Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (10 Ağustos 2022): İşsizlik rakamları açıklanacak

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul yağışlı, sıcaklık 32 derece olacak. Ankara yağışlı 30 derece; İzmir bulutlu 33, Antalya yağışlı 30, Diyarbakır güneşli 37 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bugün Niğde’de. Akşener, Yeşilgölcük, Çiftlik ve Altunhisar’da esnafı ziyaret edecek.

Gazeteci Dinçer Gökçe, sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Gökçe, büyük bir siyasi partinin genel başkanının eşi hakkında kritik bir soruşturma yürütüldüğünü iddia etti. Gökçe açıklamasında, “Büyük bir siyasi partinin genel başkanının eşi hakkında kritik bir soruşturma yürütülüyor. Bu kişi, (ismi belli) bir otel zincirinin belediye ile olan sorununun ‘çözümünde’ 5 milyon dolar almakla suçlanıyor. Olası bir operasyonda bu kişinin de gözaltına alınması gündemi altüst eder” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) tatile girmesinin ardından grup toplantılarına Edirne’de devam etti. Ekonomiden dış politikaya, iktidar olduklarında yapacaklarına dair birçok konuya değinen Kılıçdaroğlu, “Kur Korumalı Mevduat sahiplerine, yani bir avuç kişiye sesleniyorum: Bizim iktidarımızda sadece ve sadece faizi alacaklar. Öyle döviz garantisi falan yok. Türkiye sömürge bir ülke değil, birilerinin sömürge alanı da değil” dedi. Köylülere seslenen Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde çiftçinin mazotundan ÖTV ve KDV almayacaklarını söyledi.

Geçen yıl Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) istifa edip Memleket Partisi’ne katılan, bu yıl da Memleket Partisi’nden istifa eden ve AKP’ye katılacağı iddia edilen bağımsız İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi sosyal medya hesabından yeni bir açıklama yaptı. Çelebi, “11 parti, sosyalistinden sağ-sol görüşlüsüne, Cumhur İttifakı’ndan Millet İttifakı’na, kendi istekleriyle benim talebim olmadan geldi görüştüm. Bağımsız devam ediyorum” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Can Candan’ın mahkeme kararı olmasına rağmen üniversiteyle ilişiği kesildi. Boğaziçi Üniversitesi atanmış yönetimi dün (9 Ağustos) akademisyen ve belgesel sinemacı Can Candan’a görev süresinin uzatılmadığını yazılı olarak tebliğ etti. Tebligatı almaya meslektaşları ile birlikte giden Candan, sosyal medya hesabından haklarının yasal olarak takipçisi olacağını açıkladı.

Alevi Vakıfları Federasyonu İkinci Başkanı ve Kartal Cemevi Başkanı Selami Sarıtaş’a yönelik saldırıyla ilgili gözaltına alınan dokuz kişiden dördü tutuklandı, beş kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 90 kuruş, euro kuru ise 18 lira 29 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 785 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 29 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 96,05 dolar.

Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayı işgücü ve hayvansal üretim istatistikleri ile inşaat maliyet endeksini açıklayacak.

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, iki gün önce (8 Ağustos) Habertürk’te Fatih Altaylı’ya verdiği demeçte iktidarın IMF’den 6,5 milyar dolar borç aldığını iddia etti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise bu iddiayı yalanladı. İkili arasındaki IMF polemiği dün de devam etti. Yılmaz, “IMF’nin son yaptığı SDR tahsisini kullanmaya kalkarsanız kullanılan tutar üzerinden SDR faizi ödemeniz gerekmektedir“ dedi ve Nebati’yi bir yayında tartışmaya davet etti.

Dünya gündemine bakalım.

Ukrayna’nın güneyindeki Kırım’da bulunan Rus askeri üssüne dün (9 Temmuz) bir saldırı düzenlendi. Bir kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından Ukrayna, Kırım’daki askeri üsse saldırmadıklarını iddia etti. Ukrayna Devlet Başkanı Danışmanı Mikail Podolyak, saldırıya partizan sabotajcıların karışabilme ihtimalinin olduğunu bildirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de dün halka sesleniş konuşmasında saldırıya atıfta bulunmadan, “Savaş Kırım’da başladı, savaşı bitirecek olan da Kırım’ın tekrar özgürleşmesidir” dedi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde play-off turuna yükselen takımlar belli oldu. Rövanş müsabakalarının ardından Bodo/Glimt, Kızılyıldız, Viktoria Plzen, Maccabi Haifa, Benfica, Dinamo Zagreb, Karabağ, PSV, Dinamo Kiev ve Rangers play-off turuna yükseldi. 

23 Grand Slam şampiyonluğuna ve dört olimpiyat altın madalyasına sahip efsane tenisçi Serena Williams, ABD Açık Tenis Turnuvası’nın ardından kariyerine nokta koyacağını açıkladı.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.