Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nesin Matematik Köyü’ne saldırı | 40 dönüm arazi yandı – Ali Nesin: “Böyle olaylar bizi yıpratmaz aksine güçlendirir”

Matematikçi Ali Nesin, Nesin Matematik Köyü’nde zeytin fidanlarıyla dolu araziye saldırıldığını duyurdu. Nesin, komşu çiftlikten alınan kamera kayıtlarında bir motosikletten araziye patlayıcı torpil atıldığını tespit ettiklerini açıkladı. Ali Nesin ve avukat Cenk Söbe, yaşananları Medyascope’a anlattı.

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince Köyü’nde bulunan, Nesin Vakfı’na ait Matematik Köyü’ndeki zeytin fidanlarının olduğu arazi dün (9 Ağustos) öğlen saatlerinde kundaklandı.

Matematikçi Ali Nesin, araziye saldırıyı sosyal medya hesabından duyurdu. Komşu çiftlikten alınan kamera kayıtlarında bir motosikletten araziye patlayıcı torpil atıldığını tespit ettiklerini söyleyen Nesin, 60 dönümlük arazinin 40 dönümünün yandığını açıkladı.

Medyascope’a konuşan Ali Nesin ve avukat Cenk Söbe, araziye saldıran iki kişinin gözaltına alındığını ve ifadelerinin ardından serbest bırakıldığını söyledi.

“İnsanların kutuplaştırıcı olması çok üzücü ve vahim”

Ali Nesin, araziye saldıranların 20’li yaşlarında gençler olduğunu, arazinin küle döndüğünü aktardı:

“Fidanlarımızın dikiminde büyük bir emek vermiştik. Damlama sistemi için bankadan kredi istemiştim ama vermediler, biz de araziyi 50-100 kişilik öğrenci grubuyla kendimiz suladık. Yaşanan saldırı sonrası arazimize zarar gelmesi kötü ama insanların böyle olması daha üzücü ve vahim. Arazimize saldıranların 20’li yaşlarında olduğunu öğrendik. Gençliklerine veriyorum demek istemiyorum çünkü doğruyu ve yanlışı ayırt edebilecek yaştalar. Bizim bu insanlara hiçbir kötülüğümüz olmamıştır.”

Vakfa düzenlenen bu saldırının sebebinin, Türkiye’de artan nefret iklimiyle ilgili olduğunu düşünen Nesin, “Türkiye her gün daha fazla kutuplaşıyor. Birbiriyle aynı fikirde olmayan insanlar birbirlerinden nefret ediyorlar. Okullarda farklı herkes birbirini bir kaşık suda boğacak seviyeye geldi” dedi.

“Planlı bir saldırı mı bilmiyoruz ama üst üste böyle olayların olması düşündürücü”

Saldırının planlı olup olmadığını avukat Cenk Söbe ve Ali Nesin’e sorduk. İfadesi alınıp serbest bırakılan saldırganların herhangi bir örgütle bağlantılı olup olmadıklarını henüz bilmediklerinin altını çizen Cenk Söbe, daha önce Çatalca’daki Nesin Vakfı’nın Rabıta Vakfı ve İstanbul Valiliği ile yaşadığı sıkıntıların bazı şüphelere yol açtığına dikkat çekti:  

“Planlı bir saldırı mı bilmiyoruz ama üst üste böyle olayların olması düşündürücü. Önce Nesin Vakfı’yla bir vakıf karşı karşıya getirildi. Oradaki insanlar vakfı hedef aldı. Akabinde valilik tarafından vakfın hesaplarına bloke kondu, bugün de bir kundaklama gerçekleşti. Bunların hepsi birkaç ay içinde olan olaylar. Benim bu konu hakkında bir fikrim yok ama tüm bu yaşananlar birçok insanın aklına şüphe düşürüyor.” 

Cenk Söbe ile benzer düşünen Ali Nesin, “Bu saldırıyı gerçekleştirenler verdikleri ifadede caddeyi ateşe vermek istedikleri için fişekleri yola attıklarını daha sonra yangının yanlışlıkla bizim arazimize sıçradığını söylemişler. Bu söyledikleri bana gerçekçi gelmiyor. Umarım bu saldırıyı tek başlarına yapmışlardır. Ortada bir bağlantı var mı bilmiyorum ama olsa da söylemezler herhalde” diye konuştu.

Nesin Vakfı’nın son bir yılda başına gelen olayların kendilerini yıpratmadığını söyleyen Nesin, “Vız gelir tırıs gider. Biz alışığız böyle olaylara. Kül olan arazimizi yeniden dikeceğiz. Biz bu kadar kolay pes etmeyiz. Böyle olaylar bizi yıpratmaz aksine güçlendirir” dedi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.