Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (115): Avrupa’nın önemli liglerinde 2022-2023 sezonu heyecanı başladı – Haftanın maçı, genç oyuncusu, hayal kırıklığı ve niceleri

Avrupa’nın beş büyük liginden üçünde 2022-2023 sezonu heyecanı başladı. İngiltere, Fransa ve Almanya, birbirinden heyecanlı maçlara ev sahipliği yapan ülkeler oldu. Manchester United’da Cristiano Ronaldo krizi yaşanırken, Paris Saint-Germain’de ise Lionel Messi fırtınası esti. Öte yandan Bayern Münih’in, son UEFA Avrupa Ligi şampiyonu Eintracht Frankfurt’a ilk yarıda beş gol birden atması büyük ses getirdi. 

İngiltere Premier Lig’de haftanın sonuçları:

Crystal Palace 0-2 Arsenal

Fulham 2-2 Liverpool

Leeds United 2-1 Wolverhampton

Newcastle United 2-0 Nottingham Forest

Tottenham 4-1 Southampton

Everton 0-1 Chelsea

Leicester City 2-2 Brentford

Manchester United 1-2 Brighton

West Ham United 0-2 Manchester City

Almanya Bundesliga’da haftanın sonuçları:

https://twitter.com/Bundesliga_EN/status/1556354492550901761?s=20&t=iHXtRMX66w38_l8WLTv99A

Fransa Ligue 1’de haftanın sonuçları:

Olimpik Lyon 2-1 Ajaccio

Strasbourg 1-2 Monaco

Clermont 0-5 PSG

Toulouse 1-1 Nice

Lille 4-1 Auxerre

Angers 0-0 Nantes

Montpellier 3-2 Troyes

Lens 3-2 Brest

Rennes 0-1 Lorient

Olimpik Marsilya 4-1 Reims

1) Haftanın en keyifli karşılaşması: Eintracht Frankfurt 1-6 Bayern Münih

İngiltere Premier Lig, Almanya Bundesliga ve Fransa Ligue 1’de 2022-2023 sezonu heyecanı başladı. İlk hafta karşılaşmalarına ise şüphesiz Bayern Münih damga vurdu. Son 10 yıldır Almanya’yı domine eden Bavyera temsilcisi, ligin ilk haftasında UEFA Avrupa Ligi’nin sürpriz şampiyonu Eintracht Frankfurt ile karşı karşıya geldi. Futbolseverler, Eintracht Frankfurt’un Bayern Münih’e zor anlar yaşatacağından neredeyse emindi. 

Bayern Münih, Deutsche Bank Park’ta oynanan karşılaşmaya eşi benzeri görülmemiş bir baskıyla başladı. Ev sahibi takımın, Oliver Glasner’in 3-4-2-1 formasyonu ile sahaya çıkan Avrupa şampiyonu kadrosu, Bayern’in hücumları karşısında sahada varlık gösteremedi. Julian Nagelsmann’ın ekibi, ilk yarım saatlik dilimde Joshua Kimmich, Benjamin Pavard ve Sadio Mane’nin golleriyle 3-0’lık üstünlük yakaladı. Bayern Münih’in Liverpool’dan yaz transfer döneminde kadrosuna kattığı dünyaca ünlü yıldız Mane, böylelikle yeni takımındaki ilk golünü Frankfurt ağlarına atmış oldu. 30. dakikadan sonra ise sahneye Thomas Müller çıktı. Müller, üst üste yaptığı iki asistle Jamal Musiala ve Serge Gnabry’nin gol sevinci yaşamasını sağladı. 

İlk 45 dakikayı 5-0 önde kapatan Bayern Münih, ikinci yarının başlamasıyla birlikte frene bastı. Frankfurt’ta ise 46. dakikada oyuna dahil olan Randal Kolo, kaydettiği golle takımının sahadan daha büyük bir hezimetle ayrılmasının önüne geçti. Maçın skorunu ise Bayern’in 19 yaşındaki yıldızı Jamal Musiala belirledi. Bayern Münih, UEFA Avrupa Ligi’nin son şampiyonu Eintracht Frankfurt’u deplasmanda 6-1 mağlup ederek adeta gövde gösterisi yaptı. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

Sadio Mane, Bayern Münih’e çabuk alıştı:

https://twitter.com/FCBayern/status/1555928749652279297?s=20&t=iHXtRMX66w38_l8WLTv99A

