Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim krizi: Akdeniz’in yüzey sıcaklığı rekor dereceye ulaştı, denizdeki biyoçeşitlilik tehlike altında

İklim krizi nedeniyle deniz ve okyanus yüzeylerindeki sıcaklıklar benzeri görülmemiş bir şekilde artarken Akdeniz’de yüzey sıcaklığı rekor seviyelere ulaştı. Akdeniz yüzeyindeki ısı dalgasını ölçen araştırmacılar, Akdeniz’deki biyoçeşitliliğin büyük tehlike oluşturduğunu açıkladı.

Akdeniz yüzeyinin sıcaklığı temmuz sonlarında 30,7 derece ile rekor sıcaklığa ulaştı. İklim krizi sebebiyle deniz yüzeylerindeki sıcaklık artışı görünür hale geldikçe sıcaklık denizlerdeki biyoçeşitlilik için büyük tehlike oluşturuyor.

Fransa’daki Korsika Adası’nın doğusundaki Alistro plajındaki deniz sıcaklığı ölçümlerine göre 24 Temmuz’da Akdeniz yüzey sıcaklığı 30,7 dereceye ulaştı. Bir yerel oşinografi laboratuvarında çalışan araştırmacı Jean-Pierre Gattuso ise Villefranche-sur-Mer Körfezi’nde sıcaklığın 25 Temmuz’da 29,2 dereceye ulaştığını ölçtü.

Daha önce görülmemiş bir sonuçla karşılaştığını belirten Gatusso, bulgularıyla ilgili şöyle konuştu:

“Şu an gördüğümüz şey deniz ısı dalgası. Tıpkı karada gördüğümüz sıcak hava dalgaları gibi bu da okyanus ve denizlerde oluşuyor ve bunun birkaç hafta sürmesi mümkün.”

Okyanus ve deniz sıcaklığındaki ani artışların su faunası ve florası için kötü sonuçlar doğurduğunu söyleyen Gatusso, “70 bilim insanından oluşan bir ekiple, 2015-2019 dönemi için Akdeniz’deki sıcaklık artışının etkisini inceledik. Bölgenin yüzde 90’ının etkilendiğini ve yaklaşık 50 türün büyük çapta ölüme maruz kaldığını öğrendik” dedi.

Kaynak: France24

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.