Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 162. gün – BM: “Ukrayna’daki Zaporijya nükleer santrali tamamen kontrolden çıktı”

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, Ukrayna’da bulunan Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Nükleer Santrali’nin, Rusya’nın işgaline maruz kalmasının ardından tamamen kontrolden çıktığını söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sırasında işgal ettiği Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Nükleer Santrali’nin kontrolden çıktığını açıkladı. Grossi, nükleer santralin denetlenerek ihtiyacı olan onarımların yapılması gerektiğinin altını çizdi.

New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) merkezinde düzenlediği basın toplantısında konuşan Grossi, “Durum çok kırılgan. Nükleer güvenliğin bütün ilkeleri şu ya da bu şekilde ihlal edildi ve bunun devam etmesine izin veremeyiz” dedi.

Grossi, santrali ziyaret etmek için mümkün olan en kısa sürede bir komisyon oluşturmaya çalıştığını ancak bunun için hem Ukrayna hem de Rusya taraflarının onay vermesi ve savaş bölgesini ziyaret etmenin riskleri göz önüne alındığında BM izninin gerektiğini söyledi.

Zaporijya Nükleer Santrali, başında Ukraynalı bir yetkiliyle birlikte Rus kontrolünde faaliyetlerine devam ediyor.

Ne olmuştu?

Rus güçleri, santrali ele geçirdiğinde oradaki binaların bombalanması uluslararası tepkiye neden oldu. Ukraynalı yetkililer, Ruslar’ın santral arazisine asker yerleştirdiğini ve askeri teçhizat depoladığını söylemişti. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Rusya’yı bu hafta başlarında, santrali Ukrayna güçlerine saldırı başlatmak için askeri üs olarak kullanmakla suçlamıştı.

Ancak bölgedeki Rus yetkili Yevgenyi Balitski, Ukrayna güçlerinin santrale saldırdıklarını ve saldırırken de onlar için Batı tarafından sağlanan silahları kullandıklarını söyledi. Balitski, UAEA yetkililerine Ruslar’ın nükleer tesisi nasıl koruduğunu ve Ukraynalılar’ın ise santrale nasıl saldırdığını göstermeye hazır olduklarını söylemişti.

Savaştaki diğer gelişmeler ise şunlar:

  • BM, Rus destekli güçlerin kontrolündeki Olenivka’daki bir kışlada meydana gelen patlamada 53 Ukraynalı savaş esirinin öldürülmesinin ardından hem Rusya hem de Ukrayna’dan gelen taleplere yanıt olarak “gerçeği bulma misyonu” yürütüyor.
  • Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Çin’in Rusya üzerindeki etkisini savaşı sona erdirmek için kullanabileceği umuduyla doğrudan Çin lideri Şi Cinping ile görüşmek istiyor.
  • Zelenskiy, Rusya’nın işgalinden bu yana ülkesinden ilk kez tahıl sevkiyatı yapılmasının büyük bir önem taşımadığını vurguladı ve Razoni’nin, Kiev’in dağılan ekonomisini kurtarmak için satması gereken mahsulün bir kısmını taşıdığını söyledi.

Kaynak: BBC, Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.