Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim krizi: Alp buzulları 60 yıldır ilk kez gözle görülebilir bir kayıp verdi

Dünyanın farklı yerlerinde iklim krizi etkisini hissettiriyor. Geçen hafta başlayan aşırı sıcaklar Alp buzullarında 60 yıldır ilk kez gözle görülebilir kütlelerin erimesine neden oldu. Küçük ve ince Alp buzulları iklim krizi karşısında daha büyük sonuçlarla karşı karşıya kalıyor.

Dünyanın birçok bölgesi aşırı sıcaklarla mücadele ediyor. Alp buzullarında gözle görülebilir bir erime meydana gelirken buzulların erime hızı son dönemde büyük bir artış kaydetti. Küçük ve ince olmaları sebebiyle Alp buzulları, iklim değişikliğinden çok daha fazla etkileniyor.

60 yıl önce başlayan Alp buzullarına yönelik gözlemleme çalışmalarında, ilk defa bu kadar hızlı ve gözle görülebilir bir erimeye tanık olunuyor.

İsviçre’deki Doğu Alp’lerde bulunan en büyük üçüncü buz kütlesi Morteratsch buzulunun uzunluğu yaklaşık üç kilometre küçüldü. Buzulun genişliği de 200 metre eksildi.

İsviçre merkezli buzul izleme ağı Glamos ve Brüksel Özgür Üniversitesi’nden alınan verilere göre,  Morteratsch buzulu şu anda günde beş santimetre kalınlık kaybediyor ve normal bir yaza göre şu an daha fazla erimiş durumda.

Glamos’un yöneticisi Matthias Huss, uzmanların Alp buzullarının beklenenden daha kısa sürede yok olacağından korktuğunu belirtti. Huss ayrıca, önümüzdeki yıllarda tekrarlanan sıcak hava dalgalarıyla bu sürecin hızlanacağından endişelendiğini söyledi.

Kışın az kar yağması ve aşırı sıcak hava dalgası donma seviyesinin yükselmesine sebep oluyor

Az karlı geçen bir kışın ardından Alpler, haziran ve temmuzda iki erken sıcak hava dalgasıyla karşılaştı. Araştırmacılar, sonuncu sıcak hava dalgası sırasında donma seviyesinin İsviçre’de 5 bin 184 metre yüksekliğinde bulunduğunu gözlemledi. Normalde ise yaz aylarında donma seviyesi 3 bin ile 3 bin 500 metre arasında değişiyor.

Kaynak: France24

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.