Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, mahkeme kararına rağmen Can Candan’ın üniversiteyle ilişiğini kesti

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Prof. Dr. Naci İnci, mahkeme kararına rağmen Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Can Candan’ın okulla ilişiğini kesti.

Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Film Çalışmaları Programı öğretim görevlisi Can Candan, 16 Temmuz 2021’de dönemin rektör vekili Naci İnci tarafından görevden alınmış, 3 Ağustos 2021’de ise Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açmıştı.

İstanbul 2. İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulması talebini iki kez reddederken, 7. İdare Mahkemesi 16 Şubat’ta Candan’ın görevine iade edilmesine karar vermişti.

Güz döneminde vereceği derslerin Fen Edebiyat Fakültesi dekanı tarafından onaylanmadığını duyuran Can Candan, sosyal medya hesabından dün gece (9 Ağustos 2022) yaptığı paylaşımla mahkeme kararına rağmen Boğaziçi Üniversitesi ile ilişiğinin kesildiğini duyurdu:

“Boğaziçi Üniversitesi tarafından bana tebliğ edilen 9.08.2022 tarihli yazıdan: ‘…rektörlük makamı olur yazısı ile 16.07.2022 tarihinden itibaren görev sürenizin uzatılmamasına karar verilmiştir.’ #KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz! Ve tabii ki haklarımın yasal takipçisi olmaya devam edeceğim.”

Avukat Kuyurtar: “Yürütmenin durdurulması için dava açılacak”

Yazılı açıklama yapan Can Candan’ın avukatı Fırat Kuyurtar ise müvekkilinin görevine son verilmesine karşı yürütmeyi durdurma davası açacaklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

“Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, Can Candan’ın verdiği derslerin devam etmesi yönünde ihtiyaç talebinde bulunmasına ve Can Candan hakkında açılan disiplin soruşturması henüz kesin bir hükme dönüşmemesine karşın rektörlük, adeta mahkeme kararı ile inatlaşarak müvekkilimizin görevine tekrar son vermiştir. Açıkçası devlet memuru statüsüne sahip olan müvekkilimizin görevine bu şekilde son verilebilmesi de mümkün değildir.

Önceki hukuki süreçte İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nin kesin kararından aktarmamız gerekirse; Can Candan’ın ‘…14 yıllık dönem zarfında atama talebinin bulunup bulunmadığı hususunda veya disiplin yönünden her hangi bir sorunla karşılaşmamış olması, ders verme yükümlülüğünün bir kısmını yerine getirmediği ve/veya üniversite yöneticilerine hakarette bulunma fiilini işlediği yönündeki iddiaların ise ancak usulüne uygun şekilde yapılacak bir disiplin soruşturması sonucunda ortaya çıkacak nitelikte olması karşısında; hukuken kabul edilebilir somut tespit bulunmadan davacının görevine son verilmesi yolunda tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık’ yoktur. Mahkeme kararı ile müvekkilimizin göreve dönmesi ile tekrar görevine son verilmesi arasında geçen birkaç ay içinde Rektörlük, müvekkilimizin görevine tekrar son vermek için birtakım arayışlar içine girmiş, yeni bahaneler üretmiş ve netice itibariyle haksızlığı çok açık olan işbu karara imza atmıştır.

Boğaziçi Üniversitesi’nin atanmış yönetiminin açıkça hukuksuz ve müvekkilimizin maddi ve manevi haklarını açıkça gasp eden bu göreve son verme işlemine karşı da İstanbul İdare Mahkemesi nezdinde yürütmenin durdurulması talepli olarak dava yoluna başvurulacaktır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.