Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

4 milyon kişi takipte: Kredi ve kredi kartı borcu 163 milyar TL’yi aştı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre kredi kartı, tüketici kredileri ve ticari krediler yoluyla kullanılan toplam kredi tutarı 6 trilyon 410 milyar 633 milyon Türk Lirası (TL) oldu. BDDK’nin 2022 yılının birinci çeyreğinde 163 milyar TL’sinin takipte olduğunu açıkladığı krediler nedeniyle, 4 milyon 148 bin kişinin borcu devam ediyor. 

BDDK’nin haftalık bülten ile 6,4 trilyon TL olduğunu açıkladığı toplam kredilerin 3,9 trilyon TL’si yerli para ve 2,5 trilyon TL’si yabancı para cinsinden kullanıldı. Kredilerin yüzde 81’i ticari kredilerden meydana gelirken, bireysel kredi kartlarından yapılan harcamalar 286 milyar TL oldu. 

4 milyon kişi borçlu 

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) raporlarına göre Mayıs 2022 itibariyle kredi veya kredi kartı borcunu ödememiş olanlardan, 4 milyon 148 bin kişinin borcu devam ediyor. 2022’nin ilk beş ayında borcunu ödeyemediği için yasal takibe girenlerin sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 83 artarak 748 bin 437 kişi oldu. BDDK’nin birinci çeyreğe kadar paylaştığı verilere göre, ödenmediği için takibe giren kredi tutarı, Mart 2022 itibariyle 163 milyar TL. 

Mayıs ayında 75 bin kişi bireysel kredi kartı borcunu ödeyemezken, 116 bin kişi kredi borcunu ödeyemedi. Hem kredi hem de kredi kartı borcunu ödeyememiş kişilerin de olduğu, borcu takibe giren toplam 167 bin kişi var. 

 

Kabinede üç formül gündemde

Kabine toplantısında bugün (1 Ağustos) takipteki kredi kartı ve kredi borçlarının ele alınması bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmaların sonucunda, takibe giren borçlar için yapılandırma, erteleme veya takip süresini uzatma gibi düzenlemeler yapılması gündemde. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.