Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (2 Ağustos 2022): El Kaide lideri Eymen El-Zevahiri öldürüldü

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 30 derece olacak. Ankara’da hava güneşli, sıcaklık 33 derece; İzmir güneşli 34, Antalya güneşli 32, Diyarbakır güneşli 41 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün Erzurum’da. Kılıçdaroğlu, esnaf ziyaretinde bulunacak, Erzurum Kongre Binası’nı ziyaret edecek, CHP milletvekilleriyle toplantıda bir araya gelecek.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü (1 Ağustos) kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin başlatılacağını duyurdu, projenin detaylarının gelecek ay açıklanacağını söyledi.

Ankara’da cemevlerine yönelik saldırı ile ilgili gözaltı sayısı üçe yükseldi. Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Şüpheli şahısla (A.O.K.) irtibatlı oldukları değerlendirilen Ç.C.B. isimli şahıs İzmir’de, B.G. isimli şahıs ise Eskişehir-Ankara karayolunda seyir halindeyken durdurulan bir araçta yakalanarak gözaltına alınmıştır” denildi. Saldırgan Ahmet Ozan K., aracıyla Eskişehir’e kaçmaya çalışırken Ankara’ya 70 kilometre uzaklıkta yakalanmıştı. Ahmet Ozan K.’nın ilk ifadesinde, “İlahi bir güç tarafından bana bu saldırıyı yapmam söylendi. İçimden gelen emir ile yaptım. Kimseden talimat almadım” dediği öğrenilmişti.

CHP, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusunun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gündeme gelmesi ve ardından da konuyla ilgili hazırladıkları yasa teklifinin görüşülmesi için Meclis’in olağanüstü toplanması talebinde bulundu. Muhalefet partilerinden 159 milletvekili genel kurul salonuna girdi ancak toplantı için gerekli olan 200 sayısına ulaşılamayınca, genel kurul çalışmalara başlayamadı. AKP, MHP ve HDP, CHP’nin olağanüstü oturum talebini reddederek katılmayacaklarını açıklamışlardı. Meclis, 1 Ekim’e kadar tekrar tatile girdi. 

Bütün bunlar Meclis’te yaşanırken sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ve tehdit de devam etti. Prof. Dr. Esin Şenol, Twitter hesabından, ölüm tehditleri aldığını, kapısına dana dili bırakıldığını, failin kendini Opr. Dr. Mustafa Yücel olarak tanıtan sahte doktor olduğunu duyurdu. 

28 Şubat davasında tutuklanarak müebbet hapis cezasına çarptırılan, 21 Ağustos 2021’den bu yana da cezaevinde olan eski Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir hakkında tahliye kararı verildi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 90 kuruş, euro kuru ise 18 lira 39 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 656 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 21 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 99,29 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

El Kaide lideri Eymen El-Zevahiri, Afganistan’ın başkenti Kabil’de öldürüldü. Reuters’ın haberine göre El-Zevahiri, hafta sonu CIA tarafından düzenlenen operasyon sonucu öldürüldü. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, canlı yayınlanan konuşmasında, “Adalet yerini buldu ve bu terörist lider artık yok” dedi. Başkan Biden, Zevahiri’nin aile üyeleriyle bir araya gelmek için Kabil’e taşındığını, operasyon için geçen hafta onay verdiğini söyledi. Biden, operasyonda aile üyelerine zarar gelmediğini ve sivil can kaybı yaşanmadığını bildirdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, Ukrayna’dan tahıl sevkiyatı dün (1 Ağustos) başladı. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), mısır yüklü ilk geminin TSİ 08:30’da Odessa Limanı’ndan yola çıktığını duyurdu. 26 bin ton mısır taşıyan geminin bugün İstanbul’a varması bekleniyor. Gelişmeleri takip edeceğiz. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Fenerbahçe Kulübü, Suudi Arabistan’ın Al Ahli takımında forma giyen Ezgjan Alioski’nin kiralık transferi konusunda kulübü ile prensip anlaşmasına varıldığını açıkladı.

FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır, Bulgaristan’ın Ludogorets ile Hırvatistan’ın Dinamo Zagreb takımları arasında yarın (3 Ağustos) yapılacak UEFA Şampiyonlar Ligi 3. eleme turu müsabakasını yönetecek.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.