Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İktidar IMF’den borç aldı mı? – İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz’dan Bakan Nebati’ye cevap: “Dilerseniz bir yayında tüm bu konuları tartışabiliriz”

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, dün (8 Ağustos) Habertürk’te Fatih Altaylı’ya verdiği demeçte iktidarın IMF’den 6,5 milyar dolar borç aldığını iddia etti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise bu iddiayı yalanladı. İkili arasındaki IMF polemiği bugün de devam etti. Yılmaz, “IMF’nin son yaptığı SDR tahsisini kullanmaya kalkarsanız kullanılan tutar üzerinden SDR faizi ödemeniz gerekmektedir dedi ve Nebati’yi bir yayında tartışmaya davet etti.

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “IMF’nin son yaptığı SDR tahsisini kullanmaya kalkarsanız kullanılan tutar üzerinden SDR faizi ödemeniz gerekmektedir. Her ne kadar SDR faizi düşük olsa da bir borç yükü oluşturmakta ve borç ödeme kapasitemizi de olumsuz etkilemekte. Yani SDR bir tür kredi kullanma hakkıdır (Credit Line). Sayın Altaylı’nın programında belirttiğim gibi bir kredi alma hakkı elde ettik. Bu miktarı da Merkez Bankası rezervlerimize ekledik” dedi.

Yılmaz aynı zamanda, Merkez Bankası’nın 2019-2020 döneminde 128 milyar dolar ve 2022 yılının ilk yedi ayında 70 milyar dolar döviz satışı gerçekleştirdiği vurguladı.

Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’yi canlı yayına davet etti ve “Bu sayede vatandaşlarımızı da gerçek anlamda bilgilendirmiş oluruz” dedi.

Nebati iddiayı yalanladı

Yılmaz, dün Habertürk’te Fatih Altaylı’yla yaptığı programda MB rezervlerindeki son duruma dair bilgi verirken, IMF’den alınan söz konusu parayı hatırlattı ve bunun rezervlerde durduğunu söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Yılmaz’ın bu iddialarını yalanladı.

Nebati, açıklamasında şöyle dedi:

“Sayın Bilge Yılmaz dün katıldığınız bir yayında Türkiye’nin IMF’den 6,5 milyar dolar borç aldığını iddia etmişsiniz. Ya konuyu bilmiyorsunuz ya da bilip çarpıtıyorsunuz. İki durum da sizin adınıza üzücü.

IMF ile bu konuda bir anlaşma imzalanmamış ya da program ilişkisine girilmemiştir. Bu imkân, tüm üye ülkelerin kullanımına açılmış bir kaynaktır. Türkiye’nin IMF’den borç aldığına ilişkin açıklamalar gerçek dışıdır.

Bu hususlarla ilgili geçmişte de yapılan tezviratlara ilişkin 26 Ağustos 2021’de yapılan Bakanlığımızın basın duyurusu linkini sizin için tekrar bırakıyorum.

https://twitter.com/NureddinNebati/status/1556960851399262210

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.