Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan’da casus yazılım krizi: İstihbarat şefi istifa etti

Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EYP) Başkanı Panagiotis Kontoleon, bir gazeteci ve politikacıya yönelik telefon dinleme skandalının patlak vermesi üzerine istifa etti.

Casus yazılım skandalı, iki Yunan milletvekilinin isimlerinin gizli tutulması koşuluyla Reuters’a konuşmasıyla ortaya çıktı. Hafta başında Reuters’a konuşan iki milletvekili, Kontoleon’un, 29 Temmuz’da mecliste yapılan bir görüşmede, istihbarat servisinin, CNN Yunanistan için çalışan finans gazetecisi Thanasis Koukakis’i dinlediğini kabul ettiğini söyledi. 

Meclisteki görüşme, sosyalist muhalefet partisi PASOK’un liderinin, casus yazılımla telefonunun dinlendiğini öne sürerek savcılığa suç duyurusunda bulunmasının ardından yapıldı.

“Yasal telefon dinleme prosedürleri sırasında tespit edilen hatalı eylemler”

Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EYP) Başkanı Panagiotis Kontoleon’un istifasının ardından, Başbakanlıktan yapılan açıklamada, istihbarat şefinin “yasal telefon dinleme prosedürleri sırasında tespit edilen hatalı eylemlerin ardından” istifasını sunduğu belirtildi.

Ağustos 2019’da göreve atanan Kontoleon’un yerine, Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Themistoklis Demiris geçecek. Demiris’in, yaz tatilinin ardından Meclis Etik ve Şeffaflık Komisyonu’na son gelişmeler hakkında bilgi vermesi bekleniyor.

Derleyen: Emine Bıçakcı

Kaynak: Reuters, Ekathimerini

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.