Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IFAB yayınladığı bildiride “ofsayt” kuralındaki değişikleri açıkladı

IFAB ve FIFA, futbol paydaşlarıyla yapılan görüşmelerden sonra ofsayt kuralındaki kasıtlı oynama (deliberate play) ve sapma (deflection) arasındaki ayrımları netleştirdi. 

Futbol oyun kurallarını belirleyen IFAB (Uluslararası Futbol Birliği Kurulu), dün akşam saatlerinde yayınladığı bildiride, net bir şekilde anlaşılması için, ofsayt kuralındaki kasıtlı oynama ve sapma kavramları arasındaki ayrım kurallarını netleştirdi. 

11. kuralın ilgili kısmı aşağıdaki gibidir: 

2) Topun bir takım arkadaşı tarafından oynandığı ya da dokunulduğu anda ofsayt pozisyonunda olan bir oyuncu, yalnızca aktif oyuna dahil olursa cezalandırılır. 

Topu oynayarak veya rakibe müdahale ederek avantaj elde etmek: 

  • Ribaundu alınan veya kale direğinden, korner bayrağından, maç görevlisinden ya da rakipten seken ofsayt pozisyonundaki bir oyuncunun, kasıtlı olarak oynayan bir rakibinden topu alması, herhangi bir rakip tarafından yapılan kasıtlı kurtarış olmadığı sürece, avantaj kazanmış sayılmaz. 

11. kuralda herhangi bir değişikliğe gerek yoktur. Ancak futbolun beklentisini yansıtabilmek için “kasıtlı oyun” ve “sapma” arasında ayrım yapabilmek adına yönergeler aşağıdaki gibi netleştirilmiştir. 

“Kasıtlı oyun” bir oyuncunun aşağıdaki olasılıklarla birlikte topu kontrolüne almasıdır: 

  • Topu bir takım arkadaşına pas atmak 
  • Topa sahip olmak
  • Topu uzaklaştırmak (ayakla ya da kafayla)

Topu kontrol eden oyuncunun, pas ya da topa sahip olma girişimi başarısız olursa, bu oyuncunun topla “kasıtlı olarak” oynadığı gerçeğini değiştirmez. 

Aşağıdaki kriterler uygun olduğu sürece, bir oyuncunun topu kontrol ettiğini ve bunun sonucunda da topla “kasıtlı olarak oynadığını” gösteren göstergeler olarak kullanılmalıdır. 

  • Top uzaktan geldi ve oyuncu onu net bir şekilde gördüyse
  • Top hızlı hareket etmiyorsa 
  • Topun yönü beklenmedik şekilde değilse
  • Oyuncunun vücut hareketlerini koordine etmek için yeterli vakti varsa, yani bu bir içgüdüsel esneme, zıplama ya da sınırlı temas sağlayan bir hareket değilse
  • Yerde hareket eden bir topla oynamak, havadaki topla oynamaktan daha kolaydır.

Kasıtlı oyun yönergelerinin açıklığa kavuşturulması adına video ve görseller için:

https://red.fifa.com/play/collection/13010/Law11-Offside:deliberateplayanddeflection?cId=16&itemId=12995

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.