyorsunuz”

Çavuşoğlu şöyle devam etti:

“Hatta bazı ülkeler, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantılarında oylamalardan önce onları tehdit ettiğinizi de söyledi. Neden Almanya diğer ülkeleri arayıp Türkiye’nin oradan atılması için çaba harcıyor? Bu konularda çifte standarda düşmeden ve ikiyüzlülük yapmadan, hukuk çerçevesinde neler yapılması gerekiyorsa hazırız.”

Yunanistan ile yaşanan gerilim

Doğu Akdeniz ve Ege’de Yunanistan ve Türkiye arasında yaşanan gerginliklerde Almanya’nın eskiden sergilediği dengeli tutumu kaybettiğini savunan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Almanya dahil üçüncü ülkelerin özellikle Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin provokasyonlarına ve propagandalarına kanmaması lazım. Almanya daha önce dürüst bir arabuluculuk görevi üstlendi, dengeli bir tutum sergiledi fakat son zamanlarda bu denge kayboldu. Avrupa Birliği üyesi diye bir tarafın söylediğini mutlak doğru kabul etmek, Türkiye’nin söylediğini mutlak yanlış kabul etmek yakışmaz.”

Suriye operasyonuna kırmızı ışık

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlemeyi planladığı operasyon hakkında da değerlendirmelerde bulunan Baerbock, operasyona sıcak bakmadıklarını belirtti. Bölgede terör tehdidi olduğunu belirten ve AB ile Almanya’nın da PKK’yı terör örgütü olarak tanıdığını hatırlatan Almanya Dışişleri Bakanı, yeni bir askeri çatışmanın meydana getireceği istikrarsızlıktan IŞİD gibi örgütlerin faydalanacağını söyledi.

Aynı konu hakkında Çavuşoğlu ise şunları söyledi:

“Müttefiklerimizden, ‘Türkiye’nin terör kaygılarını anlıyoruz’ derken sadece sözlü değil, haklı mücadelemize de destek vermelerini bekleriz. Bunun DAEŞ ile ilgisi yok. YPG ve PKK, DAEŞ ile mücadele etmiyor; onların Afganistan’a nasıl gönderildiğini siz de biliyorsunuz.”

“Yunanistan ağlamayı iyi becerir”

Yunanistan’ın bazı Ege adalarını silahlandırdığını belirten Çavuşoğlu, “Yunanistan haksızsa haksız olduğunu söylemeniz lazım. Yunanistan ağlamayı çok iyi becerir. Bu konuda iki tarafın da dinlenmesi gerekiyor. Ancak sizin için AB üyesi olmak her türlü hakka sahip olmak demektir, her türlü hatada istismarda, kol kırılır yen içinde kalır. Siz de her türlü desteklersiniz” diye konuştu.

Merkel özlemi

Almanya’nın geçmişte oynadığı arabuluculuk rolünde eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel’i örnek gösteren Bakan Çavuşoğlu, “Sayın Merkel, bu sorunun çözümü için ‘Ne yaparız’ diyordu, işin doğrusu o dönemde Almanya dürüst bir arabulucuydu. O dönem Almanya dengeliydi. Biz Almanya’nın bu tutumunun devam etmesini istiyoruz” dedi.

“Sığınmacılar konusunda teşekkür borçluyuz”

Baerbock, temaslarına Ankara’da devam edeceğini ve Suriyeli mültecilerle bir araya geleceğini belirtti. AB’nin finansal olarak sığınmacıları desteklemeye devam edeceğini söyleyen Baerbock, “Sığınmacılar konusunda Türkiye’ye teşekkür borçluyuz. Dört milyon mültecinin onurlu ve güvenli şekilde burada yaşamaları çok önemli” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.