Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Evli ve üniversite mezunu erkekler, kadınlardan daha uzun yaşayabilir

Dünya genelindeki genel kanı, erkeklerin kadınlardan daha kısa yaşadığı yönünde. BMJ Open Dergisi’nde yayımlanan bir araştırma, kadınların erkeklerden daha uzun yaşadığına dair devam eden bu yaygın kanıyı sorguladı. Araştırmanın sonucuna göre evli ve üniversite mezunu erkekler, evli olmayan ve lise diploması olmayan kadınlardan daha uzun yaşıyor.

BMJ Open Dergisi’nde yayımlanan araştırmada, erkeklerin ortalama yaşam sürelerinin kadınlardan daha az olmasına rağmen, kadınlardan daha uzun yaşama şanslarının olduğu sonucuna varıldı.

200 yıl boyunca, 199 ülkedeki kadın ve erkeklerin yaşam sürelerine ilişkin verileri inceleyen akademisyenler, evli ve diploma sahibi erkeklerin, evli olmayan ve lise diploması olmayan kadınlardan daha uzun yaşama olasılığının yüksek olduğu sonucuna vardı.

Makalenin yazarları, “Evli ve üniversite diplomasına sahip erkekler, evli olmayan ve lise diplomasına sahip olmayan kadınlardan daha uzun yaşıyor” ifadelerini kullandı.

Erkeklerin ortalama yaşam süresinin kadınlarınkinden daha düşük olmasına ve erkeklerin ölüm oranlarının daha yüksek olmasına rağmen, ulaştıkları sonucun önemli olduğunun altını çizen yazarlar şu ifadeleri kullandı:

“Bu bulgular, erkeklerin kadınlar kadar uzun yaşamadığına dair genel kanıya meydan okuyor. Ayrıca kadın ve erkekler arasındaki yaşam sürelerinde daha incelikli bir eşitsizlik olduğunu ortaya koyuyor.”

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.