Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB davayı kazandı, Tarih Vakfı binası yeniden İBB’nin oldu: Mahkeme kararı Gezi Parkı ve Galata Kulesi için de emsal olabilir

Tarih Vakfı’nın kullandığı Fatih Zindankapı Mahallesi Değirmen Sokak‘ta bulunan Haliç kıyısındaki tarihi bina, mahkeme kararıyla yeniden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) mülkiyetine geçti.  

İBB’nin tapulu malıyken 2018 yılında Vakıflar Kanunu’nun 30. maddesine dayandırılarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilen Eminönü’ndeki tarihi bina, mahkeme kararıyla yeniden İBB’nin oldu. İstanbul 8. Asliye Hukuk Mahkemesi, tarihi binanın Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devrine gerekçe gösterilen Vakıflar Kanunu’nun 30. maddesinin şartlarının oluşmadığına hükmetti.

Mahkeme ayrıca Harameyn ve Mirdivani Vakfı’nın tapusunun iptaline, tarihi yapının davacı İBB’ye kayıt ve tesciline karar verdi. Bu kararın, benzer şekilde İBB’nin elinden alınarak vakıflara devredilen Gezi Parkı ve Galata Kulesi ile ilgili de emsal teşkil edebileceği İBB kaynakları tarafından belirtildi.  

Ne olmuştu? 

Tarih Vakfı’nın binası, 2008’de yürürlüğe giren Vakıflar Kanunu’nun 30. maddesindeki, “Vakıf yoluyla meydana gelip de her ne suretle olursa olsun Hazine, belediye, özel idarelerin veya köy tüzel kişiliğinin mülkiyetine geçmiş vakıf kültür varlıkları mazbut vakfına devrolunur” hükmü gerekçe gösterilerek 2018’de Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmişti. İBB, Temmuz 2019’de tescil işleminin iptali için dava açmıştı. Gezi Parkı ve Galata Kulesi ile ilgili açılan davalar ise devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.