İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, dün (8 Ağustos) Habertürk’te Fatih Altaylı’ya verdiği demeçte iktidarın IMF’den 6,5 milyar dolar borç aldığını iddia etti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise bu iddiayı yalanladı. İkili arasındaki IMF polemiği bugün de devam etti. Yılmaz, “IMF’nin son yaptığı SDR tahsisini kullanmaya kalkarsanız kullanılan tutar üzerinden SDR faizi ödemeniz gerekmektedir“ dedi ve Nebati’yi bir yayında tartışmaya davet etti.
İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “IMF’nin son yaptığı SDR tahsisini kullanmaya kalkarsanız kullanılan tutar üzerinden SDR faizi ödemeniz gerekmektedir. Her ne kadar SDR faizi düşük olsa da bir borç yükü oluşturmakta ve borç ödeme kapasitemizi de olumsuz etkilemekte. Yani SDR bir tür kredi kullanma hakkıdır (Credit Line). Sayın Altaylı’nın programında belirttiğim gibi bir kredi alma hakkı elde ettik. Bu miktarı da Merkez Bankası rezervlerimize ekledik” dedi.
Yılmaz aynı zamanda, Merkez Bankası’nın 2019-2020 döneminde 128 milyar dolar ve 2022 yılının ilk yedi ayında 70 milyar dolar döviz satışı gerçekleştirdiği vurguladı.
Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’yi canlı yayına davet etti ve “Bu sayede vatandaşlarımızı da gerçek anlamda bilgilendirmiş oluruz” dedi.
Sayın Bakan @NureddinNebati, halkımızı aydınlatma çabanız için teşekkürler. IMF’nin son yaptığı SDR tahsisini kullanmaya kalkarsanız kullanılan tutar üzerinden SDR faizi ödemeniz gerekmektedir.
— Bilge Yılmaz (@ProfBilgeYilmaz) August 9, 2022
Nebati iddiayı yalanladı
Yılmaz, dün Habertürk’te Fatih Altaylı’yla yaptığı programda MB rezervlerindeki son duruma dair bilgi verirken, IMF’den alınan söz konusu parayı hatırlattı ve bunun rezervlerde durduğunu söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Yılmaz’ın bu iddialarını yalanladı.
Nebati, açıklamasında şöyle dedi:
“Sayın Bilge Yılmaz dün katıldığınız bir yayında Türkiye’nin IMF’den 6,5 milyar dolar borç aldığını iddia etmişsiniz. Ya konuyu bilmiyorsunuz ya da bilip çarpıtıyorsunuz. İki durum da sizin adınıza üzücü.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
IMF ile bu konuda bir anlaşma imzalanmamış ya da program ilişkisine girilmemiştir. Bu imkân, tüm üye ülkelerin kullanımına açılmış bir kaynaktır. Türkiye’nin IMF’den borç aldığına ilişkin açıklamalar gerçek dışıdır.
Bu hususlarla ilgili geçmişte de yapılan tezviratlara ilişkin 26 Ağustos 2021’de yapılan Bakanlığımızın basın duyurusu linkini sizin için tekrar bırakıyorum.”