Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tarım sigortalarında poliçe sayısı arttı – Prof. Erdoğan Güneş: “Yediğimiz içtiğimiz her şey tarım ürünü, başka güçlerin eline bırakılamaz”

Tarım sigortalarında poliçe sayısı 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 12,6 artarken don kaynaklı ödemeler 2020 yılının 3 katını aştı. Prof. Dr. Erdoğan Güneş tarımda sigortalılığın artış eğiliminde olduğunu belirterek, “Dolu, don, sel ve heyelan gibi konularda tarım sigortası çok önemli. Tarıma yönelik sigorta destekleri de artış eğilimi gösteriyor” dedi.

Artan risk poliçe maliyetlerini de arttırdı

TÜİK verilerine göre devlet destekli tarım sigortalarında toplam poliçe sayısı 2020’de iki milyon 235 bin 626 iken, 2021’de yüzde 12,6’lık bir artışla iki milyon 517 bin 704’e ulaştı. Devlet destekli tarım sigortalarında toplam sigorta bedeli, 2020 yılında 83 milyar 146 milyon 49 bin 745 TL iken, 2021 yılında yüzde 49,6’lık bir artış göstererek 124 milyar 396 milyon 971 bin 987 TL’ye ulaştı. İklim değişikliği sebebiyle katastrofik risklerin artması, Tarım sigorta poliçelerinin maliyetinde yükselişe sebep oldu ve poliçe sayısındaki artış yüzde 12.6 olurken, sigorta bedelindeki artış yüzde elliye yaklaştı.

Ödenen hasar bedeli yüzde 85,5 arttı

Çiftçilere toplam hasar bedeli ödemelerinde ilk sırayı bir milyar 791 milyon 458 bin 211 TL ile bitkisel ürünler alırken, büyükbaş hayvan hayat sigortası 446 milyon 147 bin 285 TL ile ikinci sırada yer aldı. Nedenlerine göre ödenen hasar bedellerinde ise don, 2021 yılında bir önceki yıla göre üç kattan fazla artarak 988 milyon 907 bin 704 TL’ye ulaştı.

“Tarımda sigorta bilinci oluşmamıştır”

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Güneş, Türkiye’de tarımın içinde bulunduğu durum ve tarım sigortalarının gelişimi ile ilgili Medyascope’a şunları söyledi:

“Tarım kesiminde eğitim seviyesinin düşük olması, gelir seviyesinin düşük ve gelir elde edilen zamanların belirsiz olması, küresel iklim değişiminin tarıma olumsuz etkileri, tarım sigortaları ile ilgili yeterli bilgiye sahip olunmaması gibi nedenlerden dolayı sigorta bilinci oluşmamış ve ekonomik önemi yeterince anlaşılmamıştır. Yine de tarım sigortaları artış eğilimi gösteriyor.” 

“Tarım Bakanlığı’nın bilinçlendirme ile ilgili çalışmaları sonuç vermeye başladı. Tarımsal sigorta desteğini geliştirmek lazım. Ancak nereye kadar geliştirmek lazım? Birincisi çiftçiliği modern bir şekilde yapmak gerek. Büyütülmüş işletmelerde akıllı tarım sistemleri ile genç nüfusu buluşturursak, alınan desteğin verimi arttırdığını göreceğiz. Önemli olan, destekleri yeterli görmüyorum demek değil, altyapıyı güçlendirmek.”

“Altyapısı ve gelişmişliği olan tarım sektörünün sürdürülebirliği için destekleri çok önemsiyorum. Dolu, don, sel ve heyelan gibi konularda tarım sigortası çok önemli. Tarıma yönelik sigorta destekleri de artış eğilimi gösteriyor. Ancak Türkiye’de tarıma yönelik desteklerin toplamı 25 milyar TL civarında, Tarım Kanunu ‘milli gelirin yüzde biri olmalı’ der. Bu da 70 milyar TL’ye tekabül eder. Tarıma her yıl 50 milyar TL daha az destek veriliyor. Fakat tarım her şeyden önce desteklenmelidir. Yediğimiz içtiğimiz her şey tarım ürünüdür. Başka güçlerin eline bırakılmaması gerekiyor.“

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.