Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de çocuk felci virüsü: “Teşhisi konmamış binlerce çocuk felci vakası olabilir”

Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez çocuk felci vakası görüldü. Doktor Patricia Schnabel Ruppert, ülkede teşhisi konulmamış binlerce çocuk felci vakası olabileceğini söyledi. 

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York eyaletinde çalışan bir doktor, ülkede teşhisi konmamış binlerce çocuk felci vakası olabileceğini söyledi.

New York’ta yaşayan bir gence yaklaşık bir ay önce çocuk felci virüsü teşhisi konuldu. Uzmanlar, ABD’de yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez vakanın görülmesi nedeniyle virüsün ülke geneline yayılmasından endişe duyuyor.

Doktor Patricia Schnabel Ruppert, konuyla ilgili, “Bir felç vakası görürseniz onun çocuk felci virüsü olma ihtimali yüzde 1’den azdır. Çoğu çocuk felci vakaları belirtisiz geçiyor ya da az belirti gösteriyor. Bu da demek oluyor ki bizim önümüze felçli bir vaka çıktıysa eğer binlerce çocuk felci virüsü şu an New York genelinde bulunuyor” dedi.

Bilim insanları, New York’ta görülen çocuk felci vakaları ile Londra ve Kudüs’teki atık sularda bulunan çocuk felci virüsleri arasında bağlantı bulmaya çalışıyor.

Ne olmuştu?

ABD’de 21 Temmuz’da bir gencin çocuk felci virüsü kaptığı gözlemlenmesinden bir ay önce ülkenin atık sularında çocuk felci virüsü bulunduğu tespit edilmişti.

ABD’de çocuk felci 1955’teki aşı kampanyasıyla birlikte büyük ölçüde azalmıştı. İsmi belirlenemeyen bir hastanın 21 Temmuz’da çocuk felci virüsü kapmasının ardından ABD’de çocuk felci yeniden gündeme gelmişti.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.