Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KPSS skandalı büyüyor: Erdoğan Devlet Denetleme Kurulu’na inceleme talimatı verdi

Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) geçen pazar (31 Temmuz) günü yapılan Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri oturumu ile ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, soruların daha önceden bir yayınevi tarafından bilindiğini ileri sürdü. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada iddiaların asılsız olduğunu belirtti. Konu siyasetin gündemini meşgul etmeye devam ederken, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili inceleme yapması için Devlet Denetleme Kurulu’na talimat verdi.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, 31 Temmuz 2022’de gerçekleşen KPSS’deki soruların daha önceden bir yayınevi tarafından bilindiğini ileri sürdü. Kaya “Bir yayınevinin soru kitapçığındaki 20 sorunun 20’si de tıpatıp aynı çıktı. Daha önce ‘FETÖ’nün elemanları sınav sorularını çaldı, yandaşlarına verdi’ dediniz, peki şimdi FETÖ de yok, bu sorular nereden çıktı?” diye sordu.

ÖSYM açıklama yaptı

ÖSYM ise konuyla ilgili olarak resmi sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulundu. Açıklamada “Bazı sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğuna ilişkin sosyal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

Yediiklim Yayınevi konuştu: “Bir-iki soru aynı diye algı yapmaya gerek yok”

İddiaların odağındaki Yediiklim Yayınları’nın yetkilileri, TELE1’e konuştu. ÖSYM soruların aynı olduğunu reddederken, yayınevi soruların aynı olduğunu kabul etti ve “Bir-iki soru aynı diye algı yapmaya gerek yok. Yayınlarımız devam ediyor. Bir-iki soru aynı diye çok yüklenme oldu. Satışlarımız devam ediyor. Başka yayınevleri de tutturuyor. Bizde bir-iki tane soru aynı çıkmış olabilir. Kesinlikle bir tesadüf” dedi.

İletişim Başkanlığı ve Erdoğan art arda açıklama yaptı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı resmi sosyal medya hesabı üzerinden söz konusu iddialarla ilgili açıklama paylaştı ve Erdoğan’ın konuyla ilgili inceleme talimatı verdiğini duyurdu:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2022 KPSS Lisans oturumundaki bazı sorulara ilişkin iddialarla ilgili Devlet Denetleme Kuruluna inceleme talimatı vermiştir. İnceleme en kısa sürede neticelenecek ve kamuoyu ile paylaşılacaktır. Saygıyla duyurulur”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamayı kendi sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı ve “Devlet Denetleme Kurulumuzun 2022 KPSS ile ilgili yapacağı inceleme sonucunda elde edilen veriler titizlikle değerlendirilecek, gerekli adımlar ivedilikle atılacaktır. Tek bir evladımızın dahi mağdur olmasına asla müsaade etmeyiz” dedi.

“Kimse buna ‘tesadüf’ diyemez”

Konu gün boyunca siyasetçilerin gündemini meşgul ederken, CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, “KPSS sorularını inceledim. Kimse buna ‘tesadüf’ diyemez. Buna ‘tesadüf’ diyecekler, geçmişte tesadüf demiş olanları iyi hatırlasın” diye yazdı.

“Kimsenin yanına kâr kalmayacak”

CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik de sosyal medya hesabından konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “KPSS iddialarıyla ilgili Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nu bilgilendirdim. Parti yetkilerine derhal ÖSYM ile görüşmeleri talimatı verildi. Olayın diğer muhatabı Yediİklim Yayınevi telefonlarımıza çıkmıyor. Bu yapılan kimsenin yanına kâr kalmayacak”

“Sınav iptal edilmeli, sorumlular hesap vermelidir”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da konuyla ilgili açıklamada bulundu. Buldan, “KPSS skandalı liyakat düşmanı iktidarın gençlerin emeğini, çabasını yok saymasıdır. Tesadüf değil organize işlerle insanların gelecek umuduna saldırı var. Sınav iptal edilmeli, sorumlular hesap vermelidir. Bu skandalın takipçisi olacak, insanların emeklerini sonuna kadar savunacağız” dedi.

“Takipçisi olacağız”

İYİ Parti lideri Meral Akşener de KPSS sorularının çalındığı iddiaları üzerine yaptığı açıklamada konunun takipçisi olacaklarını söyledi:

“Gençlerimizin emeğine sınavlarda ve mülakatlarda defalarca ihanet ettiniz; Tekrarını kabul etmeyiz! Cumhuriyetimizin kazandırdığı eğitimde fırsat eşitliğini, vasatlığa terk etmeyiz! KPSS ile ilgili iddiaların ve iki saatte yapılan şaibeli açıklamaların takipçisi olacağız.”

“En ufak doğruluk payı ortaya konursa sınav iptal edilmeli”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, sosyal medya hesabından paylaştığı açıklama ile ortaya atılan iddiaların vahim ötesi olduğunu dile getirdi ve “ÖSYM yetkilileri derhal görevden alınmalı, savcılık harekete geçmelidir. İddialarda en ufak doğruluk payı ortaya konursa KPSS sınavı iptal edilmelidir” diye yazdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.