Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (113): Spor Toto Süper Lig 2022-2023 sezonunun ilk haftasının “en”leri – Haftanın maçı, genç oyuncusu, teknik direktör hamlesi ve niceleri

Spor Toto Süper Lig’de 2022-2023 sezonunun ilk haftası geride kaldı. Açılış haftasında takımlar hazır bir görüntü vermezken Hangikredi Ümraniyespor, Süper Lig tarihinde çıktığı ilk karşılaşmada Fenerbahçe’ye karşı oynadığı futbolla takdir topladı. Öte yandan hakemler de daha ilk haftadan yine eleştiri oklarının hedefi olmayı başardı. 

1) Haftanın en keyifli karşılaşması: Fenerbahçe 3-3 Hangikredi Ümraniyespor

Spor Toto Süper Lig 2022-2023 sezonunun ilk haftasının en keyifli maçı kuşkusuz Fenerbahçe’nin ligin yeni ekiplerinden Hangikredi Ümraniyespor’u konuk ettiği karşılaşma idi. Sıcak hava, henüz bitmeyen transferler, yeni kurulan kadroların bir arada oynama alışkanlığı yakalayamaması gibi faktörlerin olduğu bu dönemde diğer maçların aksine iki İstanbul temsilcisini karşı karşıya getiren maç izleyenlere keyifli anlar yaşattı.

Özellikle Reçep Uçar yönetimindeki Hangikredi Ümraniyespor’un güçlü rakibine karşı sahada pozitif oyun gayesi ile futbol oynamaya çalışması seyir zevkini arttıran etkenlerin başında geliyor. Düşük bütçesine rağmen sahada hep belirli bir plan dahilde oynamaya çalışan kırmızı-beyazlılar 90+2’de yediği golle 3 puanı kaçıran taraf oldu.

Öte yandan ev sahibi Fenerbahçe’de ise teknik direktör Jorge Jesus’un direnci düşük bir orta saha tercihi de konuk ekibin performansının etkili gözükmesini ve oyunun gitgelli bir yapıya bürünmesini sağladı. Fenerbahçe düşük bütçeli rakibine karşı tercih ettiği oyun anlayışıyla futbolseverlere keyifli bir 90 dakika izletirken taraftarlarını ise hayal kırıklığına uğrattı. Ev sahibi Fenerbahçe karşılaşmada Enner Valencia’nın golleri ile iki kez önce geçmesine rağmen duraklama dakikalarına 3-2 geride girdiği karşılaşmada, 90+2’de Mergin Berisha’nın golü ile bir puanı kurtardı. 

Karşılaşmanın özetine buradan ulaşabilirsiniz

2) Haftanın en iyi genç oyuncusu: Yunus Akgün (Galatasaray)

İlk haftada ne yazık ki çok fazla genç oyuncu kendini göstermek adına yeterli şansı bulamadı. Şans bulabilen genç isimler arasındaki Galatasaray’ın kanat oyuncusu Yunus Akgün belki skora etki edemedi ama sahada kaldığı süre boyunca en etkili isimlerden biri olarak öne çıktı. Geçen sezon kiralık olarak formasını giydiği Adana Demirspor’da performansını yükselterek kulübüne dönen 22 yaşındaki Yunus, bu sezon Galatasaray’da teknik direktör Okan Buruk’un en önemli kozlarından biri olacağının sinyallerini hazırlık maçlarında vermişti. Sezonun ilk maçında da sağ kanadı etkili bir şekilde kullanan genç oyuncu taraftarların beğenisini topladı. 

Yunus Akgün’ün Fraport TAV Antalyaspor karşısındaki istatistikleri:

https://twitter.com/beINSPORTS_TR/status/1556591150324129792?s=20&t=6taKPcvAR-Dfv2dzUy2KuA

3) Haftanın en iyi teknik direktör hamleleri: Okan Buruk – Midtsjo ve Gomis değişiklikleri – Reçep Uçar Gheorghe ve Onur Ayık değişiklikleri

Spor Toto Süper Lig’in ilk haftasında belirlemesi en zor başlık “haftanın teknik direktör hamlesi” desek yanlış olmaz. Fraport TAV Antalyaspor-Galatasaray mücadelesinde Okan Buruk, işler istediği gibi gitmeyince önce Fredrik Midtsjo’yü sahaya sürmesi, ardından da 89. dakikada oyuna giren Bafetimbi Gomis’in topla ilk buluşmasında Norveçli’nin asistiyle galibiyet golünü atmasıyla haftanın en öne çıkan hoca hamlesine imza attı. Midtjso önce rakibin atağını keserek gollük bir pozisyonu engelledi, ardından başlattığı kontratakta Gomis’e verdiği pasla galibiyet golünü getiren asisti yaptı. Okan Buruk’un, golü ve asisti yapan isimleri sahaya sürmesi haftanın unutulmazları arasına girdi. 