2) Haftanın sürprizi: Fulham 2-2 Liverpool

Aleksandar Mitrovic’in 43 gol attığı sezonda EFL Championship’te şampiyon olarak Premier Lig’e yükselen Fulham, sezonun ilk maçında Manchester City ile birlikte şampiyonluğun en önemli favorisi olarak gösterilen Liverpool’u konuk etti. Mütevazı kadrosuyla yıldızlar topluluğu Liverpool karşısına çıkan Fulham, maç boyunca rakibine oldukça zor anlar yaşattı. Kırmızılar’da ise Roberto Firmino’nun, yeni transfer Darwin Nunez’in yerine ilk 11’de başlaması herkeste şaşkınlık yarattı.

Ön alan baskısıyla Liverpool savunmasını hataya zorlayan siyah-beyazlılar, aradığı golü 32. dakikada buldu. Kenny Tete’nin ortasında mükemmel bir kafa vuruşuna imza atan Aleksandar Mitrovic, kaleci Alisson’u avlayarak takımını öne geçirdi. 

İlk yarıda istediği oyunu sahaya yansıtmakta zorlanan Liverpool’da Jurgen Klopp, Harvey Elliott ve Darwin Nunez değişiklikleriyle oyuna müdahale etti. Elliott, takımının orta sahadaki üstünlüğü eline almasını sağlarken, Nunez ise harikulade bir gol attı. Salah’ın asistinde fileleri sarsan Uruguaylı santrfor, böylelikle Premier Lig kariyerindeki ilk gol sevincini yaşamış oldu. Liverpool, bu dakikadan itibaren galibiyet golü için bastırmaya başladı. Bu bölümde hızlı hücumlarla etkili olmaya çalışan Fulham, 72. dakikada Aleksandar Mitrovic’in Virgil van Dijk tarafından düşürülmesiyle penaltı kazandı. Penaltıda fileleri sarsan Sırp yıldız, Championship’teki harika sezonunun Premier Lig’de de devam edeceğinin sinyalini verdi. Liverpool’da 80. dakikada sahneye çıkan Salah ise takımına bir puanı getirdi. 

Premier Lig, şampiyonluk yarışı veren takımların minimum hatayla oynamasını talep ediyor. Liverpool’un henüz sezonun ilk haftasında Fulham deplasmanında iki puan bırakması Kırmızılar’ın başını ağrıtacağa benziyor. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

3) Haftanın en iyi genç oyuncusu: Jonathan David (Lille)

2022-2023 sezonu başında Paulo Fonseca’yı teknik direktörlüğe getiren Lille, Fransa Ligue 1’de Avrupa kupalarına katılma mücadelesi verecek. Fonseca’nın bu amaç doğrultusundaki en büyük yardımcısı ise Jonathan David olacak.

Burak Yılmaz ile birlikte son iki sezonda Lille’i taşıyan isimlerden olan Jonathan David, bu sezona da fırtına gibi başladı. Takımının Auxerre’i 4-1 yendiği karşılaşmada iki gol atıp, bir de asist yapan 22 yaşındaki yıldız futbolcu, gol krallığı yarışında Neymar, Lionel Messi ve Kylian Mbappe’ye adeta gözdağı verdi. 

Jonathan David’in Auxerre maçı performansı:

https://twitter.com/InControlPod/status/1556379872347492352?s=20&t=iHXtRMX66w38_l8WLTv99A

4) Haftanın hayal kırıklığı: Manchester United / Erik ten Hag

Uzun yıllardır Premier Lig’de istediği sonuçları alamayan Manchester United, 2022-2023 sezonuna umutlu girdi. Kırmızı Şeytanlar, Ajax’ta parlayan 52 yaşındaki Hollandalı teknik direktör Erik ten Hag’ı takımın başına getirerek yeni bir yapılanmaya gitti.

Ancak Manchester United, yaz transfer döneminde akla ziyan hamleler yaparak taraftarlarını çıldırtmayı başardı. Paul Pogba ve Jesse Lingard gibi isimlerle yollarını ayıran United, bu satışlardan sadece 9 milyon 400 bin euro gelir elde edebildi. Kırmızı Şeytanlar, kadrosuna ise Feyenoord’un 23 yaşındaki futbolcusu Tyrell Malacia ile Ajax’tan Lisandro Martinez ve Brenttford’dan Cristian Eriksen’i kattı. Özellikle Martinez hamlesi İngiliz basınında oldukça tartışıldı. 1 metre 75 santim boyundaki Arjantinli stoperin Erling Haaland, Darwin Nunez ve Harry Kane gibi “dev” hücum oyuncuları karşısında ne yapacağı şimdiden merak konusu.

