Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Balıklı Rum Hastanesi’nde yangın: Hastalar tahliye edildi

İstanbul-Zeytinburnu’ndaki Balıklı Rum Hastanesi’nin çatısında yangın çıktı. Hastalar, sedyeler ve tekerlekli sandalyelerle tahliye edildi. Can kaybı ve yaralanan olmazken yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

İstanbul-Zeytinburnu’ndaki Balıklı Rum Hastanesi Yaşlı Bakımevi’nin çatısında saat 12.30 sıralarında bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı.

Çatı alevlere teslim olurken, bina da dumanla doldu. 

Hastalar ve sağlık çalışanları tahliye edilirken, bölgeye itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi.

Tahliye edilen hastalar Topkapı Üniversitesi Kazlıçeşme Yerleşkesi’nin bahçesine götürüldü.

Yangın nedeniyle hastanenin çatısı çöktü.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Arısoy: “Bütün hastalar tahliye edildi”

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, “Bütün hastalar tahliye edildi. Hepimiz buradayız. Yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Çok şükür hastane erken fark edip bütün hastaları tahliye etti. İçerde, yangının devam ettiği yerde herhangi bir hasta ya da yaşlımız yok. 100 kadar yaşlımızın kaldığını öğrendim ama tamamen sağlıklı bir biçimde yangın büyümeden önce tahliye edildiler” dedi.

İmamoğlu: “En kısa sürede kontrol altına alacağız”

Yangın bölgesine giden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Yaklaşık 130 yıllık bina. Her ne kadar acil bir durumda yukarıda ilgili kurumların valimiz tarafından hazırlanan havadan müdahale helikopteri hazır olsa da şu anda kontrol altına alınan yangında o aracın buraya su müdahalesinin doğru olmayacağı kanaatindeyiz. Hem içeride çalışan itfaiyecilerimiz var hem de binanın var olan statik yapısının suyun bırakıldığı anda bunu taşımayacağı yönünde kanaati var arkadaşların. En kısa sürede kontrol altına alacağız. Elbette burada çıkan yangın bizi üzmüştür. Ama can kaybının olmaması, bütün hastaların buradan nakledilmesi değerlidir. Vakfımızın yanındayız. Bu asil kurumu elbette ayağa kaldırırız, esas olan can kaybının olmaması” diye konuştu.

Vali Yerlikaya: “Can kaybı ve yaralanan yok”

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’da olay yerinde yaptığı açıklamada, can kaybı ve yaralanan olmadığını vurgulayarak şöyle dedi:

“Yangın bizleri fevkalade üzdü. Bütün sağlık çalışanlarımıza ve burada tedavi gören hastalarımıza geçmiş olsun. Canla kaybımız yok, yaralanan bir vatandaşımız söz konusu değil. Yangının şu an için sebebini bilmiyoruz.”

Yangını söndürme çalışmaları sürdürülüyor.

Balıklı Rum Hastanesi’nin tarihi

Kayıtlara göre; 15. yüzyıldan beri faaliyette olan hastane, 18. yüzyıldaki veba salgını yüzünden surların dışına yani bugünkü yerine taşındı.

Hastane “Yedikule Hastanesi” ismiyle esnaf locası tarafından 1753 yılında inşa edildi.

Ahşap hastane binaları 1790’daki yangında yok olunca Patrik 7. Neofitos’un ve Bab-ı Ali tercümanı Yorgo Humuzi’nin katkısı ile yeniden inşa edildi.

Sultan II. Mahmut’un fermanıyla 1836-1838 yılında Yedikule Hastanesi ile birlikte İstanbul’daki diğer iki Rum hastanesinin hastalarının nakledileceği yeni bir hastane inşa edildi.

Hastalar, 1839 başında hastaneye nakledildi.

1894 depreminde hastanenin zarar görmesi üzerine yeni binalar inşa edildi, bina 1991’de restore edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.