Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (109): Süper Lig 2022-2023 sezonunda izlenmesi gereken beş takım

Spor Toto Süper Lig’de 2022-2023 sezonunun başlamasına sayılı günler kaldı. Takımlar lige hazır bir şekilde girmenin planlarını yaparken, bir yandan da transfer hareketliliği hız kazandı. Medyascope Spor Servisi olarak, yeni sezonda özellikle takip edilmesi gereken beş takımı sizin için seçtik.

5) Ümraniyespor

Geçen sezon TFF 1. Ligi, 70 puanlı lider MKE Ankaragücü’nün ardından averajla ikinci sırada bitirerek, tarihinde ilk kez Spor Toto Süper Lig’e yükselme başarısı gösteren Ümraniyespor, yeni sezonda dikkatle takip edilmesi gereken takımlar arasında yer alıyor.

Takım, kadrosunda önemli kayıplar yaşasa da düşük sayılabilecek bütçesiyle 1. Lig’de önemli işlere imza atan teknik direktör Recep Uçar ile önümüzdeki sezon da devam edecek. Geçen sezon görece düşük bütçesiyle önemli başarılara imza atan İstanbul temsilcisi, Süper Lig’e yükselmesinde büyük rol oynayan kaptan Burak Öğür, Alim Öztürk, Yacine Bammou, Avdija Vrsajevic, Idrissa Camara ve Kartal Kayra Yılmaz gibi önemli isimleri kaybetti. Fakat Ümraniyespor yönetimi kadrosuna kattığı Süper Lig tecrübesine sahip oyuncular ile ligde kalıcı bir takım ortaya çıkarmayı planlıyor.

Kaptan Burak Öğür’ün yerini ligimizin tecrübeli isimlerden Serkan Kırıntılı’yı kadrosuna katarak dolduran kırmızı-beyazlı ekip, Süper Lig tecrübesine sahip Isaac Sackey, Geraldo, Onur Atasayar gibi isimlerin yanı sıra Valentin Gheorghe, Adel Bettaieb, Allyson, Durel Avounou ve Ermir Lenjani gibi isimleri kadrosuna kattı. Özellikle geçen sezon Beşiktaş’tan kiralanan genç futbolcu Kartal Kayra Yılmaz’ın oyunun merkezinde olduğu pas oyunu ile kadro kalitesinin çok üzerinde futbol oynatan Recep Uçar, Abdullah Avcı’nın yanında yaptığı yardımcı antrenörlük görevlerinin ardından 2020’nin Ekim ayında başına geçtiği Ümraniyespor ile ilk kez adım attığı birinci adamlık kariyerinde büyük başarılara imza attı. Ancak Kartal Kayra’nın kiralık kontratının sona ererek takımdan ayrılması ile birlikte Recep Hoca’nın nasıl bir oyun planı kurgulayacağı merak konusu.

1. Lig’de yakaladığı oyun seviyesini bir üst seviye ligde de uygulayıp uygulamayacağı Ümraniyespor’u izlemek için önemli nedenlerden biri. Recep Uçar, bu seviyelerde de düşük kadro kalitesine rağmen etkili bir oyun ortaya çıkarabilirse, gelecek adına da Türk futbolu iyi bir teknik direktör daha kazanabilir. Bunların yanı sıra Uçar’ın oynattığı göze hoş gelen futbol, küçük ama kendine has taraftar grubu ve eğer stadyumlarını Süper Lig’e uygun hale getirilebilirse maçların oynanacağı Ümraniye Belediye Stadı, hem konumu hem de atmosferi ile izleyicilere eşsiz bir deneyim sunacak. Ümraniyespor, tarihindeki ilk Süper Lig maçına 8 Ağustos Pazartesi akşamı Fenerbahçe deplasmanında çıkacak.

Ümraniyespor taraftarlarının oyuncularla birlikte Spor Toto Süper Lig sevinci:

4) İstanbulspor

Bu sezon Spor Toto Süper Lig’de dikkatle izlenmesi gereken bir diğer takım ise en son 2004-2005 yılında Süper Lig’de mücadele eden İstanbulspor. 17 yıllık hasretin ardından tekrardan en üst seviye lige yükselmeyi başaran İstanbul temsilcisi, üçüncü lige kadar düştükten sonra takım sahiplerinin değişmesiyle birlikte 2014-2015 sezonunda 2. lige yükselmeyi başardı. Ardından burada da çok fazla zaman kaybetmeyen İstanbulspor, 2016-2017 sezonunda da TFF 1. Lige yükselerek geri döndüğünün sinyallerini verdi.

TFF 1. Lig’de de başarıyla geçen sezonlarda Türk futboluna başta Mehmet Zeki Çelik gibi önemli genç futbolcular yetiştiren sarı-siyahlılar, Süper Lig’in kapısından döndüğü yılların ardından bu sezon şanssızlığını kırarak 17 yıllık hasreti sona erdirdi.

