Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yapışık ikizler sanal gerçeklik teknolojisiyle ayrıldı: “Ameliyat, Mars’a insan göndermek gibiydi”

Brezilya’da kafalarından yapışık olarak doğan ikizler, sanal gerçekliğin kullanıldığı operasyonla başarılı bir şekilde birbirinden ayrıldı. Doktorların, türünün en karmaşık ameliyatı olarak tanımladıkları bu ameliyat 27 saat sürdü.

Arthur ve Bernardo Lima, 2018 yılında Brezilya’nın kuzeyindeki Roraima eyaletinde kraniyopagus ikizleri olarak dünyaya gelmişti. Arthur ve Bernardo kardeşler dün (1 Ağustos) Rio de Janeiro’da ameliyat edildi ve ameliyat Londra’daki Great Ormond Street Hastanesi’nden yönetildi.

“Mars’a insan göndermek gibiydi”

Ameliyat ekibinde yer alan cerrahlardan Noor ul Owase Jeelani, ameliyatta uzay çağı teknolojisi kullandıklarını söyledi. Dr. Jeelani İngiliz haber ajansı PA’ya verdiği demeçte, “Söz konusu ameliyatı sanal gerçeklikle yapmak, Mars’a insan göndermek gibiydi” dedi. 27 saat süren operasyonda sadece yemek yemek ve su içmek için 15 dakika ara verdiğini belirten Dr. Jeelani, “Evet bitap düştük fakat ameliyattan sonra ailenin sevinçten havalara uçtuğunu görmek paha biçilemezdi” ifadelerini kullandı.

Söz konusu ameliyatın finansmanı Dr. Jeelani’nin kurucusu olduğu Gemini Untwined isimli yardım kuruluşu finanse etti. Kuruluştan yapılan açıklamada, 27 saat süren ameliyat, “bugüne kadarki en zorlu ve en karmaşık ikiz ayırma ameliyatı” olarak nitelendirildi.

Ameliyatın gerçekleştirildiği Rio de Janeiro’daki Paulo Niemeyer Eyalet Beyin Enstitüsü’nden (IECPN) beyin cerrahı Gabriel Mufarrej, ikizlerin ölüm riskinin çok yüksek olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Sonuçtan çok memnunuz. Çünkü ilk başta kimse bu ameliyata inanmadı. Ama bizler, her zaman bir şansın olduğuna inandık.”

Ameliyatın ardından sağlık personelleri tarafından yayınlanan resimler ve videolarda, ikizlerin yataklarında yan yana yattığı ve Arthur’un abisi Bernardo’ya dokunmak için elini uzattığı görülüyor.

İkizlerin annesi Adriely Lima ise ameliyatın ardından yaşadığı mutluluğu şu sözleriyle anlattı: “Yaklaşık dört yıldır hastanede yaşıyorduk, çok rahatladık.”

Arthur ve Bernardo Lima kardeşlerin durumlarının iyi olduğu ve altı aylık bir rehabilitasyon sürecine ihtiyaç duyacakları belirtiliyor.

Kaynak: France 24

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.