Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (29 Temmuz 2022): Dolar yine 18’e yaklaştı

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 31 derece olacak. Ankara’da hava güneşli, sıcaklık 35 derece; İzmir güneşli 35, Antalya güneşli 32, Diyarbakır güneşli 42 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün (28 Temmuz) Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesine gitti. Vatandaşlarla sohbet eden Kılıçdaroğlu, “helalleşme” çağrısını yinelerken “Ağrı’dan beklediğimiz oyu alamadık. Kabahat Ağrılılarda değil, bizde. Gelmedik, sofranıza oturmadık, çayınızı kahvenizi içmedik” dedi. 

İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı’ndaki “Anlat İstanbul” programına katılan İYİ Parti lideri Meral Akşener gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Akşener konuşmasında, “100 liraya uyuşturucu satılıyorsa bazıları görevini yerine getirmiyor demektir. İstanbul, Ankara, Bitlis’ten bahsediyorum; her yerde annelerin şikayeti uyuşturucu. Demek ki bir yerlerde bir bozukluk var ve bunun düzeltilmesi gerekiyor” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İYİ Parti lideri Meral Akşener’in Türkiye’deki uyuşturucu kullanımına ilişkin yaptığı açıklamaya yanıt verdi. Soylu, “Meral Hanım, siyaseti yanlış öğrenmişsiniz” dedi.

Usta sanatçı İlhan İrem (67) tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Ünlü şarkıcı ve söz yazarı İlhan İrem, böbrek yetmezliği nedeniyle uzun zamandır diyaliz tedavisi görüyordu. İlhan İrem’in eşi Hansu İrem, eşinin ölümünü Hürriyet gazetesine doğruladı ve “Eşim melek oldu” dedi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 95 kuruş, euro kuru ise 18 lira 35 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 543 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 15 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 107 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock İstanbul’da görüşecek, ardından basın toplantısı düzenlenecek. Yapılacak görüşmelerde ikili ilişkilerin ve Türkiye-AB ilişkilerinin yanı sıra, başta Ukrayna’daki gelişmeler olmak üzere bölgesel konular ele alınacak.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), Kıbrıs Adası’nda 31 Temmuz’da sonlanacak BM Barış Gücü misyonunun görev süresi Ocak 2023’e kadar uzatıldı. Dışişleri Bakanlığı da karara tepki gösterdi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, kararın gerçeklikten kopuk, adaletsiz ve haksız olduğu vurgulandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Fransa’da dün akşam yemeğinde bir araya geldi. Selman’ın Fransa ziyaretine insan hakları örgütleri, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Konsolosluğu’nda öldürülmesi nedeniyle tepki gösterdi. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

UEFA, Fenerbahçe taraftarlarının Dinamo Kiev maçındaki ‘uygunsuz davranışları’ nedeniyle soruşturma başlattığını duyurdu. UEFA tarafından konuya ilişkin müfettiş atandı.

UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde 2. ön eleme turu heyecanı, dün (28 Temmuz) oynanan karşılaşmalar ile sona erdi. Medipol Başakşehir, İsrail deplasmanında Maccabi Netanya’yı 1-0 mağlup ederek, Konyaspor ise Belarus ekibi Bate Borisov’u 2-0 yenerek üst tura yükseldi. 

Formula 1’de Aston Martin adına yarışan Alman pilot Sebastian Vettel, 2022 sezonunun ardından emekli olacağını açıkladı. Bu hafta sonu gerçekleştirilecek Macaristan GP öncesinde Instagram hesabından bir video yayınlayan Vettel, ”2022 sezonunun sonunda Formula 1’den emekli olacağımı duyuruyorum” dedi. Dünyaca ünlü pilot, Red Bull takımıyla 2010-2013 sezonları arasında üst üste dört şampiyonluk kazanmıştı.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.