Genç teknik direktör Osman Zeki Korkmaz’ın takımın başına geçmesinin ardından yakaladığı ivme ile dördüncü sıradan playofflara giren İstanbul ekibi, playoff finalinde de mutlu sona ulaşarak ivmesini sürdürdü. Mevcut teknik direktörü ile yeni sezonda da devam edecek İstanbulspor, geçen sezon takımın başarısında önemli rol oynayan kaleci Alperen Uysal, yetiştirdiği ve Beşiktaş’a 2 milyon euro karşılığında sattığı Türk futbolunun yeni genç yıldız adaylarından Emrecan Uzunhan dışında önemli bir kayıp yaşamadı.

İstanbulspor, her sezon alışık olduğumuz lige yeni yükselen takımların yaptığı gibi, çok fazla transfer yapmadan mevcut sistemi ve hocasıyla yeni sezonda da mücadele edecek. Yaz transfer döneminde Danimarkalı kaleci David Jensen ve tecrübeli Alman sağ kanat Patrick Ebert’i transfer eden sarı-siyahlılar, muhtemelen Spor Toto Süper Lig’in en düşük bütçeli takımı olarak kümede kalma mücadelesi verecek.

Geçen sezonda da TFF 1. Lig’in en düşük bütçeli takımlarından birisi olmasına rağmen Osman Zeki Korkmaz’ın oynattığı etkili ve göze hoş gelen futbolla Süper Lig’e yükselme başarısını gösteren İstanbulspor, yeni sezonda da benzer şekilde bir teknik direktör takımı olarak genç ve dinamik kadrosuyla fark yaratmaya çalışacak.

Maçlarını Esenyurt Necmi Kadıoğlu Stadyumu’nda oynamayı planlayan ekip, yeni sezonun açılış karşılaşmasında 5 Ağustos Cuma akşamı Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda son şampiyon Trabzonspor’u konuk edecek. 

İstanbulspor’un playoff final maçının özeti:

3)  Alanyaspor

Spor Toto Süper Lig’de yeni sezonda dikkatle izlenilmesi gereken bir diğer ekip olarak da son birkaç sezonda olduğu gibi Alanyaspor yer alıyor. Geçen sezonu Francesco Farioli yönetiminde beşinci sırada tamamlayan Akdeniz ekibi, bu yıl da kurduğu istikrarlı yapı ve güzel oyunla birlikte dikkatle takip edilmeli.

Geçen sezon kadroda kiralık olarak yer alan Emre Akbaba, Joao Novais gibi etkili isimlerin yanı sıra Juanfran ve Serkan Kırıntılı’yı kaybeden Alanyaspor, yaz transfer döneminde Fransa’nın Nimes takımından Zinedine Ferhat’ı kadrosuna katarak önemli bir transfere imza attı. Nimes takımı ile Fransa’da önemli performanslara imza atan 29 yaşındaki futbolcu, hücum hattının çehresini tek başına şekillendirerek, ligimizde iz bırakacak performanslara imza atabilecek seviyede. Bunun yanı sıra turuncu-yeşilliler, kadrosunu Jure Balkovec, Oussama Targhalline ve genç sağ bek Yunus Bahadır ile güçlendirdi.

İtalyan teknik adam Francesco Farioli yönetiminde ligin en şahsına münhasır futbollarından birisini oynayan Alanyaspor, yeni sezonda da etkili ve ısrarlı bir pas futbolu izlemek isteyenler adına en iyi seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik Türk futboluna kazandırdığı birçok yerli ve yabancı futbolcu ile birlikte yeni yetenekleri sahada izleyebilmek adına da en iyi opsiyonlardan birisi.

Geçen sezon kış aylarında takımın başına geçen Francesco Farioli ile birlikte kamp geçirme fırsatını da yakalayan Alanyaspor’un, çok fazla değişikliğe gitmediği kadrosuyla oyununu bir üst seviyeye çıkartarak şampiyonluk yarışına girip giremeyeceği de ayrı bir merak konusu.

Yurtdışında da sıkı şekilde takip edilen Farioli’nin teknik direktörlük kariyerinde bir üst basamağa çıkıp çıkamayacağı da bu sezonki performansıyla geleceğe dönük bir projeksiyon olabilir. Alanyaspor yeni sezondaki ilk karşılaşmasına 7 Ağustos Pazar günü VAVACARS Fatih Karagümrük deplasmanında çıkacak.

