Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gıdanın geleceği: Meyve ve sebzelerin vitamin değerlerini ölçen cihaz geliştirildi

Almanya, Belçika ve Hollanda’dan bilim insanlarının geliştirdiği düşük maliyetli bir biyosensör sayesinde meyve ve sebzelerin vitamin değerlerini sahada gerçek zamanlı bir şekilde öğrenmek mümkün olacak.

İklim değişikliği ile beraber gıdanın nasıl ve nerede yetiştiği daha fazla önem kazanırken EMR Food Screeningisimli bir Avrupa projesi bu alanda üreticilerin işini kolaylaştırmayı hedefliyor.

Projenin ana damarını bir biyosensör oluşturuyor. Cihazın henüz ticari üretimine başlanmasa da salatalıklar üzerinde yapılan deneyler, sensörün meyve ve sebzelerdeki vitamin değerlerini neredeyse tamamen saptayabildiğini gösterdi.

Çiftçiler ve gıda üreticileri için hayati öneme sahip bu bilgi, üretim sürecinde gıdanın besin değerini etkileyen nem oranı gibi faktörlerde ideal miktarın belirlenmesi için kullanılabilecek.

Projede yer alan tarımda inovasyon şirketi Yookr’ın yöneticisi John van Helden, konuyla ilgili şu yorumda bulundu:

“Normal şartlarda bir sebze veya meyvede ne kadar vitamin olduğunu ölçmek en iyi ihtimalle günler sürer çünkü ürünleri laboratuvara gönderiyorsunuz sonra geri gelmesi gerekiyor. Şimdi ise bir sensörle bunu ölçüyorsunuz. Doğru bilgiyi size bir dakika içinde sunuyor.”

Kimyasal kısmı Maastrich Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından geliştirilen biyosensör, gıdanın vitamin değerini renk kodlaması kullanarak saptıyor.

Toplam maliyeti 1.9 milyon euroyu bulan projede masrafların yarısı Avrupa Birliği (AB) Kohezyon Politikası tarafından karşılandı.

AB’nin “üye devletlerin uyum içinde bütüncül kalkınmasına destek verme” projesine “Kohezyon Politikası” adı veriliyor.

Araştırmada Almanya, Belçika ve Hollanda’dan üniversiteler, araştırmacılar ve şirketler yer aldı.

Kaynak: euronews 

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.