NBA tarihinin 11 şampiyonluk ile en çok şampiyonluk yaşayan oyuncusu, ayrıca NBA tarihinin ilk Afro-Amerikan koçu olarak tarihe geçen Bill Russell, 88 yaşında hayata veda etti.
NBA kariyerinde Boston Celtics forması giydiği 13 sezonda yaşadığı 11 şampiyonluk ile NBA’in ilk büyük efsanelerinden olan Bill Russell, 88 yaşında aramızdan ayrıldı. Oyunculuğu döneminde 11 şampiyonluğun yanı sıra beş kez MVP, 12 kez All-Star seçilme başarısı da gösteren Russell, 1956 Melbourne Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan ABD Milli Takımı’nın da kadrosunda yer aldı.
1966-1969 yılları arasında Boston Celtics’te hem oyuncu hem de koç olarak da görev yapan efsanevi isim, 1968 ve 1969 yıllarında oyuncu-koç olarak şampiyonluklar da yaşadı. NBA tarihinde koçluk yapan ilk Afro-Amerikan isim olarak da tarihe geçen Russell, sahada kazandığı başarılar dışında saha dışındaki kişilik ve duruşuyla da NBA’deki yaşanan değişimlerde büyük pay sahibi oldu. Ölümünün ardından birçok önemli isim efsane oyuncu hakkında mesaj vermeyi de ihmal etmedi.
ABD’nin ilk Afro-Amerikan başkanı olan Barack Obama: ‘”Bugün bir devi kaybettik. Bill Russell’ın mirası hem oyuncu hem de insan olarak çok yüksek mertebede. Bill kazanmak için neyin gerekli olduğunu belki de herkesten fazla biliyordu. Sahada basketbol tarihinin en büyük şampiyonuydu. Ancak saha dışında da Dr. King ve Muhammed Ali ile birlikte duran, sivil haklar öncüsüydü. Bill, onlarca yıl boyunca hakaretlere ve vandalizme maruz kaldı. Ancak bu onu doğru olanı yapmaktan alıkoymadı. Oynama biçiminden, koçluk biçiminden ve hayatını yaşama biçiminden çok şey öğrendim. Michelle ve ben Bill’in ailesine, hayranlarına sevgilerimizi gönderiyoruz.”
Today, we lost a giant.
— Barack Obama (@BarackObama) July 31, 2022
As tall as Bill Russell stood, his legacy rises far higher—both as a player and as a person.
For decades, Bill endured insults and vandalism, but never let it stop him from speaking up for what’s right. I learned so much from the way he played, the way he coached, and the way he lived his life.
— Barack Obama (@BarackObama) July 31, 2022
Michelle and I send our love to Bill’s family, and everyone who admired him.
Earvin “Magic” Johnson: “Sosyal adalet, eşitlik ve medeni haklar adına ön saflarda savaşan ilk sporculardan birisiydi. Arkadaşlığımız boyunca bana her zaman siyah toplulukta işleri daha iyi hale getirmeyi hatırlattı. Tüm başarılarının yanında, çok alçakgönüllü, nazik, çok zeki bir adamdı. Sesini ve statüsünü siyah insanlar adına savaşmak için kullandı. Tanıştığımız günden beri bana akıl hocalığı yaptı.”
He was one of the first athletes on the front line fighting for social justice, equity, equality, and civil rights. That’s why I admired and loved him so much. Over the course of our friendship, he always reminded me about making things better in the Black community. pic.twitter.com/K73adpaWZ4
— Earvin Magic Johnson (@MagicJohnson) July 31, 2022
Paul Pierce: “Öncü olduğunuz için teşekkür ederim. Çıtayı belirlediğiniz için teşekkür ederim. Nazik, bilge sözleriniz için teşekkür ederim. Sahip olduğunuz o harika gülüş için teşekkür ederim. Benim için ne ifade ettiğini bütün gün anlatabilirim. Bugün NBA tarihi için üzücü bir gün, sonsuza kadar özleneceksiniz.”
Thanku for being a trailblazer , pioneer Thanku for setting the bar , for ur kind words of wisdom, Thanku for that great laugh u had . I can go on all day about what u meant to me . Today is a sad day for the NBA family u will be forever missed #6
— Paul Pierce (@paulpierce34) July 31, 2022Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Yazan: Yahya Kemal Doğan
Editör: Doğa Üründül