Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump, bugün New York Başsavcısı’na ifade verecek

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, bugün New York Başsavcılığı’na giderek yeminli ifade vereceğini duyurdu. Trump, hakkındaki soruşturmayı “ABD tarihindeki en büyük cadı avının devamı!” diye nitelendirdi.

Trump, kendisi tarafından kurulan sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada  “ABD tarihindeki en büyük cadı avının devamı” kapsamında New York Başsavcısı Letitia James’i “göreceğini” belirtti. Trump, “Büyük şirketim ve şahsım dört koldan saldırıya uğruyor. Muz cumhuriyeti!” dedi.

Trump, New York Başsavcısı Letitia James’in ofisine en son üç yıl önce Trump Organization şirketine yönelik finansal bir soruşturma kapsamında gitmişti.

Hukuki açıdan zor bir hafta geçiren Trump’ın hangi soruşturma kapsamında ifade vereceği henüz bilinmiyor. Başkanlıktan ayrılırken yanında bazı belgeleri götürdüğü iddiasıyla Florida’daki evi pazartesi günü (8 Ağustos) basılan Trump, salı günü (9 Ağustos) ise vergi kayıtlarının Kongre tarafından incelenmesine karşı açtığı temyiz davasını kaybetti.

Okuyun: FBI, eski ABD Başkanı Trump’ın Florida’daki evini bastı

Trump’ın soruları cevaplama veya sessiz kalma hakkını kullanma yollarından hangisine başvuracağı henüz belli değil. CNN’in edindiği bilgiye göre Trump’ın bazı danışmanları daha önce finansal kayıtları hakkında yeminli ifade verdiği için soruları cevaplaması gerektiğini savunuyor. Diğerleri ise sessiz kalması gerektiğini düşünüyor.

CNN’in edindiği bilgilere göre Trump’ın yakın çevresinde tartışılan başka bir konu da sessiz kalmanın muhtemel siyasi sonuçları. Yakın zamanda 2024 seçimlerinde adaylığını açıklaması beklenen Trump, 2016 seçimlerinde Iowa’da “Eğer suçlu değilsen neden sessiz kalma hakkına sığınıyorsun?” diyerek suskunluğun bir suçluluk belirtisi olduğunu ima etmişti.

Donald Trump’ı bekleyen dava ve soruşturmalar

Eski ABD Başkanı Donald Trump hakkında yürütülen tek soruşturma bu değil. Trump, pek çok dava ve soruşturmayla karşı karşıya. İşte, bu soruşturma ve davaların bir özeti:

Kayıp ulusal belgeler

ABD Ulusal Arşiv Dairesi, şubat ayında Kongre’ye Trump’ın Florida’daki evinde, bazıları gizli belgeler içeren yaklaşık 15 kutu Beyaz Saray belgesi bulunduğunu bildirdi.

ABD Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi, Trump hakkındaki iddialara ilişkin soruşturmayı genişlettiğini ve Ulusal Arşiv Dairesi’nden ek bilgi vermesini istediğini açıkladı. Trump ise daha önce bazı kayıtları Ulusal Arşiv Dairesi’ne iade etmeyi kabul ettiğini doğruladı ve bunu “olağan ve rutin bir süreç” olarak nitelendirdi.

ABD Kongre Binası’na saldırı

Trump destekçilerinin 6 Ocak 2021’de ABD Kongre Binası’na düzenlediği saldırıyı soruşturan bir komisyon, Trump’ın 2020 seçim yenilgisini tersine çevirmeye çalışırken yasaları ihlal ettiğine dair bir dava açmaya hazırlanıyor.

Komisyonun Başkan Yardımcısı Liz Cheney, komisyonu düzmece bir soruşturma yürütmekle suçlayan Trump hakkında cezai kovuşturma başlatılması için Adalet Bakanlığı’na birden fazla başvuru yapabileceklerini söyledi.

Mart ayında mahkemeye yapılan başvuruda komitenin iddiasına göre Trump, Joe Biden’a oy veren eyalet listelerinin Kongre tarafından sayılmasını geciktirmeye çalıştı.

Okuyun: 187 dakika boyunca hiçbir şey yapmadı: Trump’ın Kongre baskınını odasındaki televizyondan izlediği ortaya çıktı

Dolandırıcılık

Demokratlar, Trump’ın mahkemede seçimi kazandığına dair iddialarını güçlendirmek için destekçilerinden 250 milyon dolar topladığını ancak paranın büyük bir kısmını başka yerlere aktardığını söyledi.

Hukukçular, bu durumun, Trump’ın “sahte veya hileli bahanelerle” para elde etmeyi yasaklayan elektronik dolandırıcılık ile suçlanma olasılığını artırdığını düşünüyor.

Georgia’daki seçimlere müdahale

Georgia eyalet savcısının, Trump’ın eyaletteki 2020 seçim sonuçlarını etkilemeye çalıştığı iddiasıyla ilgili soruşturmasında kanıtları değerlendirmek üzere mayıs ayında özel bir büyük kurul oluşturuldu. 

Soruşturma kapsamında Trump’ın 2 Ocak 2021 tarihinde Georgia eyaletinin Cumhuriyetçi eyalet sekreteri Brad Raffensperger ile yaptığı bir telefon görüşmesine odaklanılıyor.

Washington Post tarafından elde edilen bir ses kaydına göre Trump, Raffensperger’den Trump’ın seçimi kazanması için gereken oyları “bulmasını” istedi.

Hukukçular, Trump’ın Georgia’da en az üç seçim yasasını ihlal etmiş olabileceğini belirtti: Seçim sahtekârlığı yapmak için komplo kurmak, seçim sahtekârlığı yapmak için suç işlemeye teşvik etmek ve seçim görevlerinin yerine getirilmesine kasıtlı olarak müdahale etmek.

New York ceza soruşturması

Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg, Trump’ın aile emlak şirketinin uygun banka kredileri ve daha düşük vergi borçları alabilmek için mülklerinin değerlerini yanlış beyan edip etmediğini soruşturuyordu. Soruşturmayı yürüten iki üst düzey hukukçu şubat ayında istifa ederek soruşturmanın geleceğinin sorgulanmasına neden oldu ancak Savcı Bragg’in ofisi, soruşturmanın devam ettiğini söyledi.

New York Başsavcılığı hukuki soruşturması

New York Eyaleti Başsavcısı Letitia James, Trump Şirketi’nin emlak değerlerini şişirip şişirmediğini inceleyen bir soruşturma yürütüyor.

Trump, New York’taki her iki davada da görevi kötüye kullandığını reddetti ve davaları “siyasi amaçlı” diye nitelendirdi.

Jean Carroll’a hakaret davası

Elle dergisinin eski yazarlarından Jean Carroll, 1990’lı yıllarda New York’ta bir mağazada kendisine tecavüz ettiği iddiasının dönemin başkanı tarafından reddedilmesi üzerine 2019 yılında Trump’a hakaret davası açmıştı. Trump onu bir kitabının satışını artırmak için yalan söylemekle suçlamıştı.

Manhattan’daki bir yerel mahkeme, Carroll’ın davasının reddedilip reddedilmeyeceğine karar verecek.

Trump’ın avukatı ise hükümet çalışanlarının hakaret iddialarından muaf tutulmasını sağlayan federal bir yasayla korunduğunu savunuyor. 

Kaynak: CNN 

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.