Alanyaspor’un yeni transferi Zinedine Ferhat:

2) Fraport TAV Antalyaspor

Spor Toto Süper Lig’de yeni sezonda dikkatle takip edilmesi gereken bir diğer ekip ise geçen sezon, genç yıldız teknik direktör adayı Nuri Şahin’in takımın başına geçmesinin ardında yükselişe geçen Fraport TAV Antalyaspor. Özellikle devre arasında takıma Fernando Lucas Martin, Alassane Ndao, Luis Adriano ve Admir Mehmedi hamleleriyle yükselişe geçen Akdeniz ekibi, sezonun ikinci yarısında ligin en fazla puan toplayan ekiplerinden biri olarak, ligi yedinci sırada tamamladı.

Yaz transfer döneminde takımın dikkat çeken oyuncuları Fernando, Alassane Ndao ve Haji Wright’ı büyük takımların da ilgi göstermesine rağmen takımda tutmayı başaran kırmızı-beyazlılar, Nuri Şahin yönetiminde yeni sezona oldukça iddialı şekilde giriyor. Geçen sezonki yükselişte önemli payı bulunan Doğukan Sinik’i 4 milyon euro karşılığında Hull City’ye gönderen Antalyaspor, sözleşmesi sona eren Naldo dışında da önemli bir kayıp yaşamadı.

Transfer döneminde ayrıca Ömer Toprak, Soner Aydoğdu, Sam Larsson, Alperen Uysal ve Cemali Sertel gibi isimlerle rotasyonunu genişleten kırmızı-beyazlılar, yeni sezonda da kaldığı yerden devam etmek istiyor. Özellikle genç teknik direktör Nuri Şahin’in ilk kez sezon öncesi planlamasını kendisinin yaptığı kadroyla, neler yapabileceğine görmek önemli bir deneyim sunuyor.

Gerek uyku koçu, gerek taç antrenörü, gerekse de liderlik ve insan performansı uzmanından destek alarak yönettiği takımıyla Nuri Hoca, genç yaşına rağmen Türk futboluna birçok yeniliği de beraberinde getiriyor. Her detaya değer verilen ustaca planlanmış bir takım izlemek isteyenler adına kesinlikle kaçırılmaması gereken bir serüven olarak Fraport TAV Antalyaspor yer alıyor. Fraport TAV Antalyaspor ilk maçında 7 Ağustos Pazar günü Galatasaray’ı konuk edecek.

Nuri Şahin çok klas:

1) Arabam.com Konyaspor

Sport Toto Süper Lig’de kesinlikle izlenilmesi gereken takım olarak kuşkusuz Arabam.com Konyaspor yer alıyor. Geçen sezonun ilk yarısında teknik direktör İlhan Palut yönetiminde harika bir performansa imza atan yeşil-beyazlılar, takımın önemli ismi Ahmet Çalık’ın acı kaybı sonrasında düşüşe geçse de sezonu üçüncü sırada tamamlayarak Avrupa kupalarına katılma hakkı elde etmişti.

Yaz transfer döneminde takımın belki de en önemli ismi Abdülkerim Bardakçı’yı 2.8 milyon euro karşılığında Galatasaray’a gönderen yeşil-beyazlılarda, takımın simge isimlerinden Nejc Skubic de futbolu bıraktı. Bu iki önemli kayba rağmen Konyaspor, Francisco Calvo, Domagoj Pavicic, Robert Muric, Muhammet Demir, Bruno Paz ve Cebrail Karayel gibi önemli isimleri kadrosuna kattı. Kadroda birçok değişime gitse de İlhan Palut yönetiminde oyun planını ve etkili oyununu koruyan Konyaspor, Konferans Ligi elemelerinde BATE Borisov’u toplamda 5-0 geçerek yeni sezonda da ne kadar iddialı olduğunu ilan etti.

Özellikle oyuna girdiği ilk andan itibaren etkili bir oyun ortaya koyan 26 yaşındaki Hırvat kanat oyuncusu Robert Muric yeni sezonda adından çokça bahsettirecek gibi gözüküyor. Konyaspor formasıyla sahaya çıktığı ilk maçta harika bir gole imza atan Muric, bu sezon özellikle dikkat edilmesi gereken futbolcular arasında yer alıyor. Ayrıca teknik direktör İlhan Palut’un da gerek oynattığı oyun gerek de aldığı harika sonuçlarla geçen sezonun ardından, bir iyi sezon daha geçirmesi, adını elit hocalar arasına yazdırması anlamına gelecek.

Arabam.com Konyaspor yeni sezonda ilk maçına 8 Ağustos Pazartesi günü MKE Ankaragücü deplasmanında çıkacak. Yeşil-beyazlılar, 4 Ağustos Perşembe günü de UEFA Avrupa Konferans Ligi üçüncü tur karşılaşmasında İsviçre İkinci Ligi’nde mücadele eden Lihtenştayn ekibi FC Vaduz’un konuğu olacak. 

Robert Muric’in BATE Borisov ağlarını sarstığı harika vuruşu:

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler