Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Usame bin Ladin’in sağ kolu, El Kaide lideri Eymen el Zevahiri ABD saldırısında öldürüldü

Usame bin Ladin’in ölümünden sonra El Kaide’nin liderliğini üstlenen Eymen el Zevahiri, Afganistan’da düzenlenen drone saldırısı sonucu öldürüldü. Eymen el Zevahiri, bin Ladin’in sağ kolu ve El Kaide’nin baş ideoloğu olarak biliniyordu.

El Kaide’nin lideri Eymen el Zevahiri, pazar günü (28 Temmuz) Afganistan’ın başkenti Kabil’de CIA tarafından düzenlenen operasyon sonucu öldürüldü. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, televizyondan canlı yayınlanan konuşmasında el Zevahiri’nin ölümünü doğruladı ve “Şimdi adalet yerini buldu ve bu terörist lider artık yok” dedi.

Mayıs 2011’de ABD güçleri tarafından Pakistan’da öldürülen El Kaide lideri Usame bin Ladin’in ardından örgütün liderliğini devralan el Zevahiri, ABD’nin en çok aranan teröristler listesindeydi. En çok arananlar listesini güncelleyen FBI, Zevahiri’nin durumuna “öldü” ibaresini ekledi.

Üst düzey bir Amerika yetkili, Zevahiri’nin Kabil’deki bir evin balkonunda öldürüldüğünü, operasyon sırasında aile üyelerinin de orada olduğunu fakat kendilerinin zarar görmediğini aktardı.

El Zevahiri’nin öldürüldüğü yer.

“Görev başarılı oldu”

Aylarca süren planlamanın ardından 71 yaşındaki El Kaide liderine yönelik saldırı için nihai onayı bir hafta önce verdiğini açıklayan Biden, şöyle konuştu: “Bush, Obama ve Trump dönemlerinde Zevahiri’yi arayan istihbarat ekibimiz, kendisinin yerini bu yılın başlarında tespit etti. Aile üyeleriyle bir araya gelmek için Kabil’e taşınmıştı.”

El Zevahiri’nin öldürüldüğü operasyonun son derece dikkatli bir şekilde yürütüldüğünü belirten Biden, kendisine koşulların uygun olduğunun söylenmesinin ardından onay verdiğini söyledi.

“Görev başarılı oldu” diyen Biden, “Ne kadar sürerseniz sürsün, nereye saklanırsanız saklanın, halkımız için bir tehdit oluşturuyorsanız Amerika sizi bulur ve çıkarır. Ulusumuzu savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Biden, Afganistan’ın bir daha teröristler için asla güvenli bir sığınak olmayacağını da sözlerine ekledi.

Eski ABD Başkanı Barack Obama ise sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, Zevahiri’nin öldürülmesinin “Afganistan’da savaşa girmeden terörün kökünü kazımanın mümkün olduğunun kanıtı” olduğunu yazdı.

Taliban’dan kınama

Bir Taliban sözcüsü ise ABD’nin düzenlediği operasyonu uluslararası ilkelerin açık bir ihlali olarak nitelendirerek, “Bu tür eylemler son 20 yılın deneyimlerinin tekrarıdır ve ABD’nin, Afganistan’ın ve bölgenin çıkarlarına ters düşmektedir” dedi.

Eymen el Zevahiri

2020’de Taliban ile ABD arasında imzalanan ve ABD güçlerinin Afganistan’dan çekilmesinin yolunu açan barış anlaşması uyarınca Taliban, El Kaide veya diğer aşırılık yanlısı grupların kontrolleri altındaki bölgelerde faaliyet göstermesine izin vermeyeceğini kabul etmişti. Ancak ABD’li yetkililer, Taliban’ın Zevahiri’nin Kabil’deki varlığından haberdar olduğunu söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Taliban’ın Kabil’de Zevahiri’ye ev sahipliği yaparak, söz konusu anlaşmayı büyük ölçüde ihlal ettiğini belirtti.

Öte yandan Blinken, Afgan halkını güçlü insani yardımlarla desteklemeye, özellikle de kadın ve kız çocuklarının haklarını savunmaya devam edeceklerini bildirdi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada, Zevahiri’nin ABD ve Suudi Arabistan’daki menfur terör eylemlerinin planlanmasına ve yürütülmesine öncülük ettiği ve terörizmin liderlerinden biri olarak kabul edildiği belirtildi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, Zevahiri’nin öldürülmesinin daha güvenli bir dünyaya doğru atılan bir adım olduğunu belirtti ve şöyle yazdı:

“Kanada, terör örgütlerine karşı mücadele etmek, barış ve güvenliği teşvik etmek ve dünyanın her yerindeki insanları güvende tutmak için müttefikleri ile birlikte çalışmaya devam edecek.”

Eymen el Zevahiri kimdir?

2011 yılında öldürülen Usame bin Ladin’in ardından El Kaide’nin liderliğini devralan Eymen el Zevahiri, Usame bin Ladin’in sağ kolu ve El Kaide’nin baş ideoloğu olarak anılmaktaydı. Uzmanlar, el Zevahiri’nin, 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarının arkasındaki operasyonel beyin olduğunu düşünüyordu.

Usame bin Ladin ve Eymen el Zevahiri

El Zevahiri de bin Ladin gibi, 11 Eylül saldırılarının ardından kayıplara karışmıştı.

Kaynak: BBC, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.