Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hisarcıklıoğlu ile Kavcıoğlu arasında kredi faizi atışması

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun da katıldığı toplantıda son dönemde finansmana erişimin zorlaştığını belirtti. Kavcıoğlu ise Hisarcıklıoğlu’na “Sağlanan krediler rekor artış gösterdi” diyerek yanıt verdi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TOBB bünyesinde faaliyet gösteren sektörlerin temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuştu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Hisarcıklıoğlu, reel sektörün finansmana ulaşmakta zorlandığını ve faizlerin yüksek olduğunu dile getirdi. Geçen hafta İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nde yaşanan ticari kredi faizleriyle ilgili tartışmanın ardından Hisarcıklıoğlu’nun yaptığı açıklama dikkat çekti.

“Finansmana ulaşım zorlaştı”

Hisarcıklıoğlu, son dönemde finansmana ulaşım zorlaştığını belirtti ve “En büyük sıkıntıyı da küçük orta işletmelerimiz yaşamaktadır” diye konuştu.

Merkez Bankası’nın politika faizlerinin yüzde 14 olduğunu ancak mevduat faizlerinin yüzde 20 civarında olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu,“Bazı bankaların ticari kredilere yüzde 30 ile 50 arasında faiz uyguladığı görülmektedir” dedi.

Hisarcıklıoğlu, yurtiçinde enflasyon ve üretim maliyetlerindeki yükselişin yanı sıra tüm dünyada yükselen hammadde ve enerji fiyatlarıyla da karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi.

“Sağlanan krediler rekor artış gösterdi”

Hisarcıklıoğlu’ndan sonra konuşan Kavcıoğlu ise “Sağlanan kredilerin rekor artış gösterdiği bu dönemde krediye erişim, kredi kullanan firma sayılarına da yansıyacak ölçüde güçlü ve yaygın şekilde gerçekleşmiştir” diye konuştu.

Kavcıoğlu aynı zamanda, reel sektöre destek verdiklerini ancak kaynakların doğru kullanılması gerektiğini belirtti.

Amaçlarının cari fazla vererek Türkiye’de enflasyonu kalıcı olarak düşürmek olduğunu vurgulayan Kavcıoğlu, şöyle devam etti: “Kredi verilen firma sayısı 1 milyon 878 binden 1 milyon 960 bine ulaşmıştır. Reeskont kredilerinin karşılanması konusunda elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Size, bize hepimize düşen görev reeskont kredisinin hedefli olarak en sağlıklı bir şekilde doğru yerlere, doğru firmalara ulaşmasıdır. Bizim çabamız budur. Bunda da kısmen başarılı olduk.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.