Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Göç İdaresi Başkanlığı açıkladı: “Üç milyon 652 bin Suriyeli var ve bunun 548 bini İstanbul’da yaşıyor”

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Başkanlığı, Türkiye’de üç milyon 652 bin 633 Suriyelinin geçici koruma statüsünde yaşadığını açıkladı. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cenk Saraçoğlu, “Suriyelilerin ülkedeki geleceğine ilişkin uzun vadeli bir plan hazırlamak ve bu planın Türkiye toplumuyla şeffaf bir şekilde paylaşılması ve tartışılması gerekir” dedi.

Göç İdaresi Daire Başkanlığı, 28 Temmuz 2022 itibariyle Türkiye’de geçici koruma statüsünde yaşayan üç milyon 652 bin 633 Suriyeliden 548 bin 718’inin İstanbul’da yaşadığını açıkladı. İstanbul’u sırasıyla 464 bin 745 kişi ile Gaziantep, 384 bin 461 kişi ile Şanlıurfa, 369 bin 706 kişiyle Hatay takip etti.

Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin 48 bin 711’i beş ilde bulunan yedi barınma merkezinde yaşıyor. Konaklama merkezleri Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis ve Osmaniye’de bulunuyor.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cenk Saraçoğlu, Suriyelilerin Türkiye toplumu içinde yerli halkla barış içerisinde bir arada yaşamasını mümkün kılan politikalar üzerinde düşünmek gerektiğini söyledi. Saraçoğlu, Suriyelilerin geleceğine dair bir plansızlığın ve muğlaklığın toplumdaki tedirginliği artırdığına ve göçmen düşmanlığına zemin hazırladığına dikkat çekti.

Saraçoğlu, sığınmacıların çalışma hayatı ve Türkiye’de yaşantıya ayak uydurabilmesi için yapılması gerekenler konusunda ise şunları söyledi:

“Sığınmacıların ekseriyeti bugün kayıtdışı bir şekilde düşük ücretlerle yoksulluk çarkları içerisinde yaşıyor. Kayıtdışı çalışmanın engellenmesi ve sığınmacıların işgücüne daha insani koşullarda dahil edilmelerinin koşullarının hazırlanması gerekiyor. Bu yapılırken Türkiyeli çalışanların bundan olumsuz etkilenmemesi ve onların da sosyal haklarının güvence altına alınması gerekiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.