Ligin yeni ekiplerinden Hangikredi Ümraniyespor teknik direktörü Recep Uçar ise Fenerbahçe deplasmanında 2-1 mağlup durumda iken oyuna aldığı Valentin Gheorghe ve Onur Ayık ile yalnızca dokuz dakikada skoru 3-2 lehine çevirmeyi başardı. 67. dakikada Gheorghe korner organizasyonu sonucunda ceza yayı üzerinden yaptığı vuruşla skoru eşitleyen golü kaydederken, Onur Ayık ise 73. dakikada savunma arkasına yaptığı koşuda Luan Peres’in müdahalesi ile yerde kalarak takımına penaltıyı kazandıran isim oldu. Recep Uçar’ın oyuna sonradan dahil ettiği ikili, iki golde de pay sahibi olarak skora büyük etki etti. Ancak 90+2’de Mergim Berisha’nın golüne engel olamayan Hangikredi Ümraniyespor sahadan bir puanla ayrılmak zorunda kaldı. 

4) Haftanın sürprizi: Hangikredi Ümraniyespor’un Spor Toto Süper Lig tarihinde çıktığı ilk lig maçında güçlü rakibi Fenerbahçe deplasmanından puanla dönmesi

Spor Toto Süper Lig 2022-2023 sezonu ilk haftasının en büyük sürprizi kuşkusuz Hangikredi Ümraniyespor’un zorlu Fenerbahçe deplasmanından puanla dönmesi oldu. Galibiyeti 90+2’de yediği golle kaçıran kırmızı-beyazlılar, mütevazı bütçesiyle de rekabetçi olabileceğini ilk haftadan herkese ilan etti. Teknik direktör Recep Uçar yönetiminde geçen sezon yakaladığı ivmeyi koruyan Ümraniyespor, sezona da iyi bir başlangıç yaparak moral depoladı.

Ülker Stadı’nda tıklım tıklım dolu tribünler ve yoğun taraftar desteği karşısında iki kez geri düşmesine rağmen oyun planına sadık kalan Hangikredi Ümraniyespor geri gelmeyi bildi ve duraklama dakikalarında yediği golle üç puanı kaybeden taraf oldu. 90 dakika boyunca sergilediği pozitif futbol ve belirli bir plan dahilinde hareket eden İstanbul temsilcisi taraflı tarafsız herkesin beğenisini topladı. 

5) Haftanın Kare Ası: Efecan Karaca – Patryk Szysz – Gökhan İnler – Rachid Ghezzal

Spor Toto Süper Lig 2022-2023 sezonunun ilk haftasında öne çıkan performanslar ise Efecan Karaca, Patryk Syzys, Gökhan İnler ve Rachid Ghezzal’e aitti.   

Alanyaspor’un ev sahibi VAVACARS Fatih Karagümrük’e karşı ilk yarıda yaptığı iki güzel asist ile takımını 2-0 öne geçiren Efecan Karaca, karşılaşmanın kazanılmasında büyük pay sahibi oldu. İki İtalyan teknik adamı karşı karşıya getiren mücadelede Francesco Farioli’nin yönettiği Alanyaspor, Andrea Pirlo’nun VAVACARS Fatih Karagümrük’ünü 4-2 mağlup ederek, Pirlo’yu ülkemizde çıktığı ilk maçtan eli boş gönderdi. Efecan Karaca geçiş oyunlarında sahaya kattığı akıl ile iki güzel asiste imza atarken takımının galibiyetinde önemli rol oynadı. 

Ligin iki İstanbul ekibini karşı karşıya getiren bir diğer karşılaşmada ise Medipol Başakşehir FK, Kasımpaşa’yı 4-0 gibi farklı bir skorla mağlup ederek UEFA Avrupa Konferans Ligi rövanş mücadelesi öncesinde moral depoladı. Ev sahibi ekipte yeni transfer 24 yaşındaki Polonyalı golcü Patryk Szysz, Süper Lig kariyerinde çıktığı ilk karşılaşmada bir gol ve bir asistle yıldızlaşarak takımının liderlik koltuğunu kapmasında büyük rol oynadı. 

1. haftada öne çıkan bir diğer isim Adana Demirspor’un tecrübeli kaptanı Gökhan İnler oldu. Bitexen Giresunspor deplasmanında uzak mesafeden yaptığı net vuruşla açılış golünü kaydeden 38 yaşındaki orta saha, ikinci golde de Younes Belhanda’ya yaptığı asistle takımının 2-0 öne geçmesinde büyük rol oynadı. Adana Demirspor’un Bitexen Giresunspor deplasmanında aldığı 3-2’lik galibiyette bir gol ve bir asist ile mücadele eden Gökhan İnler haftanın “Kare Ası”nda kendine yer edinmeyi başardı. 

Spor Toto Süper Lig’de 2022-2023 sezonunun ilk haftasının en dikkat çeken performanslarından birisi de Yukatel Kayserispor karşısında 90+6’da bulduğu golle takımı Beşiktaş’a galibiyeti getiren Rachid Ghezzal oldu. Umutların tükendiği anda ceza sahası üzerinden attığı golle takımına üç puanı getiren Cezayirli yıldız, haftanın Kare Ası’nda yer almayı hak etti.

Rachid Ghezzal’in üç puanı getiren golü:

https://twitter.com/beINSPORTS_TR/status/1556587587392921602?s=20&t=nhsGX2H1SRPiAo4VAaVVTA

Süper Lig 2022/2023 sezonunun ilk haftasında toplu sonuçlar:

https://twitter.com/superlig/status/1556749639478550528?s=20&t=1p3XCujBBFPYq_JramXbhw

Süper Lig’de ilk hafta sonunda ortaya çıkan puan durumu:

https://twitter.com/superlig/status/1556766643606491136?s=20&t=1p3XCujBBFPYq_JramXbhw

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.