Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ODTÜ öğrencileri, kısıtlamalara rağmen mezuniyet törenini Devrim Stadyumu’nda yaptı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü, her yıl Devrim Stadyumu’nda yapılan mezuniyet törenini “güvenlik” gerekçesiyle iptal etmişti. Öğrenciler, yasaklanan töreni dün (6 Ağustos) Devrim Stadyumu’nda yaptı. Törenden bir gün önce duyuru yapan üniversite yönetimi, kampüse yalnızca öğrencilerin birinci derece aile yakınlarının alınacağını ve ziyaretçi kısıtlaması getirildiğini açıklamıştı. Öğrencilerin kendi imkanlarıyla yaptıkları törende, on binlerce kişi ODTÜ’lülerin mezuniyetini kutladı. 

Renkli görüntülere sahne olan mezuniyet töreni, Eşli Danslar Topluluğu’nun gösterisiyle başladı. Mezun olan öğrencilerin, açılış konuşması ve pankartlarla yürüyüşünün ardından, ODTÜ Mezunları Derneği adına Baki Arslan, açığa alınan akademisyenler Mehmet Mutlu ve Sibel Bekiroğlu, Eğitim-Sen ODTÜ İşyeri Temsilcisi Burcu Sarı birer konuşma yaptı. ODTÜ’de 1968 yılında yazılan ve silinemeyen yazı ile “Devrim” adını alan stadyumda mezuniyet töreni yapmak, öğrenciler için geleneklerine ve ODTÜ’nün muhalif tarihine sahip çıkma anlamını taşıyor.

“Olanak yoksa biz varız”

Açılış konuşmasını yapan ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencisi Burcu Şekerzade, rektörlüğün öğrencilerin törende taşıdığı pankartları “güvenlik sorunu” olarak görmesini şu sözlerle eleştirdi:

Rektörlük, mezuniyet töreninin Devrim’de yapılmasını talep eden ODTÜ’lülere destek verenlere ‘İçişlerimize karışmayın’ dedi. Aslında olan, atanmış rektörün mezuniyetin gerçek sahibi ODTÜ bileşenlerinin içişlerine karışması ve onların iradesini tanımamasıdır. Resmi mezuniyetin gerçekleşmesi talebi okul bileşenleri tarafından dile getirilirken, rektörlük üniversite bileşenlerinin dışında bir karar mekanizmasıyla iktidar tarafından atanmıştır. Bizler atanmış rektörleri de, üniversitenin bileşen hukuk dışında alınan kararları da kabul etmiyoruz. Şenliğimizi kazanırken ‘Olanak Yoksa Biz Varız’ demiştik. Bugün mezuniyetimizden şenliğimize bizim dışımızda alınan tüm kararların karşısında dayanışmamızla, mücadelemizle var olmaya devam edeceğimizi bu mezuniyet aracılığıyla bir kez daha gösterdik.”

“Hani gelecektin Kılıçdaroğlu”

Bütün bölümlerden destek alan tören, hiçbir engelleme ve kısıtlama yokmuş gibi büyük bir coşkuyla yapıldı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Sarayın kayyum rektörleri gençlerin mezuniyet törenlerini iptal ediyor” diyerek rektörlüğü töreni Devrim’de yapmaya davet ettiğini ve törene katılacağını söylediğini hatırlatan öğrenciler, “Hani gelecektin Kılıçdaroğlu” yazılı döviz taşıdı.

Mansur Yavaş’a tepki

ODTÜ arazisinden geçecek yol projesini “rant yolu” olarak tanımlayan öğrenciler, Melih Gökçek ve Mansur Yavaş’a “İki yazar, tek film” yazılı afişle tepki gösterdi.

TÜİK vs. ENAG 

Öğrencilerin pankartlarında Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilerin doğruları yansıtmadığına ilişkin göndermeler de yer aldı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), öğrencilerin TÜİK ve ENAG kıyaslaması yaptıkları pankartı, sosyal medya hesabından “ODTÜ mezunlarına içten sevgiler” notuyla paylaştı. 

Ekonomik kriz, yasaklar, İstanbul Sözleşmesi pankartlara yansıdı

Her yıl olduğu gibi, törene eleştirel ve mizahi pankartlar damga vurdu. “Gibi” dizisine sıklıkla gönderme yapılırken, pankartların gündemi ekonomik kriz, enflasyon, TÜİK, İstanbul Sözleşmesi ve ODTÜ Rektörü Verşan Kök’ün yasaklarıydı. Pankartlardan bazıları şöyle:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.