Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YAŞ sürerken genelkurmay başkanının görev süresini uzatacak karar Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlandı

Yüksek Askeri Şura toplantısı sürerken Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in görev süresinin uzatılmasına imkan sağlayacak Cumhurbaşkanlığı Kararı Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlandı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in görev süresi bu yıl doluyor. Ancak 13 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Genelkurmay Başkanlığı görev süresine ilişkin düzenleme yapıldı. Bu düzenleme genelkurmay başkanlarının görev sürelerini birer yıl olmak şartıyla 72 yaşına kadar uzatılmasına olanak sağlıyor.

Bu yasal düzenlemeye uyum sağlamak için 3 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’nda yer alan düzenlemenin de yasaya uyumlu hale getirilmesi gerekiyor. Bu uyum düzenlemesi yapılmadığı için, Yüksek Askeri Şura Toplantısı sürerken Resmi Gazete’nin mükerrer sayısı yayınlandı ve cumhurbaşkanlığı kararına yasaya uygun bir cümle eklendi: “Bu süre, birer yıllık sürelerle Cumhurbaşkanınca yaş haddine kadar uzatılabilir.”

Bu düzenleme gereğince, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in görev süresinin bu yasaya dayanılarak bir yıl daha uzatılması bekleniyor. 

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün (4 Ağustos) toplandı. Toplantıda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üst düzey komutasında görev yapan general ve amirallerin terfi ve emekli durumları ile generalliğe yükseltilecek albayların durumu ele alınacak.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık ettiği toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz katılıyor.

Görev süreleri geçen sene bir yıl uzatılan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz’ün durumları da YAŞ toplantısında ele alınacak. 

Subaylığa nasıp, terfi ve atamayı düzenleyen madde 

Resmi Gazete’de 10 Temmuz 2018 tarihinde yayınlanan “üst düzey bürokratların atamalarını düzenleyen 3 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararı” nın askerleri ilgilendiren dokuzuncu maddesi şöyle:

“(1) (Ek birinci cümle: RG-15/7/2018-30479 – CK-4/800 md.) Asteğmen-albay rütbeleri arasında rütbe terfileri, bakan tarafından yapılır. Albaylıktan tuğgeneral/tuğamiral rütbelerine terfiler ile general ve amirallikte bir üst rütbeye terfiler ve atamalar Cumhurbaşkanınca yapılır. (2) Kuvvet Komutanlarının görev süresi iki yıldır. Bu süre, birer yıllık sürelerle yaş haddine kadar uzatılabilir. Görevdeki kalış sürelerinin tespitinde, atanmış bulundukları yılın 30 Ağustos tarihi esas alınır. (3) Genelkurmay Başkanı, orgeneral-oramiraller arasından atanır. Genelkurmay Başkanının görev süresi 4 yıldır. Görevdeki kalış süresinin tespitinde, atanmış bulunduğu yılın 30 Ağustos tarihi esas alınır. “

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.