Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (5 Ağustos 2022): Soçi’de Erdoğan-Putin zirvesi

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava az bulutlu, sıcaklık 31 derece olacak. Ankara’da hava yer yer sağanak yağışlı, sıcaklık 33 derece; İzmir güneşli 35, Antalya güneşli 31, Diyarbakır bulutlu 42 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

İYİ Parti lideri Meral Akşener bugün Yalova’da. Akşener, Armutlu ve Termal ilçesi ile kent merkezinde esnafı ziyaret edecek.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün (4 Ağustos) eşi Selvi Kılıçdaroğlu’yla, 28 Aralık 2011’de savaş uçaklarının bombalaması sonucu öldürülen 34 kişinin aileleriyle helalleşmek için Roboski’ye gitti. Aileler ile görüştükten sonra açıklama yapan Kılıçdaroğlu, “Bu olayı aydınlatacağıma dair söz vermek için buraya geldim. Adalet olmalı, olay aydınlatılmalı. Olay aydınlatıldıktan sonra ancak helalleşme olabilir” dedi.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in görev süresi bir yıl uzatıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal emekli edildi, yerine Donanma Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu getirildi. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz’ün yerine ise Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Atilla Gülan atandı. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Danıştay2. Dairesi, aile hekimlerinin sözleşme feshini gerektiren nedenlerin cumhurbaşkanının çıkaracağı yönetmelikle düzenlenmesinin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi için mahkemeye başvurdu. Anayasa Mahkemesi söz konusu düzenlemenin anayasaya aykırı olduğuna karar verdi fakat karar 2023 Mayıs ayında yürürlüğe girecek. Kararda, yürütmeye sınırsız, belirsiz, geniş bir düzenleme yetkisi tanınmasının, yasama yetkisinin devredilmezliği ilkesiyle de bağdaşmadığı kaydedildi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 94 kuruş, euro kuru ise 18 lira 38 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 723 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 34 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 94,37 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün Rusya’nın Soçi kentinde bir araya gelecek. Erdoğan ve Putin, 24 Kasım 2014’te Türkiye’nin Rusya’ya ait Su-24 uçağını düşürmesinin ardından geçen 81 ay içinde 28 kez yüz yüze görüştü. Öte yandan iki lider, son 17 günde ikinci kez yüz yüze görüşecek. Görüşmenin en önemli gündem maddelerinin Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenleyeceği askeri harekât, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile tahıl koridoru ve Akkuyu Nükleer Santrali inşasında yaşanan gelişmeler olması bekleniyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, bu yıl dünya çapında en az 26 bin 200 maymun çiçeği vakası tespit edildiğini açıkladı. ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanı Xavier Becerra, maymun çiçeği virüsü salgını nedeniyle ABD’de halk sağlığı acil durumu ilan edildiğini duyurdu.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Temsilcilerimiz, dün (4 Ağustos) Avrupa arenasında boy gösterdi. 3. ön eleme turu ilk maçında Fenerbahçe, Ülker Stadyumu’nda Çekya temsilcisi Slovacko’yu 3-0 mağlup etti. UEFA Konferans Ligi’nde ülkemizi temsil eden Konyaspor, Lihtenştayn temsilcisi Vaduz ile deplasmanda 1-1 berabere kalırken, Medipol Başakşehir ise Breidablik’i 3-1 ile geçerek turun kapısını ardına kadar araladı.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yayıncı kuruluşta konuk olduğu programda FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır’ın hakemliği bıraktığını açıkladı. Cüneyt Çakır, TFF bünyesinde hakem eğitmeni olarak görev yapacak.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.