Erik ten Hag’ı eleştirilerin odak noktası haline getiren olay ise şüphesiz Cristiano Ronaldo’yu Brighton karşısında yedek bırakması oldu. Takımdan ayrılıp UEFA Şampiyonlar Ligi’nde boy gösterecek bir takımda forma giymek istediği iddia edilen Ronaldo, Premier Lig’in ilk haftasında yedek kulübesinde oturmanın şokunu yaşadı. Manchester United’ın sahasında Brighton’a 2-1 mağlup olması da tartışmaların büyümesine neden oldu. Erik ten Hag, karşılaşmaya yedek kulübesinde başlayan ve 53. dakikada oyuna giren Cristiano Ronaldo hakkında “Ronaldo, takımla sadece 10 gün antrenman yaptı. Bu, 90 dakika sahada kalması için az bir süre” ifadelerini kullandı.

Manchester United yönetiminin transfer politikası ve Erik ten Hag’ın kadro tercihleri, Premier Lig’in geri kalanında da çok konuşulacağa benziyor. 

Brighton’ın golü sonrası Cristiano Ronaldo & Ten Hag:

https://twitter.com/BRnowgoal/status/1556460380079067136?s=20&t=iHXtRMX66w38_l8WLTv99A

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

5) Haftanın Kare Ası: Lionel Messi – Erling Haaland – Darwin Nunez – Dejan Kulusevski

Avrupa’da 2022-2023 sezonunun ilk haftalarında öne çıkan performanslar; Lionel Messi, Erling Haaland, Darwin Nunez ve Dejan Kulusevski’ye aitti.

Paris Saint-Germain’in (PSG) Clermont’u deplasmanda 5-0 yendiği karşılaşmada Lionel Messi, eski günlerinden esintiler sundu. Dünyaca ünlü yıldız futbolcu iki gol atarken, Neymar’ın golünde de asisti yapan isim oldu. Messi, maçın perdesini kapattığı golde ise akrobatik bir vuruşa imza attı. Paredes’in ortasında savunma arkasına koşu yapan Arjantinli yıldız, sırtı dönük şekilde kontrol ettiği topu röveşata vuruşuyla filelere yolladı. 

https://twitter.com/CTFutbolTR/status/1556242104208486401?s=20&t=Pe0rCTdDXt0dEgSU5GToLw

Manchester City’nin 60 milyon euro bonservis bedeliyle Borussia Dortmund’dan kadrosuna kattığı Erling Haaland, Premier Lig’e iki golle “Merhaba!” dedi. West Ham United deplasmanında biri penaltıdan olmak üzere iki gol kaydeden Haaland, gol krallığı yarışının favori ismi olduğunu herkese gösterdi. 

https://twitter.com/EPL_Gunlukleri/status/1556387939826995201?s=20&t=IgM-WAEXLGVwxLV-BvAHjA

Liverpool’un Benfica’dan 75 milyon euro karşılığında kadrosuna kattığı Darwin Nunez, takımının Fulham deplasmanından bir puanla dönmesini sağladı. İkinci yarıda Roberto Firmino’nun yerine oyuna dahil olan Nunez, Fulham filelerine bir gol atarken Salah’ın golünde ise asisti yapan isim oldu. 

https://twitter.com/CSportMedia/status/1557132324352958469?s=20&t=d1HVK_QB59NXk1TOefUmmw

Dejan Kulusevski, 2021-2022 sezonu ara transfer döneminde Juventus’tan Tottenham’a transfer oldu. Antonio Conte yönetiminde küllerinden doğan Kulusevski, sezonun ikinci yarısında forma giydiği 20 karşılaşmada toplam 13 gole doğrudan katkı yaparak adından söz ettirdi. İsveçli yıldız futbolcu, bu sezona da harika giriş yaptı. Dejan Kulusevski, Tottenham’ın Southampton’ı 4-1 yendiği karşılaşmada bir gol atıp, bir de asist yaptı. 

https://twitter.com/LastWordOnSpurs/status/1556686864643416066?s=20&t=2S7NbrrSEZjb1XxtnA6zkA

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.