Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (114): Lars von Trier’in en iyi beş filmi

Yönetmen Lars von Trier’e Parkinson teşhisi konuldu. Trier’in yapım şirketi, tedavilere başlandığını açıkladı. Danimarkalı yönetmenin MUBI’de gösterime girecek yeni dizisi gündemdeyken sizler için Lars von Trier’in en sevilen beş filmini derledik.

İsminden sıkça söz ettiren ve fikirleriyle sıkça gündeme gelen ünlü yönetmen Lars von Trier’e Parkinson teşhisi konuldu. Daha önce ellerinin titremesini antidepresan kullanmasına ve alkol bağımlısı olmasına bağlayan Trier’in, Parkinson tedavisi görmeye başladığı belirtildi.

Parkinson tedavisi görmesine rağmen Trier’in yönetmenliğini yaptığı “Krallık” dizisinin prömiyeri bu ay Venedik Film Festivali’nde yapılacak. Sizin için Lars von Trier’in en sevilen beş filmini derledik.

“İtiraf”, Lars von Trier’in “Depresyon Üçlemesi”nin son filmi. Tek bölüm olarak planlanan film, dört saat sürmesi nedeniyle Trier’in tercihiyle iki bölüm halinde gösterime girdi.

Film, orta yaşlı Seligman isimli adamın ara sokakta dövülmüş Joe’yu bularak kendi dairesine götürmesini ve kendi kendine nemfomani teşhisi koyan Joe’nun cinsel deneyimlerini anlatmasını konu ediniyor.

“İtiraf”, içerdiği erotik sahneler sebebiyle eleştirmenler tarafından “sansasyonel bir film” olarak tanımlandı.

İlk bölümünün Türkiye’de 14 Mart 2014’te gösterime girmesi planlanan film, Değerlendirme Sınıflandırma Üst Kurulu tarafından yasaklandı.

Başrollerinde Willem Dafoe ve Charlotte Gainsbourg’un oynadığı deneysel korku filmi “Deccal”, galasını 2009’da Cannes Film Festivali’nde yaptı.

Gainsbourg’e Cannes Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülü kazandıran film, eleştirmenleri fikir ayrılığına düşürdü. Filmin sanatsal yapısı eleştirmenler tarafından genellikle övülürken filmin temel aldığı değerler tartışma konusu oldu.

“Depresyon Üçlemesi”nin ilk filmi “Deccal”, Rus yönetmen Andrei Tarkovsky’ye adanmıştır.

Başrollerinde Matt Dillon, Bruno Ganz ve Uma Thurman gibi oyuncuların olduğu “Jack’in Yaptığı Ev”, 2018 yapımı psikolojik korku ve sanat filmi.

Başlangıçta televizyon projesi olarak tasarlanan “Jack’in Yaptığı Ev”in daha sonra film olmasına karar verildi.

Film, 1970’lerin sonundan 1980’e kadar Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) başkenti Vaşington’da seri cinayetler işleyen Jack’i konu ediyor. Jack’i canlandıran Matt Dillon, rolüne hazırlanırken seri katil Ted Bundy’den esinlendiğini söylemişti.

Eleştirmenler, filmin üst metin olarak Dante’nin “Cehennem”ini temel aldığını belirtiyor.

Lars von Trier’in “ABD: Fırsatlar Ülkesi Üçlemesi“nin ilk filmi “Dogville”, 2003’te Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülüne aday oldu. Avangard dram filmi “Dogville” için senarist Quentin Tarantino, kariyeri boyunca gösterime giren en iyi 20 film arasında olduğunu söylemişti. Ayrıca Tarantino, filmin tiyatro oyunu olarak yazılsa “Pulitzer Ödülü” kazanacağını belirtmişti.

“Dogville”, BBC’nin 2016’da düzenlediği ve 177 film eleştirmeninin oy kullandığı “21. Yüzyılın 100 Harika Filmi” listesinde 76. sırada yer aldı.

Film, ABD’nin Dogville köyü sakinlerinin köye sonradan gelen Grace’e karşı tutumlarının zaman içindeki değişimini konu ediniyor.

Bilimkurgu, dram ve sanat filmi olan “Melankoli” (Melancholia), Lars von Trier tarafından yazıldı ve yönetildi. İsveç, Fransa ve Almanya ortak yapımı olan film, İsveç’te çekildi.

“Depresyon Üçlemesi”nin ikinci filmi olan “Melankoli”nin başrolünde yer alan Kirsten Dunst, filmdeki performansıyla Cannes Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldı.

Trier’in de sahip olduğu “depresif bozukluk” eleştirmenler tarafından filme ilham veren öğelerden biri olarak değerlendiriliyor. Trier, “Melankoli”yi “Bu bir düğün, melankoli ve psikolojik felaket filmi” olarak tanımlıyor.

Melankoli, BBC’nin 2016’da düzenlediği ve 177 film eleştirmeninin oy kullandığı “21. Yüzyılın 100 Harika Filmi” listesinde 43. sırada yer aldı.

BONUS: Dalgaları Aşmak (Breaking the Waves) – 1996

Emily Watson’ın başrolü oynadığı “Dalgaları Aşmak” (Breaking the Waves), Trier’in “Altın Kalp Üçlemesi”nin bir parçası. Film, 1970’li yıllarda İskoçya’da geçiyor ve Bess McNeill adlı bir kadının iş kazası sonucu sakat kalan kocasına duyduğu aşkı konu alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.